Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Огнян Минчев: ГЕРБ най-вероятно ще тръгнат на предсрочни избори

46 коментара
Огнян Минчев: ГЕРБ най-вероятно ще тръгнат на предсрочни избори
Политическата харизма на премиера Борисов крепи засега рейтинга на правителството. Но мантрата, че България била остров на стабилността, вече кънти на кухо, казва политологът Огнян Минчев и предрича предсрочни избори.

"В България няма експлозия на социално недоволство в мащабите, които се наблюдават в съседна Гърция например. Но в България е налице една тиха, обаче много опасна имплозия на социалните структури, която е предизвикана от системното и дългогодишно обедняване на широки слоеве от населението. Не може да има стабилност в условията на ерозия на всички социални и икономически предпоставки за растеж и за защита на националните интереси”, казва Минчев в интервю за Дойче веле, публикувано на 3 януари. Според политолога задълбочаването на световната криза поставя България и управлението ѝ през 2012 година в трудна и двусмислена ситуация. От една страна, за осъществяването на реформи на страната е нужна по-силна политическа воля и съответната политическа подкрепа от избирателите.

За да я постигне, на ГЕРБ вероятно ще са нужни дори предсрочни избори.

От друга страна, в предизборна ситуация реформи не се правят. "Те се правят през първата година след спечелен мандат, когато кредитът на доверие е коз за управляващите. ГЕРБ не успя да свърши тази работа, но не поради нерешителност, а защото нямаше визия и стратегия какво и кога да реформира. Ето защо през 2012 година не очаквам реформи, а продължение на политиката "финансова стабилност на всяка цена”, посочва Огнян Минчев.

"Очаквам и подготовка на предсрочни избори през пролетта или есента, тъй като отлагането им за по-късно застрашава ГЕРБ заради ерозията на рейтингите на премиера и правителството, която се ускорява от кризата. С две думи: през 2012-та реформи - не, избори - да”, казва Минчев и предупреждава, че ГЕРБ едва ли ще успее да си извоюва абсолютно мнозинство в предсрочен вот.

Политологът очаква нова коалиционна формула на управлението.

Според Огнян Минчев правителството е взело добро решение, отказвайки се от проекта Бургас-Александруполис. "Това беше начинание с нищожни печалби и с огромни рискове за страната. Същевременно продължаваме да очакваме силна и мъжествена позиция по другите руски енергийни проекти, особено за АЕЦ "Белене”, казва Минчев и хвали правителството, което отхвърли претенциите на Москва за бързо изграждане на втора атомна централа.

В същото време той очаква и по-нататъшни крачки в същата посока. Защото, както припомня политологът, има съмнения, че проектът е икономически съвършено несъстоятелен. Особено недопустимо, според него, е руското изискване българската Национална електрическа компания задължително да изкупува тока на новата енергомощност, без да има възможност да въздейства върху формирането на себестойността.

Това ще постави българската електроенергетика в робска зависимост от Русия до края на века. Същата перспектива се очертава и по отношение на руските доставки на природен газ, които продължават да се осъществяват по схемата "една тръба-един доставчик-една цена".

"ГЕРБ засега не удържа на обещанието си да свърже българската газопреносна система с алтернативи за доставки. А не бива да бъде отхвърляна с лека ръка и възможността за добив на шистов газ”, казва политологът пред Дойче веле.

С оглед на енергийната зависимост от Русия Минчев отправя критики към действащия държавен глава Първанов. За 10 години той не е направил нещо, с което да утвърди българския национален интерес, посочва Огнян Минчев. Нещо повече, Първанов дори е увредил този интерес с позицията си за прословутия му "Голям шлем" от руски енергийни проекти за България. Тяхното осъществяване би довело до още по-унизителна зависимост на страната от бившия Голям брат, твърди политологът, който вижда в лицето на Плевнелиев добра алтернатива: модерен и конструктивен президент.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

46 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #46

    Огнебойко Г-н Борисов е осъществил истински Голям шлем тип Пожарникарски за енергийните проекти на България. Ще има 8 тръби от 5 различни доставчика, които ще се прецакват с цените, защото няма да могат да си продадат газта и нефта. В резултат на това, загубените 30 млн долара годишно от Бургас Александропулис ще се избият сократно. АЕЦ Белене ще бъде построена в Гърция, защото Бойко Борисов от тази година е Стамболов и спасител не само на българите, но и на ромеите, признат е от папата и дори от кралицата на франкската империя - фрау Меркел.

  2. Анонимен
    #45

    към 42: Не бъдете толкова дипломатичен, понятието "неук" е направо комплимент за премиера. И съвсем не е съсипал още държавата докрай, какво ни чака занапред...

  3. Анонимен
    #44

    Прав е Минчев. Не може да има просперитет при пълна "ерозия на всички социални и икономически предпоставки за растеж и за защита на националните интереси". За съжаление през тези двадесет и две години ни управляваха хора без национална визия, с антинационални зависимости, а някои от тях дори небългари.

  4. Анонимен
    #43

    При социализма нямаше предсрочни избори и всички избори бяха честни, справедливи и редовни. При капитализма изборите са манипулирани и се изкривява народната воля. Социалистическите избори нямат алтернатива ! Кокошков

  5. Анонимен
    #42

    ПОЧТИ ВЪВ ВСИЧКИ САЙТОВЕ,КАТО НАПИШЕШ ИСТИНАТА ЗА ПРОСТАКА БОЙКО И НЕГОВИТЕ ПРОСТОТИИ ТРИЯТ НАПИСАНОТО.ЗАЩО?ВСИЧКО ЕИСТИНА.ТОЗИ НЕУК ЧОВЕК ТРЯБВА ДА СЕ МАХА СЪСИПА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА.

  6. Анонимен
    #41

    04.01.2012 МЕДИАПУЛ НЕ ТРИЙТЕ ТЕКСТА, НЯМА НИЩО НЕЦЕНЗУРНО И ОБИДНО В НЕГО. Просто обяснявам на пишещия по-долу, че може да не ходи на преговори с руснаците и да не се хаби напразно. Ако му трябва нещо - нефт, газ или каквото и да е, да си го купи от други и тогава няма да ходи на преговори с руснаците. Твърде големи са руснаците за да им изтръпват ушите от такива дрисльовци като нас.

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #40
  8. Анонимен
    #39

    Винаги , когато се преговаря с руснаците трябва да се отива с лозунга: една тръпа - нет спасибо, един доставчик - нет спасибо, една цена - нет спасибо! Трябва да им се повтаря докато им изтръпнат ушите!

  9. Анонимен
    #38

    Ха-ха-ха, а това за кухата лейка ме разсмя. Извинявай, но много обичам народните изрази, дошли от дълбочините на времето кой знае как. Въобше наобикаляй форумите и не се обиждай на квалификациите, аз също обирам пешкира и то не рядко. Аз съм в България за дълги периоди по разни въпроси, а може и въобще да се закотвя на родна земя. Така че всичко, което става пряко ме засяга, а и да не ме засягаше пряко, пак щях да съм си Уморен, нали сме българи, които милеят за Родината си.

  10. emma
    #37

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.