Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Община Добрич е най-прозрачната институция

4 коментара

Община Добрич оглави първия по рода си рейтинг за "активна прозрачност" сред българските институции, обявиха от Програма "Достъп до информация" в сряда. Проучването е разгледало сайтовете на всички действащи 474 сайта на 489-те публични институции в страната. 13 от тях все още не присъстват в интернет, въпреки задължението по закон.

Равнището на прозрачност е оценявано по 40 индикатора като възможният максимум е 60.5 точки, но никоя от наблюдаваните звена на администрацията не го достига. Община Добрич е най-близо с 52 точки.

Основните изводи на неправителствената организация са, че институциите са станали по-прозрачни през последната година, но все още масово не се изпълняват задълженията за публикуване на основни документи. Най-големият проблем продължава да бъде публикуването на сключените договори за изпълнение на обществени поръчки.

В рейтинга на ПДИ на второ място изненадващо се оказва Министерството на отбраната (49 т.), което години наред бе сочено като една от най-непрозрачните институции. Първата петица се допълва от образователното министерство (46 т.), община Две могили (45 т.) и Министерството на финансите (44.5 т.).

Другото силово ведомство МВР (22.3 т.) е извън първите 200 институции по прозрачност. 4 от 16 министерства все още нямат раздели за достъп до обществена информация.

От организацията констатират, че сайтовете на институциите са разнообразни това обърква потребителите. Липсва и добро описание на публичните регистри. При процедури по Закона за обществените поръчки само девет процента от изследваните административни органи публикуват информация на кого се възлага обществената поръчка.

Експертът от правната програма на ПДИ адв. Кирил Терзийски представи портала на публичните регистри, изготвен от фондацията.

В него са събрани 3945 публични регистри, поддържани от централни, териториални и местни органи на властта. От тях 623 са достъпни онлайн, а 3927 регистри са достъпни без
заплащане. Платените регистри в страната са 18.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #4

    допълвам:в момента унищожават дървения детски град в парка.Откак се грижат за него,само се сече,едно дърво не са посадили,и ще бъде много напечено през лятото.Останаха поляни,пълни с кучешки а...а,такива има и по зелените площи в центъра.Не смея да си помисля какво ли е по кварталите?Добрич беше приятен и спокоен за живеене град,но с всяка година става по-зле.Не ми се живее тук.

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #3
  3. Анонимен
    #2

    Как да няма нищо?????Например градът е пълен с бездомни кучета,а един ценител даже е направил кучешка колиба в центъра/срещу Мания/!Освен това,тротоарите са пълни с паркирани коли както им падне,а напоследък пешеходните зони са като магистрали-ходят разни коли по тях и ти свирят да се дръпнеш?!има улици,но няма тротоари-тази мода е запазена марка тук-направят улица,а тротоара си остава гробница.А дето мине ВиК-трева няма и още още...

  4. Анонимен
    #1

    Как няма да е проарачна ? Там няма нищо !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.