Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отказът от реформи срива авторитета на армията

29 коментара

Нежеланието на ГЕРБ да проведе истински реформи във въоръжените сили и да заложи реални параметри в развитието на сектора на отбраната лъснаха при обсъждането на бюджета за 2012 година. Упоритият отказ на военния министър Аню Ангелов да се освободи от двете най-дразнещи данъкоплатеца категории чиновници т.нар. чиновници под пагон и пенсионерите на заплати пък доведоха до общ упадък на авторитета на военнослужещите и противопоставяне на сектора на отбраната на други сектори в държавата.

 

Фиктивни съкращения

 

В последните две години министър Аню Ангелов обяви гръмко няколко серии съкращения, но в голямата си част те се оказаха фиктивни и засегнаха т.нар. кухи (незаети) щатни бройки. Част от освободените служители пък просто бяха преназначени на други длъжности в системата.

 

Така двете години на съкращения очаквано не доведоха до някакъв реален резултат и не генерираха сериозни икономии на средства, които да бъдат пренасочени към модернизацията на армията.

 

В условия на криза и декларирани намерения да се свият разходите за отбрана, намалението в бюджета на МО се оказа минимално - едва с 10 млн. лева. Това позволи да се запазят привилегиите на военнослужещите, които им се дават заради специфичните условия на труд.

 

Освен редовите военни, обаче, от тези привилегии се ползват и редица други, които изпълняват напълно чиновнически функции.

 

По време на разгорещения дебат в правителството по бюджета за 2012 г. се стигна и до откровено противопоставяне на различните сектори, а вицепремиерът Симеон Дянков открито постави въпроса - "привилегии за военните или увеличаване на майчински надбавки".

 

Премиерът Бойко Борисов пък препоръча да се направи "една редукция", която да засегне тези, "които и самите редови полицаи и редови военни ги дразнят - т.нар. шапкари, чантаджии".

 

Т.нар "шапкари, чантаджии" дразнят от години и всички данъкоплатци, а покрай дългогодишното им покровителстване те се превърнаха едва ли не в символ на цяла една система и етикетът се лепна на всички всички военнослужещи. Борбата на Аню Ангелов за "най-святото" в системата – изплащането на 20 заплати при пенсиониране пък доведе само до затвърждаването на тази представа за военните.

 

Мъртвородена визия за отбраната

 

Министърът на отбраната отдели сериозен ресурс и време, за да вкара в документи визията си за реформа в армията. Вероятно воден от стремеж да осигури най-доброто за българската отбраната, той представи план, който не отговаря на финансите на държавата в условия на криза.

 

Пренебрегвайки всички възможни прогнози, той заложи реформа, която сам изчисли на 369 милиона лева. За да се проведе тя, Ангелов записа във всички програмни документи, че бюджетът на МО средногодишно трябва да е 1.5% от Брутния вътрешен продукт (БВП).

След като тази прогноза очаквано се сгромоляса и бюджетът за 2012 година бе определен на 1.2 процента от БВП, Ангелов обяви, че ще прави промени в реализирането на визията си за реформа, които към момента не са ясни на обществото.

 

Промените, които предвиждат и не малко съкращения, не са ясни и на хората в системата, което очаквано води до демотивация на редовите военнослужещи и до увеличаване на ролята на "чантаджиите".

 

Имитирането на реформа в сектора чрез фиктивни съкращения, отказът да се преразгледат част от социалните придобивки и сгрешените сметки, в крайна сметка ще бетонират проблемите в сектора. А Ангелов е застрашен да остане сред министрите, които само пишат планове за реформи, а не ги правят.

 

Може би доброто в лошото е, че при окастрените разходи за отбрана единственият спасителен път е да се направи онова, което с години бе отлагано.

