Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Осем митничари с обвинения за рекет на "Капитан Андреево"

Цяла смяна от 32-ма служители била изненадана от полицаите, докато си разпределя 21 хил. лв. "дневен приход"

37 коментара
Осем митничари с обвинения за рекет на "Капитан Андреево"

Осем митничари са обвинени за участие в престъпна група за рекет на граничния пункт "Капитан Андреево" след проведената в сряда операция с кодовото име "Митници" на служители от дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и ГДБОП под ръководството на Софийската градска прокуратура.

При акцията е била ударена цяла смяна от 32-ма митнически служители, от които 21 са били разпитани от полицаите, осем са задържаните, извършват се обиски на жилища на задържаните.

Изненадващият арест на митнически служители за прибиран "рушвет" главно от шофьори на камиони и тирове се извърши именно на границата с Турция, често сочена от българския премиер и вътрешния министър за "най-сигурната външна граница" на ЕС в контекста на приемането на България в Шенгенското пространство.

Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи в четвъртък, че досъдебното производство за корупция на границата с Турция е още от 2011 година, а дълго преди операцията заподозрените митничари са били следени със специални разузнавателни средства. Главният секретар на МВР Калин Георгиев обясни от своя страна пред БНР, че спрямо подозираните митничари е било приложено класическото средство - продължително следене и наблюдение.

Обиските в домовете на задържаните продължиха през целия ден, а с обвинения са само онези, за които са събрани достатъчно доказателства. По нареждане на главния прокурор Борис Велчев делото е поето от Софийската градска прокуратура вместо отговорната за "Капитан Андреево" Хасковска окръжна прокуратура. Вероятният мотив е да не изтече информация.

Прокурор Николай Кокинов разказа, че митничарите са вземали пари и от българи, и от чужденци."Понякога се е касаело за контрабанда, понякога е кипял просто един тих рекет", обясни градският прокурор на София.

По думите му след смяна митничарите са "намирали тихо местенце и са разпределяли оборота от деня". Именно в такъв момент са били хванати.

Главен комисар Георгиев разказа, че когато полицаите влезли в "тихото местенце", митничари си разпределяли пари. Те били толкова изненадани, че един от тях хукнал да бяга, бил догонен от полицаите, а другите трескаво започнали да хвърлят парите на земята, за да не бъдат намерени в тях. По думите на Георгиев подът се покрил с килим от пари.

В дома на главния митнически инспектор са намерени 4000 долара, а в каса - още 4125 долара и 950 евро, каза още комисар Георгиев.

Парите, според дружните обяснения на митничарите, били намерени случайно от тях в тоалетната на митническия пункт, или пък били джобните им.

В късния следобед Калин Георгиев добави, че броенето на парите продължава и вече надхвърля 21 хил. лв. в различна валута.

Директорът на митниците Ваньо Танов трудно прикри изненадата на ръководството на ведомството от проведената акция. Той побърза да пусне до медиите "благодарствено приветствие" към правоохранителните органи.

"Изкореняването на корупционните практики е основен приоритет, политика и цел на Агенция "Митници" през последните три години", коментира Танов.

Според него това е "категоричен и безусловен принцип на ръководството на Агенция "Митници", което ще "окаже пълно съдействие на компетентните органи при разкриването и разследването на всички случаи, несъвместими с антикорупционните позиции и практики в митническата администрация".

Директорът на агенцията оценява операцията като "ясно доказателство за необходимостта от провежданата в митническата администрация структурна реформа".Той гарантира, че виновните служители ще понесат всички последствия от действията си.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #37

    Чл. 141 от ППЗМВР: Дирекция "Вътрешна сигурност" е специализирана структура на МВР за оперативно издирвателна, информационно-аналитична и организационна дейност по предотвратяване, пресичане, разкриване на престъпления и дисциплинарни нарушения, извършени от СЛУЖИТЕЛИ на министерството. Защо "Вътрешна сигурност" са участвали в операцията срещу служители на Агенция"Митници", правомощията са им само срещу служители на МВР ?

  2. Анонимен
    #36

    Идва ред на данъчните, само вижте какви палати е дигнала родата на Бойко Атанасов, пък после преценявайте, какво става в ТД на НАП София

  3. Анонимен
    #35

    Погледнете случая от друг ъгъл, минава стока за милиони левове, а средната заплата на митничарите е 600лв., как няма да се подадат на изкушение.После не забравяйте, че Митницата внася 30% от бюджета на страната. Така , че оправете заплащането за да не се създават условия за изкушения.

  4. Анонимен
    #34

    Танов да си ходи, ако има малко достойнство, но там нищо няма да се промени за съжаление. Нищо не става от тая България. Няма по абсурдна държава.

  5. Анонимен
    #33

    Танов също е в играта.Когато стана шеф на АМ,той лично нареди да се сложат нови камери,които са вързани онлайн с Агенцията".Също така подмени целият състав на Капитана.Защо ли?Не да прави мазни коментари,а да си подаде оставката незабавно този катил.Всеки знае какви парични потоци вървят към него и неговите протежета.Но пък от друга страна няма по-добри от Русенските митничари,както Премиера каза.Сега се очаква ответният удар на Танов срещу Цветанов.Може би ще бъдат "заловени" ЦИГАРИ без бандерол на някоя южна граница.

  6. Анонимен
    #32

    Какви са тези мазни коментари от Танов,та нали той лично проведе "реформата" на Капитана,като правеше някакви тестове ,след които беше подменен целият състав и назначи "нови"и "сигурни" хора от самия него.Ето това е провежданата реформа на този некомпетентен идиот.Но нали "най-добрите" митничари са от Русе.Само ще спомена,че потокът от Капитан Андреево минава през Русе и Калотина,а след този удар на Цветанов,мизата за преминаване ще се вдигне многократно.Протежетата на Танов ,Весо мазния/шеф на Русенска митница/и Златков Русенският/шеф на Столична Митница/,която е "шапка" на Калотина,ще бъдат доста доволни от възникналата ситуация.

  7. Анонимен
    #31

    Винаги съм се питал,защо митничарите не стачкуват? За ниска или неизплатена заплата.

  8. Анонимен
    #30

    Хванали са дребните риби превантивно,за да не закачат колемите контрабандисти.

  9. Анонимен
    #29

    Браво на МВР! Това нещо се прави за първи път в България! Най-после дочакахме! Шефът на митниците трябва също да понесе отговорност - ако е знаел защо си е траял, а ако не е зннаел, защо не е знаел, при условие,че всеки гражданин го знае, а още повече е правено от цялата смяна и то от години!

  10. Анонимен
    #28

    Танов, вече почти три години провеждаш своята "структурна реформа" в митническата администрация, но истината е, че за нищо не ставаш! Е, не съвсем! Ставаш основно за "разрушител"! Спиш ли спокойно?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам