Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ПГ на "Атака" пред разпад, Сидеров остава капитан на потъващия кораб

Бойко Борисов: Отдавна не се интересувам от тази партия, депутатите й не ми трябват

56 коментара
сн. БГНЕС

"Атака" е на път да остане без парламентарна група (ПГ), след като още четирима депутати изоставиха Волен Сидеров броени часове преди партийния конгрес, който в отсъствието на опонентите му го остави на лидерския пост.

Заявленията за напускането на Борислав Стоянов, Огнян Тетимов, Димитър Карбов и Петър Хлебаров бяха обявени от председателя на Народното събрание в началото на пленарното заседание в сряда. Така общият брой на напусналите "Атака" става 11, а партията остава с 10 депутати – колкото е минимумът за съществуване на отделна парламентарна група.

 

Прогнозите са, че групата на "Атака", която от известно време мина в опозиция на ГЕРБ, ще се разпадне, като в същото време лидерът на РЗС Яне Янев, който пък стана съюзник на управляващите, се надява да си възстанови разпадналата се преди година парламентарна група на РЗС, като привлече отцепили се атакисти.

 

При строг подбор на медиите, отразяващи събитието, Волен Сидеров откри Националния сбор (конгреса) на партията. Верните на Сидеров делегати го посрещнаха с изправяне на крака и скандирания “Волен, Волен!”. Според данните от централата на “Атака” точно 389 поддръжници на Сидеров са присъствали на конгреса, на който не се стигна до гласуване на вот на доверие към лидера.

 

Делегатите изслушаха едночасовото слово на водача си. В началото председателят на мандатната комисия и зам.-председател на партията Десислав Чуколов обяви, че до този момент в залата присъстват 356 делегати, а пристигат и още, така че има кворум. Най-много атакисти - 381, участваха в гласуването за отстраняване на евродепутата Димитър Стоянов от тясното партийно ръководство.

 

Деница Гаджева, която точно преди месец в разгара на вътрешнопартийния скандал подаде оставка от Централния сбор – тясното партийно ръководство, беше преизбрана в него с внушително мнозинство. В отговор на нападките към Гаджева от страна на Димитър Стоянов, делегати на конгреса я защитиха като ревностен привърженик на "Атака" и създател на младежката организация.

 

На местата на освободените Димитър Стоянов и Илиян Илиев (организационен секретар досега) бяха избрани юристът и депутат от "Атака" Явор Нотев и Магдалена Ташева - журналист от в. "Атака".

 

Ако българите харесват Борисов, значи са мазохисти

 

"Атака" ще бъде алтернативата на това управление, заяви пред делегатите Волен Сидеров. Ограбването на България, започнато при Иван Костов, продължено през кабинетите на Сакскобургготски и Станишев, продължава сега, така че няма никаква разлика между тези премиери и сегашния. Ако Бойко Борисов е най-харесваният премиер, значи българското общество е от мазохисти, заяви Сидеров. И да разбият парламентарната група, ще продължа да защитавам идеите си с енергията, която имам, докато съм жив, продължи той.

 

Патетичната му реч бе прекъсвана възгласите на делегатите. За малко смут внесе знаменосецът, застанал край трибуната, който припадна и беше изведен на чист въздух.

Единственият начин да се справят с мен е физическото отстраняване, но има достатъчно млади хора, които да поемат щафетата, зарече се още Волен Сидеров.

 

Той призова местните структури на районите, от които са избрани "отцепниците", да ги призоват да напуснат парламента.

 

"ГЕРБ действат безскрупулно и действията им са мутренски", заяви лидерът на "Атака". Според него ГЕРБ дава на напусналите "Атака" по 17 хиляди лева на месец.

Сидеров каза на делегатите, че е бил лъган от премиера Бойко Борисов и Цветан Цветанов, че ГЕРБ никога няма да приемат отцепници от "Атака" при тях. Волен Сидеров допусна, че ако "Атака" не е подкрепяла в началото ГЕРБ, ударите са щели да започнат много по-отдавна и така партията не би могла да поддържа нито всекидневник, нито телевизия.

Излъгаха ни, че може да се случи отпадането на новините на турски език, не приеха и промяната в Закона за политическите партии, която да отнеме възможността да се крадат субсидии, нито предложенията ни за регулация на лихвите и на финансовите пазари, каза Сидеров.


Когато осъзнахме, че изборите се произвеждат по криминален и брутален начин, заявих, че ГЕРБ не може да разчита на нито един ден подкрепа в наше лице, посочи лидерът на "Атака".

