Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Парното щяло да поевтинее както никога досега

38 коментара
Ангел Семерджиев, Сн: БГНЕС

Цената на топлинната услуга ще намалее значително от 1 януари 2013 г., както никога досега не е намалявала, коментира пред журналисти във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Причината е договорената по-ниска цена на доставяния в страната природен газ от януари 2013 г. Намалението спрямо сегашната цена на внасяния руски газ е около 9 на сто.

Всъщност последното чувствително поевтиняване на природния газ и парното беше през април 2009 г., когато ДКЕВР свали цената на синьото гориво с малко над 11 процента, а на парното – между 5 и 8 процента в различните региони на страната.

От идването на ГЕРБ на власт и поемането на ДКЕВР от Ангел Семерджиев газът поскъпва редовно с различни проценти, като политиката на регулатора бе да задържа ръста и да изчаква края на отоплителния сезон, за да вдигне цената на топлинната енергия. Сегашното правителство може да се похвали само с едно понижаване на цените на газ и парно. От 1 януари 2011 г. ДКЕВР свали цената на газа и топлинната енергия съответно с 6 и 5 на сто. През юли обаче цените пак тръгнаха нагоре – със 7 процента на газа и с 3-4 – на парното. През октомври отново бяха вдигнати съответно със 7 и с 5 на сто. През април 2012 г., когато правителството се хвалеше с постигната 11 процента отстъпка от "Газпром", потребителите трябваше да преглътнат поскъпване от 13 на сто за синьото гориво и между 4 и 12 процента за топлоенергията.

Сега първите прогнози на "Булгаргаз" след подписването на 15 ноември на новия газов договор са за намаляване на цените на обществения доставчик с 5-7 процента. Шефът на газовото дружество Димитър Гогов обаче се въздържа от по-прецизни коментари, тъй като до внасяне на заявлението за цената в ДКЕВР на 10 декември има още време, а формулата за образуване на цената на газа се влияе от международните борсови котировки.

Макар ДКЕВР все още да няма база за точни изчисления, председателят му увери, че по сметки на комисията поевтиняването на природния газ от началото на годината не трябва да бъде по-малко от 7 процента, най-вероятно подобно ще е намалението на цената и на топлофикационните дружества – близко до 7 процента, каза Семерджиев. По думите му свалянето на цените ще е различно за различните топлофикации, но потребителите веднага ще усетят това в сметките си.

Заради поевтиняването ще има извънредно отчитане на уредите за дялово разпределение, за да се засече потреблението по досегашните цени и прогнозните сметки да се изчислят при новите параметри, посочи председателят на ДКЕВР.

Той обеща до ден след получаване на заявлението с цените на "Булгаргаз" да имат становище по предложението.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

38 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #38
  2. Анонимен
    #37

    А Септември ще стане Май, и ще рукне мед и масло от чешмите...

  3. Анонимен
    #36

    Този мошеник Посер-ментърджиев е за затвора, защото лъже с голямата баданарка, понеже парното вече беше вдигнато с 13%(през лятото представете си, за да не забележим, тъй като ни скочиха само сметките за топлата вода.) Това значи че като цяло ще усетим повишение от поне 6% спрямо отоплението от миналия отоплителен сезон. Ехидната усмивка на бойковото шевче ще секне ако го провери ДАНС откъсде има толкова пари. През това лято освен това ДЕКВР гласуваха за въвеждане на такса "Достъп до елекстрическта мрежа", с която ЧЕЗ и останалите се облагодетелстват с милиони на месец.

  4. Анонимен
    #35

    Поевтиняването на парното за повечето български граждани е като поевтиняването на аспержите и черния хайвер. Но от всички се очаква да се впечатлят и зарадват.

  5. Анонимен
    #34

    А токът кога ще поевтинее,както никога досега,бе другарю Семерджиев?Защо никой не говори за цената на тока?Да отхлабите малко примката около врата на хората.Срамота е,бе!Да плащаме ток,по-скъп от този в Европа.Бензин-по скъп от този в Европа,а сме най-бедните на целия континент.

  6. Анонимен
    #33

    По избори стават чудеса.Така и с парното - изкуствено създаден мономол. В нашия вход вече починаха 4 човека. Тормозени "законно" от ЧСИ Халаджова § Димоларова и Топлофикация София. Върху пенсии от 200 лв. с наложен запор за сметки към Топлофикация, чиито услуги не използваш, но трябва да пълниш черната каса на всички, които са на власт - трябва пак да бъдат преизбрани.

  7. Анонимен
    #32

    пАрното е като пОрното - никога не поевтинява, но ти дава възможност да се топлиш сам - дори и със спомени...

  8. Анонимен
    #31

    Намаление на цената няма да реши проблема.Доходите на народа са ужасно ниски Само реални,не спекулативни цени на ток и парно и драстично увеличение на доходите в държавния и частен сектор ще реши част от проблемите ни.По време социализма народа ни живееше в благоденствие.Със заплата от 200 лева се плащаха сметки за ток и парно 10-15 лева.

  9. Анонимен
    #30

    Но за сметка на това пък тази на тока се увеличи така, както никога не се е увеличавала! И докога цяла България ще субсидира с по-високите си сметки за ток парното на Софийските гета???

  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #29

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам