Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Освобождаването от ДДС на даренията чрез есемеси се бави заради спорни въпроси

3 коментара
Освобождаването от ДДС на даренията чрез есемеси се бави заради спорни въпроси

Половин месец след като Министерството на финансите написа указание към НАП за освобождаване на дарителските есемеси от ДДС, се оказва, че промяната все още не е факт, тъй като има редица неизяснени въпроси, а и е нужно техническо време на телекомуникационните оператори за пренастройка на системите им за фактуриране, показа проверка на Mediapool.

Сред неизяснените въпроси е как ще се процедира с предплатените карти за мобилни услуги, както и как ще се уреди въпросът с частта от дарителските есемеси, която все пак подлежи на данъчно облагане.

Всъщност указанието бе написано, за да изчисти колебанията на инспекторите от НАП и мобилните оператори дали да продължи да бъде начисляван ДДС от 20 стотинки върху всеки есемес с дарителски един лев в него.

Изгубени между нормативните текстове

Въпросът е на дневен ред от много време и беше решен с указанието на Министерството на финансите чак сега, макар от ведомството твърдят, че Законът за ДДС още от 2007 година предвижда освобождаването от ДДС на безвъзмездните сделки и услуги, каквито са и даренията.

Дарителските организации от години настояваха за отпадането на данъка, защото дарението с есемес не е телекомуникационна услуга. По този начин всички набрани средства ще отиват за благотворителните каузи, а дарителят не е натоварван с данък. Самите телекомуникационни оператори, които играят ролята на посредник в изпращането на парите от дарителите в дарителските организации, обаче се опасяваха, че без изрично указание това ще бъде санкционирано от данъчните инспектори.

В дирекция "Големи данъкоплатци" на НАП, където се обслужват операторите, също от дълго време се водят експертни спорове трябва или не трябва да се освободят от ДДС есемесите за дарения. Заради неизяснения казус икономисти предложиха да се внесе промяна в Закона за ДДС, с която ясно да се регламентира освобождаването от данъка на дарителските телефонни съобщения, но от финансовото министерство обявиха, че това може да стане само с указание.

При това положение остава неясно защо през всичките тези години НАП и Министерството на финансите не са успели да изяснят казуса, а това се случи чак в края на август и то след многократно напомняне от страна на дарителите.

Как се третират досега дарителските есемеси?

През 2011 година общата сума от изпратените дарителски есемеси е била 1 424 000 лева. Внесеният върху тях данък е 284 800 лева, тоест пренебрежимо малък на фона на общите постъпления от ДДС в хазната. Дарителите обаче настояват, че тази сума е значима за благотворителните каузи, за които се набират средства.

Досега върху стойността на дарителския есемес от 1 лев се начисляваха 20 стотинки ДДС. Освен ДДС, благотворителното съобщение има и елемент, който е свързан с разходите на мобилните оператори по предоставяне на услугата, но те декларират, че се отказват от таксите в полза на благотворителната кауза и превеждат цялата сума от 1 лев на дарителските организации.

Част от операторите не превеждат единствено сумите за изпратените, но впоследствие неплатени от абонатите есемеси.

Дарителските организации също декларират, че не формират печалба от даренията.

Проблемът не е само за 20-те стотинки на всеки дарен лев

С премахването на 20-те процента ДДС обаче проблемът с данъчното облагане на съобщенията не се изчерпва. От Министерството на финансите обясняват, че всеки есемес, изпращан в подкрепа на благотворителна кауза, се състои от безвъзмездна и възмездна част. Безвъзмездната част е конкретната сума, която се изпраща в подкрепа на дадената кауза. Възмездната част е цената на изпращането на самия есемес, която е различна за всеки мобилен оператор и за всеки отделен тарифен план на абоната на мобилната услуга.

Тоест, ако изпращането на есемес според даден план струва на абоната, например, 30 стотинки, ДДС върху цената е 6 стотинки. Мобилният оператор е длъжен да начисли този данък, независимо че извършва услугата да посредничи за изпращането. Операторът може да реши да дари и стойността на самия пренос на есемеса, но е длъжен да начисли и внесе ДДС върху услугата пренос, тълкуват указанията на министъра.

Любен Панов от Българския център за нестопанско право коментира пред Mediapool, че има неизяснени моменти и около картите с предплатени услуги.

