Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Патриарх Неофит: Всяка криза в живота ни е следствие от духовната криза в обществото

10 коментара
Патриарх Неофит

"Всяка друга криза в нашия живот: икономическа, политическа, социална, екологична, ако щете, е следствие на духовната криза, от която боледува дадено общество. Егоистичният и безпътен живот без висша цел и непреходен смисъл, без ясна посока, която води към вечността, е празен живот, носещ досада и смут в душата". Това казва в пространно интервю за Църковен вестник патриарх Неофит.

Главата на Българската православна църква (БПЦ) засяга в интервюто темите за социалното положение на хората в условията на криза, за проблемите вътре в българското семейство, за късия хоризонт пред българите, за бездуховността и упованието в религията.

"Живот без вяра, без надежда и упование в Божията помощ и подкрепа в дни на изпитания е непоносимо тежък. Не е никак чудно, че в такива времена и общества случаите на самоубийства зачестяват", казва патриархът.

"Тревожен е фактът, че все повече млади хора живеят без брак и пренебрегват грижата за правилното възпитание на децата в стабилни семейства, скрепени от взаимна любов и посветеност за цял живот, в здравите църковни и народни добродетели", отбелязва още Неофит. "Така израстват поколения, лишени от правилни ориентири и здрави устои, които все по-трудно различават "добро” от "зло”, "редно” и "нередно”, които не знаят или нехаят кое е полезно и кое вредно за душата", продължава той.

"Моралните ценности, честта, себежертвеността в името на другите - близки и непознати, на народа и едноверците - сякаш са останали далече в миналото и са загубили своята актуалност и ценност. Оттова губим всички ние и като народ, и като личности, защото Бог е създал човека да живее в общност и така, чрез себежертвената любов, да възраства в съвършенството", казва още патриарх Неофит.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #10

    3,личи си че сте много мизерно мислещ!... факта че има много такива като вас,които искат да им се дава без да дадат нещо от себе си докара България и българите до това положение. Прав е Патриарха,въпреки че не ми хареса постъпката му с посещението му на Борисов в болницата,къде ви е морала?-очи нямате ли да видите какви ги вършите?-никъде в света не се е виждало такъв негативен "прогрес" както при нас,също и в екс съюза,не казвам целия комунистически блок,защото изглежда има мислещи и морални от тях.Българите е време да се замислят и променят начина на живот и мислене и следват поне най важните от 10те. Божи заповеди,тогава ще видят и някаква светлина....

  2. Анонимен
    #9

    Абе то вярно хортуваш, Ваше Светейшество, ама добави и просата истина, бе: че БПЦ преди всички и повече от всички е затънала в духовната криза... Иначе само пустословиш, дълбокоумна килимявко!

  3. Анонимен
    #8

    Gen. Augusto Pinochet: Като ви чета простотиите и ясно ми става защо живеете в мизерия! Не щете нещо, което не може да се набута в джоба и в търбуха ви. Не е ядене, не е пиене , не са кинти, не е аванта, не е муфта, а? Много има още да мизерствувате, докато ви дойде акъла в главата! Каквито безбожници са ви олигарсите и политиците, такива сте и вие. Заслужили сте ги! Никога няма да се измъкнете от калта без да следвате 10 Божии заповеди! Никога!

  4. Анонимен
    #7

    Вероучение Учете се, деца. Учете, стари, млади. Успех.

  5. Анонимен
    #6

    Тридневната молитва за сполука явно не даде желания резултат. Опитай пак!

  6. Анонимен
    #5

    Време е църквата да започне да възстановява морала Силна Църква - силна България

  7. Анонимен
    #4

    A duhovnata e ot 9 IX 1944.

  8. Анонимен
    #3

    Пука ми на черупката кво мисли дедо поп. Ако иска да помага - да направи нещо полезно -- да даде пари за образование или медицина. Молитвите всеки ги може, ама не помагат.

  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #2
  10. Анонимен
    #1

    не Патриарх. Кризата е заради липсата на кадри които да са в държавното и местно правителството. А за духовните кризи, освен да се появите на погребение или сватба, народа сте го зарязали и затова е толкова лумпен. Само страхопочитание не е религия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.