Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ограничава се производството на ток от всички източници, спират ВЕИ централи

Осем от десетте големи язовира са пред преливане, въгледобивът е пред спиране

220 коментара
Ограничава се производството на ток от всички източници, спират ВЕИ централи

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ограничи в четвъртък производството на електрическа енергия от всички производители в страната, включително фотоволтаични електроцентрали, водноелектрически централи, АЕЦ, топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство.

Извънредните мерки са предприети заради свитото потребление, заяви членът на управителния съвет на ЕСО Митю Христозов. По думите му потреблението е намаляло най-значително в индустрията, докато ползваният от домакинствата ток се запазва в почти същите граници както през 2012 г. Износът също намалява с 30%. Поради опасност от наводнения заради преливане на осем от общо десет големи язовира приоритет ще има производството на ток от водноелектрическите централи, каза Митю Христозов.

Ограничението се налага заради задължението за поддържане на баланса между производство и потребление в електроенергийната система и след като всички други, предприети досега, възможности за балансиране са били изчерпани, е посочено в съобщението на ЕСО.

От днес е наредено на топлофикационните и заводски централи електрическият товар да бъде намален до необходимия топлинен товар.


Предприетите мерки са временни и ще се прилагат само при необходимост, като целта е осигуряване на баланса между потребление и производство и необходимата степен на сигурност, съгласно правилата за работа в синхронна зона в континентална Европа, съобщават от ЕСО и добавят, че към 10 часа в четвъртък товарът в системата е бил 4300 мегавата, а износът 250 мегавата.

Спиране на ВЕИ-та

С писмо на ЕСО от 3 април са уведомени трите ЕРП-та, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), че считано от днес, се предриемат мерки по ограничаване на генерациите от вятър и слънце.

“EVN България” започна изпълнение на заповед от ЕСО за периодични ограничения на енергия от ВЕИ в Югоизточна България, съобщиха в четвъртък от дружеството. Започнати са дейности по временни ограничения на произведената електроенергия от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.

Ограничителната мярка е започнала от 10 часа като поетапно и временно ще бъдат изключвани 40% от общо инсталираните ВЕИ-мощности, присъединени към мрежата на дружеството. Ограниченията ще се извършват пропорционално по определен часови график, кaто ще продължат до 17 часа. При последващо разпореждане от страна на ЕСО за промяна или продължаване на ограничителния режим, EVN България е в готовност да продължи с прилагането на тези действия, целящи запазването на равновесието в цялата електроенергийна система на България, се казва в съобщението на дружеството.

Заради нареждането на ЕСО за между 10 ч. и 18 ч. в четвъртък ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана, съобщиха от "ЧЕЗ Разпределение България". Дружеството остава в готовност за изключване и на други ВЕИ производители през следващите дни. В съобщението се уточняво, че в изпълнение на изискванията по Наредба РД 16-57 на ЕСО (за дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и на оперативния дежурен персонал от електроенергийните обекти и електрическите уредби на потребителите), при получаване на нареждане от Централното диспечерско управление, "ЧЕЗ Разпределение България” е длъжна да изключи ВЕИ мощностите за срок до 48 часа.

Според браншовата асоциация спирането на ВЕИ-централи е незаконно

От Българската фотоволтаична асоциация съобщиха, че още преди налагането на тези ограничителни мерки в сряда са изпратили протестно писмо до президента, министър-председателя и министъра на икономиката във връзка с намерението за "грубо нарушаване на действащото българското и европейско законодателство от страна на ЕСО" - подготвяното ограничаване с 40% на произведената електроенергия от ВЕИ заради "застрашаване на баланса в енергийната система на страната".

Асоциацията подготвя сигнал до главния прокурор, в който ще поиска да се спре извършваното нарушаване от ЕСО и електроразпределителните дружества на действащото българското законодателство и на европейските нормативи.

Оттам за пореден път посочват, че не е възможно производители с капацитет от няколко кВт до няколко МВт да повлияят на баланса в енергийната система на страната.

"В допълнение, съгласно Закона за енергията от възобновяеми източници и няколко европейски регламента и директиви, директно приложими за държавите членки, ВЕИ централите се диспечират приоритетно", посочват от асоциацията.

Поредицата обвинения срещу производителите на екологична енергия целят да оправдаят последователните грешни политически решения, които тласкат българската енергетика от дефицит през януари 2010 г. (когато бе спрян износът на електроенергия от страната) до свръхпроизводство през март-април 2013 г., посочват от асоциацията.

Намалява производството в АЕЦ "Козлодуй"

От съображения за национална сигурност се ограничава производството на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", от въглища и от възобновяеми енергийни източници за сметка на електроенергията, добивана от водните централи, съобщи по-рано в четвъртък заместник-министърът на икономиката и енергетиката Божан Стоянов.