“Има няколко въпроса за решаване. Първо, указанието на Министерството на финансите не е много конкретно по отношение на предплатените карти. Защото при тях вие си купувате картата и да кажем пет лева от стойността е за разговор, един лев е ДДС, защото не се знае дали с тези пари ще се пращат благотворителни или обикновени есемеси", каза той.

"Въпросът е, ако с такава карта изпратите есемес, какво се случва после – дали частта за ДДС ще ви се прехвърли като допълнителни пари за разговори или по друг начин ще се организира технически", обясни той.

"Другият въпрос е мобилните оператори въобще каква политика ще имат. Защото досега за кампаниите, за които аз знам, целият един лев се дава за благотворителност като някои оператори правят изключение за неплатените есемеси, тъй като има хора, които изпращат благотворителни есемеси и после не си плащат сметката. Трябва да се уточни дали и занапред целият лев ще е дарение, или в този един лев ще е включена и такса за изпращането му или отделно от единия лев ще има някаква такса“, каза още експертът.

Въпросът е повече технически, твърдят операторите

От "Виваком" обясниха пред Mediapool, че от датата на указанието на министъра на финансите (31 август 2012 г.) на хората няма да бъде начисляван ДДС, но е нужно време за пренастройка на системата им за фактуриране, тъй като в момента всички фактури се издават с ДДС.

“Ако сега в сметката на клиентите е отчетено, че е начислен ДДС, в следваща сметка ще бъде приспаднат. При всички случаи, ако не го усетят сега, ще го усетят на следващ етап със задна дата – от 31 август нататък“, казаха още от оператора. Оттам увериха, че никога досега не са събирали такси и занапред няма да събират такси за обслужването на благотворителните есемеси.

"Мобилтел" също обявиха, че ще спазят изискванията да не се начислява ДДС върху дарителските съобщения, но са в процес на изпълнение.

“След указанието от министерството компанията разработва техническата база за неговото изпълнение, за което е необходимо време. Все още обаче остава отворен въпросът, свързан с потребителите на предплатени услуги, за които няма регулация. Указанията в момента се отнасят само до клиенти с абонаментни договори. Затова от Министерството на финансите се очаква указание, свързано и с предплатените услуги“, обясниха от "Мобилтел" и допълниха, че подготвят запитване към Министерство на финансите в тази връзка.

“В момента от заплатените от потребителя 1.20 лв, един лев се предоставя за нуждите на организацията, инициирала дарителската кампания, а останалите 0.20 лева са ДДС, който се превежда към бюджета. В случай, че не се начислява ДДС, би следвало цялата стойност на есемеса да представлява дарение“, заявиха от "Мобилтел".

От оператора също увериха, че никога не са начислявали такси за обслужване. “Решението на "Мобилтел" е да не задържа част от цената на есемеса и затова досега сумата от 1 лев се предоставя изцяло на организацията. Нещо повече – в случаите, когато клиентът е изпратил есемес, а не е покрил задълженията си по фактурата след това, компанията покрива дарението вместо него. На практика често именно операторът е реалният дарител“, посочиха от компанията.

"Глобул" също обявиха, че в момента работят, за да изпълнят указанието, тъй като са необходими промени в софтуерните системи.

Огромната част от даренията е за каузите, минимална - за поддръжка

В момента у нас има седем действащи дарителски номера - единият дарителски номер на платформата DMS, този на Българската Коледа, на БЧК, на SOS детски селища, на фондацията за подпомагане на деца в нужда “И аз мога“, на кампанията на МВР за децата на загиналите и пострадалите полицаи и на УНИЦЕФ.

За всеки от тях съответната организация договаря определени условия с телекомуникационните оператори като минимален процент от стойността на дарението е предназначено за административни разходи.

За единния дарителски номер, например, те са под половин процент от дарението и са за банкови такси за преводите на набраните суми, разходи по поддръжка на интернет-портала на единния дарителски номер, изготвяне на финансови отчети и проверката им от страна на независими експерти.

В административните разходи по принцип се включват и таксите на поддръжка на номерата на мобилните оператори, от които те се отказват.

Това, което ще се промени с отпадането на ДДС е, че вече цялата дарена сума ще отива за каузата, а мобилните оператори декларират, че и занапред няма да таксуват по никакъв начин даренията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #3

    да, значи към края на този мандат може и да стане.

  2. Анонимен
    #2

    Аз призовавам да не се дарява чрез SMS`си и толкоз.

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.