 

Другият шанс е, че идва краят на общо десетгодишния мандат на президента Георги Първанов, който имаше тежката дума за развитието на армията и въоръжените сили, включително за кадровата политика. Досега той бе сериозна спирачка за всякакви по-радикални стъпки, свързани с обновяване и реално модернизиране на системата, подчинена най-вече на интересите на "генералитета". Сега на ход е новоизбраният президент Росен Плевнелиев, а каква точно ще е неговата позиция по отношение на отбраната и дали въобще смята да има активно отношение към процесите там, предстои да видим.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #29

    Аню Ангелов,освен бонуси да вземе да налага и парични санкции на мързеливите и некадърните.Като имаш слаба оценка по физическа и тактическа подготовка, веднага да ти смъкват с 50% заплатата докато си я оправиш.Кви са тия полковници и генерали дето са пращани по не знам си колко пъти на курсове за чужд език, и пак нямят сертификат за владеене?Веднага Аню да ги мАЩА от армията тия некадърници!

  2. Анонимен
    #28

    Познавача на турските офицери,поднава на баба си фурката!Турската армия е препълнена от дядовци полковници и генерали,така както беше препълнена българската при Добри Джуров.Вече доста български офицери учиха в турски военни академии и оценката им за тях е "коне с капаци".Не случайно ислямистите подгониха армията,защото вместо да победят кюрдските партизани,30 години се мотаят и се занимават с интриги.

  3. Анонимен
    #27

    В никъкъв случай не сравнявайте българските с турските офицери. Познавам и български и турски офицери. За съжаление турските са с отлична физическа и специална подготовка, владеят английски език, танцуват валс и танго... Пак казвам за съжаление - българските са със шкембета, пият ракия и пушат гадни цигари и цял живот се занимават само с интриги и мечти за 20-те си заплатки. Пълни тумбаци !

  4. Анонимен
    #26

    Уважаеми г-н Авторе. Това, вашето, е малко, както казвал един герой от "Чичовци", надявам се знаете автора на повестта-ние пописваме, читателят почитва. Повърхностно и твърде намирисващо на нездрава поръчка. Армията затова е армия, за да изпълнява специфични задачи при трудни условия. А дали условията са трудни, можете да се убедите, ако отидете на някое от големите занятия, открити и за журналисти, стрелбите на Шабла, например. Не подклаждайте провокаторски настроения между съсловията. Всички знаят

  5. Анонимен
    #25

    Имам 37 прослужени години в армията (в т.ч. и Военното училище).
    В Турция при пенсиониране военнослужащите получават 36 заплати, които са достатъчни да се купи къща в престижен квартал в Истанбул. Пресметнете колко получава един български военнослужащ при същите условия, какво може да купи с тези пари, и тогава се изказвайте по въпроса. Тук не привеждам примери за американската армия, британската, френската и др. Там нещата са още по-фрапиращи. Така че,"леко" с коментарите, предложенията и др. и

  6. Анонимен
    #24

    @23: По принцип си прав, но военните се уволняват към 50-те си години (освен ако не са някакви генерали) и на такава възраст никой няма да ги вземе на работа никъде. това е проблем, който е специфичен за всички професии от подобна категория. Твърдя, че те трябва да получат някаква компенсация, но може би 20 заплати е най-"мързеливият" вариант.

  7. Анонимен
    #23

    До 14 Днес в България професията на военните не трябва по никакъв начин да се различава от която и да е друга професия и не трябва да има никакви привилегии. Вече всеки сам избира професията си и предварително е запознат с характеристиките й.

  8. Анонимен
    #22

    До №20 - Военното разузнаване е еманация на българската армия. Дори и тя напълно да се затрие, СВИ ще го има за да разузнава, ако неможе навън - навътре. Нима забравяш, че това е първата професия в света, след проституцията вероятно. Какво значение има, че работи за ТИМ и други подобни структури? Важното е, че министър Аню Ангелов е също от РУМНО и разбира от този занаят. Той няма да остави колегите си в беда. Новият девиз на СВИ сега е следният: "Движението е всичко, крайната цел - нищо".

  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #21
  10. Анонимен
    #20

    Защо никой нищо не говори за разузнаването на министър Ангелов? Или не е удобно? Да кажат колко души са на щат там и в разни фирми и фимички на корпорацията ТИМ? Докога ще търпим българския ташак на руското ГРУ? Армия нямаме, но шпиони с фуражки дал Бог! И жалкото е, че работят повече за джоба си и хич не ги е еня за обикновения български гражданин!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.