В момента много от язовирите са пълни с много вода, която трябва да се отработи, за да не станат наводнения, обяснява Божан Стоянов. По думите му това не дава друга алтернатива, освен да се ограничи производството на ток от други източници.

Атомната централа работи на половин мощност от сряда заради излишъка от ток, намаленото потребление, пълните язовири и почти спрения износ на ток, съобщи изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй“ Валентин Николов пред Нова телевизия. По думите му постепенно е започнало намаляване на мощностите. Шести блок е на 550 мегавата, а пети - на 750 мегавата, като той ще намалява мощността си поетапно до 20 април, когато ще бъде спрян за планов ремонт.

Според изпълнителния директор на АЕЦ това не са най-благоприятните параметри за работа на двата 1000-мегаватови блока и би трябвало в максимално кратки срокове да бъде възстановена мощността им поради технологичната специфика на производството в ядрената енергетика. Ако мощността на блоковете на АЕЦ "Козлодуй" не бъде възстановена бързо, има опасност да се изместят горивните кампании и съответно годишните планови ремонти на съоръженията.

Само от намалената мощност на работата на Пети блок до 20 април загубите за атомната централа ще бъдат в размер до 19 милиона лева, ако произведената електроенергия бъде продадена по себестойност, отбеляза Валентин Николов.

ВЕЦ-овете ще работят с предимство

Осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане, а резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане, каза Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО, на заседанието на браншови съвет в Министерството на икономиката за проблемите във въгледобивния бранш.

“Като духне вятър, и язовирите преливат”, описа критичната обстановка с водоемите Христозов. Според него няма как да бъдат източени всички язовири, защото това крие риск от наводнение за най-близките места по поречието на река Марица.

Шестте най-критични язовири са в каскадите "Доспат Въча" и "Доспат", каза Христозов. Според него язовирите "Батак" и "Белмекен" все още не са опасни, но през следващите две - три седмици има опасност да се напълнят.

"Потреблението в страната продължава да пада и това представлява опасност за системата", предупреди Христозов. Той посочи, че мощностите на ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете са сведени до минимум, а мощностите на АЕЦ "Козлодуй" са разтоварени с 40%, като ще има още намаление.

Заради опасността от преливане работата на ВЕЦ-овете е с предимство, посочи Христозов.

Синдикатите: Износът на ток е спасението за въгледобива

В момента около 1500 души от "Мини Марица Изток" са в платен отпуск заради намалелите заявки за въглища. В принудителна отпуска са и близо 2000 миньори от Югозападния въгледобивен район.

Заради топлото време и икономиите на домакинствата електропотреблението у нас рязко е намаляло. Централата "Марица Изток 3" е спряна, а "Марица Изток 2" и ТЕЦ-а в Гълъбово произвеждат много малко електроенергия, заради което добивът на въглища е паднал от 74 хиляди на едва 14 хиляди тона.

По оценка на синдикатите вече има реална опасност минните компании да изпаднат в състояние, в което да не могат да плащат заплатите. Затова те настояват да се вземат мерки за по-голямо натоварване на ТЕЦ-овете, които работят с български въглища, което ще осигури работа за миньорите.

Синдикатите виждат износа на ток като спасение за въгледобивната промишленост. Това стана ясно на спешно свиканата браншова среща в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. На същото мнение беше и изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов.

Според представителят на КТ “Подкрепа” Ангел Божилов износът на електроенергия трябва да се отпуши. В момента пазар за електроенергия има на турската борса, смята Божилов.

В момента заради несъотвествие на турската енергийна мрежа с европейската е ограничен износът на електричество от България към Турция. Влияние оказва и кризата в Гърция, която свива потреблението на енергия.

Въгледобивът е “гръбнакът на електропроизводството”, заяви Валентин Вълчев от КНСБ. Той определи настоящата ситуация в сектора като “взривоопасна”, която има нужда от “твърди мерки”.

Според Николай Ненков от КНСБ в основата на проблемите за сектора е ценообразуването на въглищата. “Продажната цена на въглищата не се регулира от ДКЕВР, а се определя от министъра на икономиката, енергетиката и туризма“, напомни Ненков. Той беше подкрепен от шефа на БЕХ Михаил Андонов. Според него “проблемът на въгледобива е именно грешната схема, по която се определя цената на въглищата, защото не може шест години тази цена да стои изкуствено замразена”. Увеличение на цената с 10 или 20 лева обаче не решава проблема, смята Михаил Андонов. Според него, ако мините произвеждат 100 -120 хил. тона въглища на ден, ще е достатъчно да си покриват издръжката и инвестициите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

220 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #220

    И защо тогава ни е нова АЕЦ?! Впрочем, гърците са инсталирали доста перки в източните Родопи, а и продължават да инсталират. Да не говорим за огромния потенциал на Гърция по отношение на фотоволтаичните мощности. В крайна сметка в Гърция се консумира много ток денем, когато работят милиони климатици.

