Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пазарлъци, много огледи и изчакване при сделките с имоти

9 коментара
Пазарлъци, много огледи и изчакване при сделките с имоти

Спадът на цените на жилищата вече не е новина, но това се оказва недостатъчно, за да донесе успокоение на пазара. Всички участници считат, че сега е най-подходящият момент за сключване на сделка, но липсата на достатъчно информация и яснота води до масово желание за надлъгване.

Това се казва в анализ за имотния пазар на агенцията за недвижими имоти "Адрес", представен в четвъртък. Според анализа все по-трудно се сключват сделки – броят на огледите расте, както и активността на банките в отпускането на ипотечни кредити, което кара продавачите да се оттеглят в очакване на по-добри времена за изгодна продажба на своите имоти. Купувачите от своя страна имат желания и планове, но решенията им са трудни и се отлагат във времето.

Липсата на яснота и общата нерешителност е единствената ясна тенденция, която се очерта на пазара през първото полугодие на 2010-та година, твърде агенцията.

"Пазарът е изключително специфичен и всичко е възможно – както да продадеш на изключително висока цена, така и да купиш на уникално ниска”, споделя Цветелина Тасева, изпълнителен директор на "Адрес". "Погрешно се мисли, че ситуацията на пазара в момента е само в полза на купувачите. Истината е, че всеки, който продаде, печели – получава пари в брой, които са най-големият дефицит в момента. Но от известно време продавачите не се чувстват притиснати да продават на всяка цена и се оттеглят", допълва Тасева.

Офертите "продава" намаляват, купувачите повече оглеждат

Според данните на "Адрес" през септември 2007-а година пазарът на жилища е преживял своя абсолютен връх по отношение на новорегистрирани имоти за продажба. Това е свързано с обявяването на много и големи нови жилищни комплекси. Поради високата ликвидност на имотите в този период, огромното предлагане не е притеснявало нито инвеститорите, нито анализаторите на пазара.

С настъпването на кризата обаче активността на пазара намалява и част от тези проекти са замразени, а малкото останали купувачи не искат да купуват жилища в строеж. Така на пазара се появяват предимно оферти от така наречения "вторичен пазар" – т.е. апартаментите, собственост на физически лица.

До най-голямо разминаване между броя на оферти "продава” и "купува” се достига в края на 2008-а година. Голям процент от тези купувачи са притиснати от различни обстоятелства и търсят бърза реализация. Пазарът обаче е в абсолютен застой, което води до големи отстъпки и спад на цените на база реално сключени сделки. Имотите, чиито собственици имат проблеми и са готови да продават на всяка цена, вече са реализирани. Така новите предложения започват да намаляват, а у продавачите да се заражда идеята, че моментът не е изгоден за продажба и могат да изчакат по-добра цена напред във времето.

В резултат на редица фактори на пазара на имоти днес сме свидетели на продавачи, които са по-склони да оттеглят офертите си, отколкото да продават.

От другата страна на масата стоят купувачите, броят на които, противно на масовото усещане, не се е изменил особено. Хората, които искат да имат жилище, не са по-малко, но са по-притеснени и не искат да сгрешат. Активни са в огледите и сравнително пасивни на финалната права при вземане на окончателно решение за покупка.

Продажбите

Между 470 и 1062 евро е излизал на купувачите квадратен метър жилищна площ в столицата през първите 6 месеца на 2010 година, сочат данните на "Адрес" на база реално сключени сделки. Най-евтино са се продавали апартаментите в райони като Модерно предградие, Обеля и Овча купел. Най-високи пък са били цените в района на Оборище, Манастирски ливади, Борово и Студентски град.

В София ръстът в цените за последната година е безспорен, сочат данните на "Адрес". В столицата нивата през първите 6 месеца на 2010 година отбелязват среден ръст от 1.46% спрямо предходното полугодие.

Наемите

Около 250 евро е сумата, за която са се наемали двустайни апартаменти в голяма част от кварталите на София през първото полугодие на 2010 година. Сред районите, в които наемите са се движели между 200 и 300 евро, са дори центъра и Иван Вазов, както и Борово, Бъкстон, Лагера, Редута, Манастирски ливади, Дианабад. При едностайните жилища в столицата средните наемни нива са между 150 и 200 евро. Тристайните апартаменти започват от около 210 евро (за района на Люлин), но не надвишават 400 евро, сочи анализът на "Адрес".

Варна

Във Варна най-скъпо през последните 6 месеца – около 900 евро, са се продавали жилищата в Центъра. Единични сделки за над 1000 евро на кв.м. са се сключвали и в други райони на морската столица – Окръжна болница, Бриз, Тракия. Най-ниски стойности на кв.м. са постигнати в кварталите Виница, Владислав Варненчик, Погреби – 560-610 евро за кв.м.

Морската ни столица показва тенденция към продължаващ, макар и вече по-овладян спад – с близо 11% са паднали цените там спрямо същия период на 2009 г. За полугодие нивата са паднали допълнително, но все пак със значително по-умерен темп – 1.55% е понижението в цените за 6 месеца. С малко над 9% са паднали цените за полугодие в районите на Колхозен пазар и Владислав Варненчик. Част от кварталите започват да бележат известно покачване в ценовите нива на кв.м. – Възраждане, Трошево, Цветен квартал.

Пловдив и Бургас

Цените в Пловдив и Бургас също се характеризират с понижение – спрямо същия период на 2009 година те са съответно с 0.54% и 1.02% по-ниски. Над 7% пък е спадът на нивата в Града на тепетата за полугодие.

През май и юни раздвижване има и на пазара на ваканционни имоти. Руските купувачи най-често избират между апартамент във Варна, Бяла или Бургас. Те търсят съчетание на море и близост до градска среда, което лесно може да се намери в момента. Масовият клиент е с малък бюджет и се интересува от най-евтините предложения на пазара. Малък процент са сравнително заможни хора, които са готови да отделят до 200 000 евро, но търсят лукс и първа линия на морето.

Липсват ясни тенденции

Анализът на "Адрес" за първото полугодие на 2010 година ясно показва, че пазарът страда от липса на ясни тенденции.

"Считаме, че е некоректно спрямо българите да правим генерални изводи от конкретни единични сделки. През изминалата седмица в офиса в София беше сключена сделка за 250 000 евро, но това е изключение и далеч не означава, че сегментът на луксозните апартаменти се е съживил”, споделя Тасева. "Със същата сила продажба при 30% отстъпка от обявената цена е добро попадение за купувача, но не означава, че по-голяма част от продавачите прегръщат идеята да се лишат от 15% от стойността на имота си”, допълва тя.

С оглед на разнопосочните сигнали, прогнозите за предстоящото полугодие са трудни. Възможно е пазарът да усети рязко оттеглянето на продавачите и това да повлияе в посока ръст на цените. Също толкова вероятно е общата икономическа среда и повишаването на цените и данъците да доведе до страх в купувачите и да предизвика застой на пазара.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. 07
    #10

    време е мутраците да започнят да си ядат циментовите сараи..

  2. Дядо
    #8

    Има поне 20, че и повече години, от както този пазар във Варна официално го прекръстиха на "Кооперативен". А преди беше известен като "Бит пазат" (битак). Аман от комунистически идиотизми!

  3. ганю§адрес
    #7

    напротив - ЯСНА Е ТЕНДЕНЦИЯТА - СПАД НА ЦЕНИТЕ!

  4. Lili
    #6

    IMOTI PO MORETO SE PRODAVAT PO 300 EWRO!KADE E TOWA?W SAITOWETE PO MALKO OT 700-800 EWRO NIAMA.

  5. amateur
    #5

    Чета и уважавам Медиапул, но... И тук някои си пишат/преписват (разбирам защо няма име на автора), без да мислят: "Цените в Пловдив ... също се характеризират с понижение – спрямо същия период на 2009 година те са ... с 0.54% ... по-ниски. Над 7% пък е спадът на нивата в Града на тепетата за полугодие." По тази логика за тримесечие спада ще да е към 14%. Към администраторите/авторите - няма да е обидно и да публикувате и поправки понякога ;-)

  6. имоти
    #4

    статията е ясна...не смеят да си признаят че купувачи няма.това не значи че от време на време някои не се излагва да купи, но това са изключения.мисля че трябва да се осъзнае от всички участници в имотния пазар че условията които бяха създадени през 2005-2008 няма да се повторят по технически причини - просто няма кои да вкара в страната 20 милярда хеи така готови пари за харчене. които беше изкарвал пари изван България през последните 30 години ги варна обратно и то за къс период от време (3 години)

  7. цените НАДОЛУ
    #3

    издухахте алчни строители

  8. Гуру
    #2

    Майстор купувача изчаква, наблюдавайки активно пазара за много изгоден имот и се пазари в граници. Сега това е не повече от -20. Защото цените ще спрат да падат в един момент. Може би догодина!? Не се ядосвайте - Преговаряйте!!!

  9. коментатор
    #1

    Банките няма да започнат да продават масово ипотекирани жилища. Това е сигурно на 200%

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.