Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Партиите се издържат от субсидиите си, членският внос – само за декорация

ГЕРБ са дарили над 3.5 млн. лв. от бюджетните си пари

11 коментара
Партиите се издържат от субсидиите си, членският внос – само за декорация

Основните приходи на парламентарно представените партии у нас са от държавни субсидии и значително по-малко - от дарения и членски внос, показват отчетите, публикувани на сайта на Сметната палата. Шестте парламентарни партии плюс НДСВ и "Лидер", които успяха да прескочат 1% на парламентарните избори през 2009 г., са получили 204 млн. лв. субсидия от бюджета за последните 4 години.

Законът предвижда всяка партия, преминала 1%, да получава за всеки глас по 12 лв. на година.

Финансовите си резултати за 2012 г. са представили 158 партии в определения от закона срок до 31 март. Задължение да подадат декларации имат партиите, които получават държавни субсидии, ползват помещения държавна или общинска собственост и са участвали в избори.

От данните се вижда, че най-голяма е субсидията за доскоро управлявалата партия ГЕРБ, която е получила от бюджета общо 23.93 млн. лева. Срещу тях от членски внос са влезли към 64 хил. лева, а през миналата година не са получени никакви дарения от членове или симпатизанти.

Приходите на ГЕРБ се допълват от 500 хил. лева от лихви по депозити и 11 хил. лева от нестопанска дейност.


Разходите на партията надхвърлят 10.3 млн. лева, като 3.53 млн. лева от тях са за дарения. Административните разходи на ГЕРБ са в размер на 4.8 млн. лева.

Според Закона за политическите партии, формациите, които получават държавна субсидия, "разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи". Макар и да е разтеглив текстът от нормативния акт, в него никъде не се включва възможността партия да прави дарения със средствата, отпуснати за дейността ѝ от държавния бюджет.

От годишния финансов отчет на ГЕРБ става ясно, че собствените приходи на формацията не надхвърлят 600 000 лева, а даренията са над 3.5 млн. лв., което означава, че хората на Борисов не се съобразяват с нормативните разпоредби.

Дарения (без условие) на БСП са над 1.185 млн. лв. Сред най-крупните дарители на партията са синът на пловдивския бизнесмен Георги Гергов – Цветомир Георгиев Гергов, който е дарил на формацията почти 9 000 лева. По сметки на БСП пък баща му – Георги Гергов е превел 10 000 лева на пет транша по 2000 лв. 4500 лева пък е дарил евродепутатът Евгени Кирилов

Партията разчита и на малко над 1 млн. лева от членски внос. Спрямо 2011 година обаче има спад – тогава от членски внос левицата е привлякла 1.28 млн. лева. Основният приход и за БСП обаче е държавната субсидия, която достига 8.24 млн. лева.

През миналата година БСП е получила приходи на обща стойност от 9.42 млн. лева, или с около 500 хил. лева по-малко от 2011 година. В същото време разходите на партията са на стойност 8.36 млн. лева. Няма сериозни промени и в имотното състояние.

Приходите от субсидии на ДПС са в размер на 6.8 млн. лева, а от членски внос – приблизително 550 хил. лева. Като цяло през миналата година партията е получила 7.6 млн. лева, а разходите ѝ достигат 4.6 млн. лева.

По модел на ГЕРБ ДПС също е разходвало средства за дарения, но в значително по-скромни размери. През годината движението е дало 148 хил. лв. за различни каузи, те обаче не надхвърлят средствата от собствен приход на формацията.

ДСБ не е променила стойността на субсидията си. И през 2012 година, като през 2011 година партията е получила от държавата 1.164 млн. лв. Формацията е регистрирала значително по-нисък доход от членски внос през изминалата година за сметка на предходната. През 2012 година ДСБ е получила 19 000 лева от членски внос, а през 2011 г. числото е било 50 000 лева.

Издръжката за структурите, която е платила централата на десницата, е около 640 000 лв. Партията е получила дарения малко под 12 000 лева, като най-големи суми е дарил лидерът ѝ Иван Костов - веднъж 6000 лева и ще веднъж – 3000 лева.

СДС като самостоятелна партия е започнала годината с предишен остатък от близо 400 хил. лв. Получила е субсидия от 1.949 млн. лв. Симпатизанти и членове са дарили 76 хил. лв., от членски внос са събрани 109 хил. лв.

Партията е направила дарение от 8 хил. лв.

В края на годината СДС е завършила на плюс от 1.118 млн. лв.

Партията на Волен Сидеров има скромна финансова подкрепа. Тя е получила държавна субсидия от 2.64 млн. лв., което е с 1.8 млн. лв. по-малко от предната година.

Обяснението за намалението на субсидията е известно. Отцепилите се от Сидеров депутати, които обявиха, че стават независими, тихомълком декларираха "принадлежност" към ГЕРБ, а делът от субсидията за всеки от тях отиде към управляващата партия. Това накара Волен Сидеров да направи многократни гневни обвинения към ГЕРБ от трибуната на Народното събрание, че са "крадци" на субсидия.

Постъпленията от членски внос в "Атака" през миналата година са били 153 хил. лв., тоест два пъти повече, отколкото при ГЕРБ. Симпатизанти на "Атака" са дарили 2 хил. лв.

Партията на Сидеров е завършила годината със скромната налична сума от 917 хил. лв.

През 2012 година РЗС е получила субсидия от бюджета в размер на малко над 1 млн. лева. Членовете са допринесли с 2 хил. лева за приходите на партията. Разходите на партията са в размер на 600 хил. лева.

Новсъздадената през 2012 година партия на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" има приходи от дарения от 18 000 лева, а от членски внос - 14 000 лева. Формацията е изтеглила заем в последните дни на декември 2012 година в размер на 1 000 000 лева, но за отчетната година е оползотворила едва 15 000 лв. от него.

От Сметната палата съобщиха, че 158 политически партии са подали отчетите си в законовия срок. Други 23 формации не са отчели финансите си пред Сметната палата. Отчетите са публични, както са публични и списъците на дарителите.

Законът за политическите партии предвижда имуществена санкция от 5000 до 10 000 лева на политическа формация, която не представи в срок финансов отчет.

При непредставяне или непредставяне в срок на финансовите отчети в Сметната палата политическите партии губят правото си на държавна субсидия до произвеждането на следващите избори за народни представители.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #11

    Издържат се от изнудване на участниците в листите.

  2. Анонимен
    #10

    Интересно за какво им е бил такъв голям заем на куневиците, това Движение България на гражданите е обречено на провал и просто няма как да се представи добре на изборите, малцина ще са тези, които ще дадат гласа си за Пръмова, хората отдавна изгубиха доверие в нея и в партията и.

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #9
  4. Анонимен
    #8

    BLUE:Тук принципът "От народа-за народа"работи с пълна сила, колкото до неграмотниците, които списват горното-не се пише 'разходва', 'пазаря'и т.н.провинциализЪми

  5. Анонимен
    #7

    А субсидиите са от всички нас данъкоплатците ли са или от джоба на Тиквата и Цветелинка???????

  6. Анонимен
    #6

    Починете малко, стига с този Костов. Той не е на власт от 12г. Като сте загледали парите на ДСБ да виждате случайно парите на останалите партии? Сигурно само северно корейското представление в зала "Армеец" струва колкото издръжката на ДСБ.

  7. Анонимен
    #5

    Е то стана публична тайна за какво е раздора м/у Костов и Надка - за тези 1.164 млн. лв. Той Костов даже си ги е поискал предварително :)

  8. Анонимен
    #4

    ДАНЪКОПЛАТЕЦ

    Какво показва анализът - партиите се издържат от данъкоплатците.
    А това дава основание за извода, че техните служители са ДЪРЖАВНИ служители - получават възнагражденията си от държавния бюджет. Затова искам да знам - какви са възнагражденията на партийните функционери - отдолу догоре. Както знам заплатата на премвиера, на президента, на директора на дирекция, така искам да знам възнагражденията, платени от НАШИТЕ пари на тези хрантутници.
    Искам да знам - когато харчат НАШИТЕ пари, правят

  9. Анонимен
    #3

    2- сметката с малко ошлайфане,може да стане и по висока,макар че и тази цифра си заслужава,да се вмъкнеш в пред изборния маратон,за това най-добре е според мен,тези субсидии да бъдат премахнати,а партиите да се самоиздържат от членски внос и да нямат право да получават дарения от частни и юридически лица,така може би ще останат идеалистите политици,а избирателната бюлетина не ще е по-дълга от 15-20 см.

  10. Анонимен
    #2

    Голяма част от партиите се борят да достигнат не 4 % - ната бариера за влизане в парламента, а за 1 % от действителните гласове, който им носи годишно по 5 % от мин. раб. заплата = 15.50 лв. на парче тази година. При гласуващи около 4 млн., 1 % е само 40 хил. души. 20 хил. да гласуват по убеждение и да хвърлиш по 50 лв. за да купиш останалите 20 хил., за 4 г. мандат чистата печалба е 1.5 млн. лв.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.