  2. Анонимен
    #219

    Намаляването на таксите за пренос и достъп може да стане само ако се вземат решения от Народно събрание за промяна на Закона за възобновяемите източници, но никой нормален българин няма да го направи това, защото това е национално предателство-трябва да си враг на собствения си народ за да намалиш таксите за да изнасят ефтино търговците, вместо ефтина електроенергия да има за хората и фирмите.Актуално състояние на енерго сектора към март 2013 -mi.government.bg/files/useruploads/files/vop/13.04.05)_energysector_МЕЕТ.

  3. Анонимен
    #218

    енергоемките производства отдавна са ликвидирани.топлото време не иска ел.ток за отопление. миньорите да знаят че тази техна пабота е сезонна и няма нужда от много генератори на ел.ток

  4. Анонимен
    #217

    Намалете цената на тока да се вдигне малко потреблението и хората да не мръзнат бе, из.роди такива!

  5. Анонимен
    #216

    Енергийната система е едно важно перо в националната сигурност.Именно по тази причина регулирането е основно задължение на държавата.Какво става у нас?Безразборно строителство на системи за производство на ел.енергия,защото така се препират пари,свръхпроизводство на енергия,невъзможност на износ и в крайна сметка-заплаха от режим на тока!Абсурд!Но нали се сещате кои са в този бранш и техните приближени?

  6. Анонимен
    #215

    Браво на 203. Нека има повече такива като него,да ни припомнят кой какво е говорил.Просто лекета. И те ще ми се правят на професори и политолози. С герданчета и опашчици. Смешни отвсякъде. И такива като сексуалният плейбой Мартин май Захариев. Досега хвалеше Борисов, а сега иска да стане депутат и ще стане.За какво се натискат - за да крадат.Ами той имаше възможност да влияе на политиката. С едно сериозно списание щеше да има по-голямо влияние от колкото като червен депутат.Но краденето е голямо. Я вижте Корумбашев и къде и какво работи жена му.

  7. Анонимен
    #214

    Понеже става въпрос за свръх производство на ел.енергия,защо в статията не се говори по въпроса за "Беляне", а само някои форумци я загатват.Тази "Беляне" е свръх порочна. Тя глътна толкова пари, които ги даде НЕК и сега е във фактически фалит.Малко сме произвеждали - верно, малко, но затова пък поне три пъти повече ток харчим за единица производство отколкото на запад и пак имаме излишъц.А "Беляне" щеше да произвежда няколко пъти по-скъп ток,отколкото Мариците, защото трябваше да изплаща инвестициите.Не трябва да забряваме,че Козлудуй е изплатен.А сега гласувайте заКунева-пръмовица,която затвори атомните централи,чиито ток е най-евтин.

  8. Анонимен
    #213

    Точно така 211. В другите страни се инвестираше в производство.А тука комунаглите се хвалят,че имало инвестиции. Имало строежи на хотели,офиси и жил. сгради,които сега стоят празни.Нали брата на Станишко - великият архитект бетонира цялото черноморие и сега там освен пияндета, алкохолен и секс туризъм друг и не стъпва, ама той си напълни джобовете. Нагли комуняги и те ще мислят за бедния български народ. Да върнат двадесетте милионаот от инсцинирания референдум, верно искаха да си направят пиар, да видят колко ще гласуват за тях. Е видяха - винаги на второ място.

  9. Анонимен
    #212

    Ко ши каите червенотиквеничета? Оти потрошиха червените ви другарчета повече от ДВАДЕСЕТ МИЛИОНА лева за референдум. ПЪРВИЯТ референдум с който се гордеехте. Тези двадесет милиона можеха да отидат за бедните, за домовете за изостанали деца, и въпреки че там много се краде, все щеше да остане нещо и за дечицата. А за болни деца. Това са двадесет милиона и кусор за този тъп референдум.Защо прокуратурата не се заеме с това. Тъп хамстер.Искаше да си направи пиар за изборите с народни ДВАДЕСЕТ МИЛИОНА

  10. Анонимен
    #211

    Румънците, турците и чехите няма да ги мислим. Те са си направили сметката. Там се строят заводи, не хотели които стоят празни. Хората имат индустрия, защото имат политици. Не са като нас: Да ни управлява мафията.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.