Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Охридският архиепископ е задържан за пране на пари

7 коментара

Охридският архиепископ на Сръбската православна църква Йован Вранишковски е задръжан за пране на пари. Срещу него и още 18 души, част от които са членове на гражданското сдружение "Анастасия", са повдигнати обвинения. Това съобщи говорителят на вътрешното министерство на Македония Иво Котевски, цитиран от сръбската агенция Танюг.

По време на полицейска операция в района на Скопие и Битоля са иззети компютър, документи и 19 000 евро, като всичко това е свързано с Охридската архиепископия, посочи Котевски.

Македонската полиция е задържала десет души, близки до Вранишковски. Главата на Охридската архиепископия, която не е призната официално в Македония, остава в ареста заедно с още петима от сътрудниците му.

Македонското вътрешно министерство повдигна обвинение и срещу гражданското сдружение "Анастасия". Това е неправителствена организация, формирана от последователи на Вранишковски. Те са обвинени, че с придобити по незаконен начин средства са искали посредством сдружението да закупят имоти в Македония - два в Скопие и един в Щип.

Вранишковски вече е осъден на две години и половина затвор за злоупотреба с църковни средства в размер на 250 хил. евро, докато е бил владика на непризнатата Македонска православна църква.

Сръбската православна църква съобщи, че е обезпокоително подновеното преследване на представители на Охридската архиепископия в Македония и призова местната и международната общност да попречат на тази тенденция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #7

    Крайно време е и пловдивското клепало да бъде поприбрано

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #6
  3. Анонимен
    #5

    На Мамона свещи палят православните скотове. Да прощават и Ботев за промяната, и достойните свещеници в миналото и днес. Но като се чуе в момента БПЦ, РПЦ, СПЦ и пр., само алчни мутри и ченгета в раса ти се виждат.

  4. Анонимен
    #4

    Православието се нуждае от основна ЧИСТКА на поповете от всички видове и рангове!!! ВЪН всички ченгета, доносници, търговци, политиканстващи нацисти ОТ ХРАМОВЕТЕ! Ще имат ли доблестта и морала поповете да се само-лустрират или да ги накажеме с БЕЗРАЗЛИЧИЕ! Не са ни нужни такива ПОСРЕДНИЦИ към БОГА!

  5. Анонимен
    #3

    Сръбската православна църква е като Руската провославна църква и като Българската православна църква - всички пълни с ченгета, куки, агенти и обикновени доносници.Както и с алчни свещеници. За съжаление. И така е още от Х век - четете Презвитер Козма.

  6. Анонимен
    #2

    Политическа разправа с инакомислещите. Пострадалите да ги съдят в Европа. Докато християните се карат за власт, резаните ще им видят сметката.

  7. Анонимен
    #1

    19 000 евро, тия шегуват ли се? Ние какви чаршафосани мутри имаме, бедна им е фантазията. Ама карай, за овцете е все тая на кой ще си дават парите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.