Най-мощното досега разцепление в "Атака" бе провокирано от семейния раздор между Волен Сидеров и съпругата му Капка Сидерова, чиито син Димитър Стоянов се изправи срещу доведения си баща и го призова да си подаде оставката от лидерския пост. Като мотив бе изтъкнат провалът на "Атака" на местните избори и на тези за президент, на които се кандидатира лично Волен Сидеров. Разигралите се вътрешносемейни и партийни скандали и интриги, в които се оказаха навързани предполагаеми любовни афери, конфликти за пари, партийни каси и офшорни сметки, окончателно сринаха "Атака".

 

Предишния месец от парламентарната група си тръгнаха Калина Крумова, Цвета Георгиева, Стоян Иванов, Кирил Гумнеров, Валентин Николов и Огнян Пейчев и Камен Петсов.

 

Както Mediapool писа, паралелно с това вървят разговори между Яне Янев и евродепутатите от "Атака" Димитър Стоянов и Слави Бинев, които на този етап са за присъединяването на двамата към групата на евроконсерваторите в Европейския парламент.

 

Сидеров почти се е примирил, че остава без група

 

"Не мога да инжектирам морал на никого" - така Сидеров отговори на пресконференцията какви мерки ще предприеме за запазване на парламентарната група.

 

Той каза, че разчита на съвестта на останалите в групата народни представители, но не може да направи нищо, за да предотврати такова напускане.


Сидеров обясни, че Димитър Стоянов, който беше изключен от Централния сбор на партията, е имал делегатска карта за конгреса и е можел да дойде. Това, че не присъства, е негово решение, допълни лидерът на "Атака".

По-рано през деня дясната ръка на Сидеров – Десислав Чуколов нарече ГЕРБ, Борисов и Цветанов "крадци на държавна субсидия" след като още четирима народни представители от "Атака" я напуснаха. По думите му Борисов и Цветанов изпълняват "заръката на американския посланик Джеймс Уорлик за унищожение на партията.

 

Борисов: Отдавна не се интересувам от тази партия

 

Помолен да коментира последните събития в партия "Атака”, премиерът Бойко Борисов демонстрира презрително безразличие към довчерашния си най-лоялен парламентарен съюзник. "Отдавна не се интересувам от тази партия. Не ги следя. Хайде да не им давам оценка”, каза Борисов.

 

Във връзка с последните напуснали четирима депутати, Борисов каза: "Нито ги познавам тези депутати, нито ме интересуват. Те не са ни нужни”. За субсидията, която независими депутати са прехвърлили към ГЕРБ, Борисов отново каза, че тя не им е нужна.

 

Димитър Стоянов не изключва разпад на групата на "Атака” в парламента

 

По-рано в сряда Димитър Стоянов коментира, че няма да отиде на партийния форум, защото бил фарс и не искал да го легитимира. Той не пожела да уточни какви ще бъдат действията му оттук насетне и посочи, че продължава да обмисля различни варианти.

 

Димитър Стоянов обясни още, че ръководството на "Атака" се държи като робовладелец с роби членовете на партията.

 

С напускането на нови хора ПГ "Атака" остава на санитарния минимум и не изключвам в най-скоро време тя да се разпадне, каза Стоянов. В нея цари недоволство от начина, по който ръководството се отнася към членовете, твърди той.

 

Часове преди заседанието полицията провери сигнал за бомба в централата на "Атака". Полицията не откри взривно устройство. Чуколов заяви, че с репресиите си Борисов и Цветанов не могат да го уплашат.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

56 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #56

    Този беше сложен умишлено и инсталиран от службите, за да обира народното недоволство. И сега когато пламтяха коли се започна с цирковете, за да отклонява общественото внимание от разорението на България, второ след зимата на 96/97, ама вече нов Костов няма и положението ще излезе извън контрол за първи път по времето на т.нар. демокрация.

  2. Анонимен
    #55

    Късно е чадо - мандалото лопна! Клоуните в повечко ни дойдоха - втори шанс нямаш. И тези които гласуваха за теб, никога няма да го направят, защото всички сте в кюпа с кинтите - и отцепилите се и нацепените. Досвиданя!

  3. Анонимен
    #54

    Вижте една жена,колко поразии може да направи.Баба Гицка държала в ръката си едно министерство,а мадамата,заради която Волен и доведения му син се скараха срина цяла партия.За какво може да се скарат двама мъже?Заради жена.Просто и ясно.

  4. ЛАМБО
    #53

    Любимия лаф на Волен : " ВАЖНОТО Е КИНТИ ДА ПАДАТ " Ама вече не падат. Божеее, колко мъка има на този свят !

  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #52
  6. Анонимен
    #51

    И в Холивуд е така: накрая лошите се изпокарват и изпозастрелват.

  7. Анонимен
    #50

    Това срамно явление е на път да приключи...

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #49
  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #48
  10. Анонимен
    #47

    Защо ревеш? Пратихме те в парламента ДА СПРЕШ НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ, а не да подпираш Бойко! Какво свърши?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.