Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

От един наемател на дивия плаж Корал*

46 коментара
От един наемател на дивия плаж Корал*

През 2008 година Атанас Русев решава да вземе плаж "Корал" на концесия, за да развива малко познат в България спорт – кайт сърф. Това напълно изключва всякакви амбиции за застрояването на местността, защото за кайт сърфа трябва вятър, а сградите на сушата биха препречили неговия път. От пет години насам асоциацията по кайт сърф се опитва да спаси това диво място от презастрояване, но изглежда, че неизбежното само се отлага. През юни 2010 година Mediapool съвместно с разследващите журналисти Атанас Чобанов и Асен Йорданов проведе разследване, което даде повод на държавата да си потърси правата и да спре скандалните сделки със земята около плажа. МРРБ обаче продаде това право срещу невнесена съдебна такса от 20 лева. Тогава регионален министър беше сегашният президент Росен Плевнелиев.

Милея за природата. За дивото. За красотата.

Това ми даде сили да предложа на моите приятели през 2008-а година да вземем под наем от държавата плажа Корал, над който току-що беше надвиснала опасността от тоталното му унищожение и застрояване. С единствената цел да го ЗАПАЗИМ.

Решихме че ако сме страна ще може да следим за всичко незаконно което се случва и да реагираме. Тогавашния кмет Петко Арнаудов ни намрази от самото начало. За адвокат Мосинов от схемата бяхме "романтичните момчета". Никой не можеше да повярва че не го правехме за пари, че на плажа няма нито един платен чадър. Мръсен и разграбен, опустял, на никого ненужен, Корал беше поредната мишена да се превърне в бетон от край до край. Разгледахме плана за застрояване като "клиенти" готови да платят за апартамент на 20м от брега на морето. Сценария за застрояване беше жесток - от всичко щеше да остане 20м ивица с пясък (плажа на места е повече от 200м широк)... хотели, басейни... бетон.

Плажът трябваше да се вземе под наем от община Царево по това време. На първата среща направо ни се изсмяха в лицето. "Знаем ли срещу кой сме тръгнали и какво си мислим?" На конкурса до последния момент бяхме единствените кандидати. Няколко часа след последния срок - самата община подаде документи за конкурса от страна на инвеститорите зад плажа. Имахме човек там, който проверяваше и ни казваше. С мръсниците можеше само така да се играе. Нямахме никакви шансове да спечелим и го знаехме. Те ни го казаха и на втората среща. Планът им беше да го вземат под наем, кмета да нареди затваряне на района за летния сезон като пътищата се унищожат и за едно лято и зима да заприлича всичко на унищожения къмпинг Оазис няколко километра по на юг.
Няма да ви разказвам как спечелихме конкурса и взехме плажа под наем. Без да даваме пари. По-друг начин типично български. Но стана някак си, по чудо.

Тогава, през лятото на 2008а спряхме строежа на канализацията и водопровода за бъдещата бетонна истерия, започнаха я през есента и зимата и си оставиха ръцете, защото всичко беше парлама. За повече прочетете тук.

През 2009-а взехме плажа отново под наем за 5 години от самата държава в лицето на МРРБ. През зимата на 2010 година зад плажа изкопаха големи дупки за "помпена станция", извозваше се пясък и прокопаха огромни канали които излизат на самия плаж, всичко абсолютно незаконно със знанието на тогавашния кмет Петко Арнаудов. Преди сезона възстановихме със собствени средства "пейзажа" като зарихме по-голямата част от незаконните изкопи и сезирахме институции и медии - без никакъв отзвук. Чадърът от кмета на Бургас седящ зад сделката Корал се усещаше.

През юни 2010 година организирахме пресконференция в БТА – "Да запазим Корал – Блатно кокиче в плажа Корал и незаконните строежи по Южното Черноморие". Защото знаете ли, че на мястото е имало природна забележителност "Блатно кокиче" в къмпинг "Корал" под N 142, и през 2003 г. със заповед № РД-1030, министъра на околната среда и водите Долорес Арсенова го ЗАЛИЧАВА от регистъра поради "необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му". За да може земята да се продаде и "усвои". Но популацията на блатно кокиче не е изчезнала, а напротив - всичко зад плажа е в кокичета.

След няколко дни МОСВ излезе с прессъобщение, че блатно кокиче в къмпинг Корал не съществува - установено от експерти - поредната манинпулация на община, кметове и министерство замесени в крупна корупционна схема. Обогатилите се от сделката за земята бяха притеснени и използваха политическото влияние на бургаския кмет Димитър Николов, член на ИК на ГЕРБ, за да осуетят връщането на защитената територия "Блатно кокиче". "Оказа се" че географските координати на защитената територия се намират във вече обезобразения к-г Оазис а името и мястото е на Корал. Така че ако трябва ОВОС за Оазис - ОК - територията се намира на Корал - ако пък трябва да няма кокичета на Корал - ОК - координатите са в Оазис. Истинска гавра от страна на МОСВ.

Популацията на блатно кокиче никога не е преставало да съществува на това място. Освен нея има и редица други защитени видове като например пясъчна лилия и др. Това е установено и доказано еднозначно от ботаника Чавдар Гусев, който в края на м. юли 2010 г. по наша молба проведе комплексно изследване на зоната и установи наличието на голяма популация на блатно кокиче.Направен е експертен доклад и границите, броя и други характеристики на популацията са определени и картирани. Заснети са подробни професионални репортажи и са направени редица снимки на блатните кокичета обитаващи зоната. Материалите са предоставени на екологични отрганизации и МОСВ. Без никакъв резултат. От РИОСВ Бургас достигнаха слухове че всичко ще се направи - само да не се шуми. Но ...

На 7 август 2010 година организирахме мащабна еко-акция на самия плаж, на която присъстваха повече от 300 души, основа се гражданско сдружение "Да запазим Корал". Бяха изнесени фрапантни факти от разследващите журналисти Атанас Чобанов и Асен Йорданов за крупни далавери, корупция и измами свързани със земята зад плажа. Това събитие "нарочно" не беше отразено в нито една от местните медии или телевизии. Екип от френската телевизия засне материал, който след година беше излъчен във Франция в специален филм посветен на проблемите в България...

И като резултат - абослютно нищо. Тишина. Потулване на скандала.

През 2008 г. се издадоха строителни разрешения за земята зад плажа от община Царево. Гаранциите по далаверата трябваше да се изпълняват. БЕЗ абсолютно никаква КАНАЛИЗАЦИЯ, ВОДОПРОВОД или възможност за ЕЛ ЗАХРАНВАНЕ са издадени строителни разрешения, в които явно фигурират фиктивни договори за присъидиняване към тези мрежи - те просто не съществуват и до този момент (2013 г.) на това място. При разглеждането им правят впечетление редица небивалици като например подземни гаражи за повече от 500 автомобила и др. подобни... При наша проверка и сигнал се оказа че тези разрешителни са в грубо нарушение на закона и тогава лично министър Плевнелив и МРРБ заведоха дело срещу община Царево по случая. Но общината обжалва, а МРРБ не плати съдебна такса от 20 лв, не се яви на делата и лятото на 2012 г. ги ЗАГУБИ . Излезе че строителните разрешения са ВАЛИДНИ.

2011 г премина в битки с кмета на Царево, който по всякакъв начин беше решил да ни махне от плажа Корал. Нарочни репортажи в местната преса, нарочни проверки от всички институции. Преди това беше започнало личното ми нападение кум нехайството на държавните институции в района по повод насилственото застрелване на делфини.

Дойде сезона на 2012-а с новото управление в общината от страна на кмета от Герб. По подобие на предишния беше и отношението му. Но през този сезон стана нещо което не е споменавано до този момент. МРРБ започна нарочни проверки по плажовете вкл. и на Корал, които имаха за цел единствено и на всяка цена да намерят пропуски за да могат да глобят концесионерите или да ги изхвърлят ако са неудобни. Проверките се извършваха по остарялата Наредба, по която нито един плаж не можеше да е коректен - защото например там е записано че на всеки спасителен пост трябва да има по 1 спасителна лодка... Това условие не е реално изпълнимо и не е изпълнено на никой плаж в страната. Но този критерии никога не влезе като нарушение. А на плажа Корал – "експертката" Златка Божинова от МРРБ (със стаж малко повече от година в МРРБ) "установи" че на плажа липсват ВЕТРОЗАЩИТНИ ПЛОСКОСТИ НА СПАСИТЕЛНИТЕ ПОСТОВЕ. Пред цялата комисия и лично пред мен тя заяви че ще ни намери проблем на плажа каквото и да правим - и го намери. Имаше плоскости от слама - защото не обичаме пластмасата - предишния ден буря ги беше нарушила... По време на проверката се оказа че проверяващите нямат точна схема - т.е. не знаят границите на това което проверяват... Като резултат обаче ние получихме една честитка от МРРБ, че трябва да заплатим сумата от 30 000 лева за неизпълнение по договора. Независимо мнение на друг експерт многократно проверяващ ни на плажа през последните години е, че няма как това да не е поръчка и да не е тенденциозно.

