Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Паспортните служби работят извънредно заради изборите

Близо 200 удостоверения са издадени за гласуване до обед

5 коментара
Паспортните служби работят извънредно заради изборите

Паспортните служби в цялата страна работят извънредно в събота и неделя заради президентските и местните избори на 23 октомври. Така всички, чиито лични карти са изтекли, могат да ги подменят и да упражнят правото си на вот.

Близо 200 удостоверения за гласуване са издадени от МВР до обед в събота, съобщиха от пресцентъра на МВР. От началото на седмицата те вече са близо 5000 за цялата страна. В петък са били издали около 1700 документа.

Няма опашки от чакащи пред районните полицейски управления, където има дежурни гишета за документи за самоличност, казаха от МВР.

Около 15 000 полицаи ще работят на изборите

Около 15 000 служители на МВР ще осигуряват нормалното протичане на изборния процес в страната. МВР е разработило специален план за да не се стигне до нередности и вандалски прояви. За целта при обходите на автопатрулите са включени и предизборните щабове.

Проверени са обекти за производство, съхранение и търговия с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

Полицаите ще оказват съдействие на общинските и секционните избирателни комисии при поискване от председателя на комисията, като това ще се отразява писмено.

В деня за размисъл – без агитация

Събота е деня за размисъл. Забранена е всякаква политическа реклама и агитация, както и оповестяването на резултати от социологически проучвания, отнасящи се до изборите.

Над 6.5 милиона българи ще ще могат да гласуват за 29 641 кандидати за кметове и общински съветници в 264 общини. Гласоподавателите, които могат да избират между 18 кандидат-президентски двойки са над 6.9 милиона.

Отпечатаните бюлетини са близо 500 тона и са доставени до избирателните секции.

Гласува се със знак Х

Гласуването ще бъде валидно само когато е със знак "Х", изписан със синя химикалка върху квадратчето на избрания кандидат. Всички останали знаци ще направят бюлетината недействителна.

Урните ще бъдат две. В едната ще се пускат бюлетините за избор на президент и вицепрезидент. В другата - бюлетините, с които ще се гласува за местни органи на властта.

Бюлетините за избор на президент и за местните избори се различават по своите гърбове, които са с различна цветна полиграфическа защита. На изборите за президент и вицепрезидент ще се гласува с една интегрална бюлетина.

Бюлетините за кметове и общински съветници също са интегрални. В бюлетината за общинските съветници е посочена политическата сила, от която са издигнати кандидатите, а когато е инициативен комитет или коалиция от партии, са посочени имената на първите трима от съответната листа. Другите два вида бюлетини са за избор на кмет на община и за кмет на кметство.

Трите бюлетини за местните избори са с различна големина и размери в зависимост от регистрираните кандидати.

Преди пускането им в съответните урни на бюлетините се поставят два печата, след което гласоподавателите се подписват в два отделни избирателни списъка.

Ако гласоподавател покаже демонстративно за кого е гласувал, бюлетината се унищожава и не му се разрешава повторно гласуване.

При грешка СИК може да предостави само още една допълнителна бюлетина, без обаче да провери как е гласувано на старата.

Гласуването започва в 6 часа и приключва в 19 часа на 23 октомври

Гласуването на 23 октомври започва в 6 часа сутринта и ще приключи в 19 часа. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи да упражнят правото си на глас, изборният ден може да продължи, но не по-късно от 20 часа.

Врати ще отворят 11 382 избирателни секции в страната. Българите зад граница ще могат да гласуват, но само за президент и вицепрезидент, в 161 секции в 58 държави. Тези, които живеят в чужбина и не са подали заявление за гласуване там, могат да пуснат бюлетина стига да има разкрита секция, като бъдат дописани в списъка.

В изборния ден е забранено продажбата и сервирането на алкохол. По препоръка на МВР е забранен и ловът, като авджиите ще бъдат компенсирани с двa допълнителни дни през януари, извън стандартния ловен сезон.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #5

    Откъде-накъде ще карат хората да работят извънредно заради нередовни граждани! Безобразие!

  2. Анонимен
    #4

    BLUE:/1 Софиянски беше повикан спешно от мутрите, за да отнеме гласове от Прошко

  3. Анонимен
    #3

    ПРЕПОРЪЧВАМ да ПРОЧЕТЕТЕ: http://www.mediapool.bg/вот-за-трохите-на-демокрацията-news185178.html А иначе надлъгването започна. Народе, не се разсейвай по проценти и глупости! Бунт ни трябва!

  4. Анонимен
    #2

    Какво ли ни готвят тези с удостоверенията в последния момент?Кой знае на колко места ще търчат да гласуват?

  5. Анонимен
    #1

    Помогнете на София! Спешно повикайте Софиянски на 23 октомври с номер 59 в бюлетините за кмет и общински съветници на София!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам