Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отказът за Шенген е политически удар за правителствата на България и Румъния

Чуждите медии коментират разделението в ЕС по въпроса с разширяването на зоната

97 коментара
Отказът за Шенген е политически удар за правителствата на  България и Румъния

Отказът България и Румъния да се присъединят към Шенген няма да се отрази на гражданите на двете страни, които и сега могат да пътуват свободно в Европа. Но за двете правителства това бе политически удар, а те и без това са чувствителни към вероятността да бъдат третирани като второкласни държави, пише в. “Ню Йорк таймс" в кореспонденция от Брюксел. Вестникът отбелязва, че заради страховете си от засилваща се миграция от юг Европейският съюз е обявил, че Румъния и България ще трябва да почакат, преди да се присъединят към Шенгенската зона за свободно пътуване.

Британският вестник "Файненшъл таймс" цитира дипломати, присъствали на вчерашната среща, според които въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген вероятно ще бъде обсъден от лидерите на ЕС на срещата им през октомври. "Трудно е да си представим, че холандската позиция ще се промени съществено в идните седмици", заявява един от дипломатите. "Малко вероятно е Румъния и България да успеят да се присъединят преди следващия доклад на Комисията през юли 2012 г.", допълва той. 

Немскоезичните медии също коментират нашироко срещата на вътрешните министри от ЕС, на която се стигна до този пореден отказ, съобщи Дойче веле. Австрийският "Винер Цайтунг" излиза на заглавната си страница със статия под надслов "Жестоко извозване на България и Румъния". Въпреки че на двете държави беше дадена перспектива за членство и въпреки че изискванията за това членство са изпълнени, Европа не изпълни обещанието си, пише "Винер Цайтунг".

На темата се спира и списание "Фокус". Изданието пише, че ЕС е дълбоко разединен по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген и затова засега "замразява" проекта. В статията на "Фокус" е цитиран евродепутатът Манфред Вебер, който казва, че ЕС не бива да става заложник на десните популисти в две от страните-членки, разбирай Холандия и Финландия.

Германският "Зюддойче Цайтунг" също коментира отказа за приемане на двете страни в кръга на 25-те Шенгенски държави. "За втори път тази година България и Румъния трябва да отложат присъединяването си към кръга на пълноправните членове. Не беше определена и нова дата. Според европейски дипломати, предвиденото отваряне на морските и въздушни граници в края на октомври става невъзможно. Следващата възможна дата би била едва през март 2012 година", пише вестникът.

Онлайн-изданието на австрийския вестник "Курир" излиза със заглавие "НЕ на разширяването на Шенген". В публикацията четем: "Разочарованието в България и Румъния е огромно. Ветото на Холандия и Финландия осуети приема на двете страни в Шенген. Не бе гласувано дори компромисното предложение за поетапно отпадане на граничните контроли. Въпреки недостатъците в борбата срещу корупцията, европейските партньори трябваше да признаят, че Румъния и България изпълняват техническите изисквания за членство в Шенген", пише изданието.

“Не пуснаха Шенген до Черно море“, отбелязва руският в. “Комерсант“

"Заявленията за възможно повишаване на равнището на престъпността и броя на бедните в ЕС е пълна глупост. От 2007 г. българите и румънците, както и гражданите на ЕС, нямат нужда от виза за пътуване на територията на ЕС. Всички, които са искали да си тръгнат, са го направили по-рано", заявил за "Комерсант" експертът на брюкселския Център за европейски политически изследвания Петр Качински. Според него влизането в Шенген ще помогне на София да създаде по-тясно сътрудничество с Брюксел в борбата с организираната престъпност и нелегалната имиграция.

"Няма основания да не се вярва на ЕК, която сметна София и Букурещ за съответстващи на шенгенските стандарти", смята експертът. Страните, които се обявяват срещу влизането ни в Шенгенското пространство, са "жертва на стереотипите", добавя той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

97 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #97

    Отказът за Шенген ... е признак на политическа и държавна импотентност.

  2. Анонимен
    #96

    Пепито Инджев малко надценява участниците. ББ-то книги не чете камо ли статии. За Златев му е прошепнато на ухо. За Танов да не говорим. Той обаче е между чука и наковалнята, усилията му се торпилират от принципала ББ ...

  3. Анонимен
    #95

    Админа жече работи за Моника. Пуснал 2 ругатни против Емма! .............. Анонимен 18:48 Ю| 23.09.2011 До 65 шаблонни, промити мозъци като Емма нямат въобще място в българските форуми. Поздрави ------------- 66 Общо гласували Анонимен 18:43 Ю| 23.09.2011 КАКЪФ КЕФ СОЦ-АГИТАТОРКАТА ЕММА НЯМА ВЕчЕ ДА ОВОНЯВА ФОРУМА.

  4. Анонимен
    #94

    Работата върви на добре, имаме напредък, ще чакаме до февриари и ще стискам палци да успеем!

  5. Анонимен
    #93

    В момента сме в малко затруднено положение, но смятам, че след като избереме президента, които се надявам да бъде Плевнелиев, ще се справим с проблемите и ще влезем в Шенген!

  6. Adviser
    #92

    Ако и да е предвождано от каратист, българското правителство не можа да измисли някаква контрахватка в Шенгенското "кумите" и взе тия два шамара - холандския и финландския.
    Сега, с насинени бузи, правителството се обяснява колко е изпълнило критериите, колко е виновно тройнокоалиционното наследство и колко лошо е направила Европа като е отрязала България от членството в Шенген. Смешно!!!
    Проблемът на партията "Граждани за европейско развитие на България" и нейното управление - както впрочем и на

  7. Анонимен
    #91

    На №83 и №84 Я помислете малко, къде изчезна Бойко Борисов? Не му е по навик да мълчи и да не показва колко е "Можещ и Си4лен", от няколко дни се скри в миша дупка.

  8. Анонимен
    #90

    За мен отказът за Шенген е само още един от силните стимули, които правителствата трябва да имат, за да изкоренят корупционните практики, които са били установявани с години!

  9. Анонимен
    #89

    http://skandalno.net/българия-отблизо/европа-докато-мутрата-б-бо

  10. Анонимен
    #88

    Всичко с времето си, защото може би в момента имаме и по-важни теми в страната, а именно предстоящите избори, които заемат най-голяма част от вниманието на всеки политик и гражданин.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.