Поинтересувах се малко повече от тази "красива" постановка. И знаете ли какво се оказа - че има едни хора в Бургас, около кметството там, които бяха събрали вече сервитъорки за Корал за идващия сезон, защото това според тях е новия СлънчевБряг2 след като го вземат, а ние сме балъците дето трябва да си ходят. Интересно... гледах министърката на МРРБ по телевизията усмихната до кмета на Бургас Димитър Николов, неотменно присъстващ във всички етапи на сделката-далаверата Корал. Павлова се похвали пред премиера, че ще събере повече от 1 милион лева от "недобросъвестните" концесионери, като нас например, които с цената на време труд и нерви се опитваме да запазим кътче от страната от разграбване и унищожаване от страна на самата държава. И се замислих колко ли европейски проекта МРРБ е дала на община Бургас и колко ли пари минават от там. И дали далаверта "Корал" е просто нещо доста дребно за да се занимава някой с него.

През месец октомври 2012 подадох писмен сигнал за корпуция и неправомерни действия от страна на служители на МРРБ до кабинета на Бойко Борисов. Срещнах се с началника на кабинета - г-жа Румяна Бъчварова в Министерски Съвет. Разговорът продължи повече от 2 часа и госпожата просто не можеше да повярва на фактите които изнасях пред нея. Записа си всичко и каза, че ще започне проверки. До този момент нямам писмен отговор или не знам нещо да е направено по случая. Само за Нова Година получихме едно изключително грубо писмо от заместник министъра на МРРБ да си платим и че никой не иска дори да се срещне с нас за споразумение или разговор.

Днес ми се обадиха от bTV и ме питаха какво ни е мнението за обявяване на национален парк на Черноморието, в който е включен и Корал. Казах с ясно съзнание, че АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМЕ ИДЕЯТА, защото най-важното нещо за нас е ДА ЗАПАЗИМ КОРАЛ.

*Предисловието е на Mediapool

**Текстът препечатваме от сайта http://www.koralbeach.com/

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

46 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #46

    Оправданията на концесионера са тъпи! Скандалното в случая, е не че са му наложили глоба, за в размера й! Това си е чист рекет и тормоз!

  2. Анонимен
    #45

    жалко е че ще си отиде и това късче земя, въпреки услията! няма как да се противопоставите, дори чрез уж демократичните механизми. когато самата власт е от другата страна, освен въоражен преврат, друго неможе да се направи, а въоражените преврати стават единствено и само когато са организирани и платени от същите представители на човешката порода, които искат да застрят това място!

  3. Анонимен
    #44

    Пълна и безрезервна подкрепа за г-н Атанас Русев и всеки почтен човек, готов да се бори за България, за нейната природа и запзването й като държава с нормален народ и общество. Оставки и затвор за всички продажници и некадърни мутроиди в България, време е да ви ви изметем, всички на влака и към сибир на среща с началството ви от кгб, омръзна ни от дс псевдо-бизнесмени, всякакви мошенници, родоотстъпници и предатели. Ще си вземем страната обратно от вас, стига разруха, мъртви селища и бетон, махайте се... Искаме чисти плажове и природа, искаме си Родината обратно...Бяхте до тук, търпението ни свърши...

  4. Анонимен
    #43

    Къде ще бъде обявн протеста?

  5. Анонимен
    #42

    МОЛЯ , АКО СЕ ЗНАЕ КЪДЕ ЩЕ БЪДЕ ПРОТЕСТЪТ , НЯКОЙ ДА ГО СЪОБЩИ ТУК .

  6. Анонимен
    #41

    ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ ! ДА ПОДКРЕПИМ АТАНАС РУСЕВ В НЕРАВНАТА МУ БОРБА ЗА СПАСЯВАНЕ НА "КОРАЛ" / И НЕ САМО /. ДА ИЗМЕТЕМ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ГРУПА В МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, А ПОСЛЕ И ДРУГИТЕ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ ПО ОБЩИНИТЕ. Г-н РУСЕВ, ДА ОБЯВИ ГЛАВНАТА ЦЕЛ И ДА ПРИЗОВЕ ЧРЕЗ МЕДИИТЕ ЗА ТОЧЕН ДЕН И ЧАС НА ПРОТЕСТТА / ПАРТИИ НЕ НИ ТРЯБВАТ ВЕЧЕ /. ЩЕ ТЕ ПОСЛЕДВАТ ХИЛЯДИТЕ, КОИТО ИДВАТ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ЛЯТО НА "КОРАЛ" И БЕЗБРОЙ МЛАДИ ХОРА, КОИТО ИСКАТ ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛАРИЯ.

  7. Анонимен
    #40

    Подкрепям борбата и статията. Има 2 възможности - бориш се или се примиряваш. Аз съм от първите. А вие?

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #39
  9. Анонимен
    #38

    Новата авангардна линия на партията: Плажове на 2 нива. лифтове на 2 нива, писти с кръгово движение.

  10. Анонимен
    #37

    Мутрокомунизъм: '' Премиерът Бойко Борисов е наредил “лунните пейзажи” над Банско да бъдат залесени, конфликтите със зелените “загладени” и вторият кабинков лифт “задължително” да стане. Това става ясно от стенограмата на заседанието на правителството.''

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.