Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пет нови мегадела за умишлена безстопанственост в енергетиката

Шефът на БЕХ с дело за неизгодни договори, ДКЕВР не си върши работата, енергийното министерство не си потърсило 200 млн. лв. дивидент от ЧЕЗ

79 коментара
Главният прокурор Сотир Цацаров. Сн.БГНЕС

Държавата не си е потърсила над 200 милиона лева дивидент от ЧЕЗ, шефът на Българския енергиен холдинг е сключвал неизгодни договори за правна помощ, а енергийният регулатор е оставил ЕРП-ата да работят безконтролно. Това са част от изводите от мащабната проверка на прокуратура в енергетиката, която започна преди два месеца под натиска на уличните протести.

През февруари екипи от прокурори и данъчни бяха изпратени в трите енергоразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про", други влязоха в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Трети бяха изпратени да проверяват сигнал на доскорошния министър Делян Добрев за нередности при сключени договори между НЕК и двата американски ТЕЦ-а "Марица Изток" 1 и "Марица Изток" 3. Проверките продължиха 2 месеца. Резултатът са пет нови дела за умишлена безстопанственост в ресорното енергийно министерство, НЕК, ДКЕВР и едно разследване, което се води лично срещу шефа на Българския енергиен холдинг и НЕК Михаил Андонов.

Делото срещу шефа на БЕХ и НЕК обаче се оказа секретно. То е образувано по доклад, изпратен през март в прокуратура от ДАНС. Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да даде отговор на въпроса, откога Андонов е проверяван, както и да обясни подробно за сделките с оправданието, че информацията е секретна. Единственото обяснение беше, че става дума за неизгодни контракти с адвокатски фирми за представителство в съда и правна помощ.

Непотърсените 200 милиона лева

Най-новата информация, която представиха от прокуратурата е, че енергийното министерство е пропуснало да си потърси дивидента от печалбата на ЧЕЗ. До края на 2012 година чешката компания е натрупала от работата си в Югозападна България 593.5 милиона лева печалба, която не е разпределена сред акционерите.

До края на миналата година държавата държеше 33% в дружеството, което означава, че е пропуснала да си потърси близо 200 милиона лева дивидент без да се броят натрупани лихви. Държавата обаче продаде акциите през борсата на "Химимпорт" и тази възможност е безвъзвратно загубена. Сега от държавното обвинение ще проверяват в рамките на наказателно производство кой точно от енергийното министерство носи вина за този пропуск.

В периода от 2007 до 2012 година държавата е получила дивидент единствено за 2010 година. Според прокуратурата в договора за приватизация между държавата и ЧЕЗ изрично са посочени механизми за решаване на споровете между акционерите, дори и ако мажоритарният собственик не желае да разпределя печалба. Държавното обвинение обаче твърди, че енергийното министерство така и не е направило постъпки да си вземе дивидента.

"Представете си дори само лихвите върху тези суми", предизвика въображението на хората заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Немотивираните цени

Прокуратурата образува дело и ще проверява за умишлена безстопанственост в енергийния регулатор (ДКЕВР). Причината е, че комисията е одобрила без мотиви или обосновка временни цени за включването на мощностите на производители на енергия от възобновяеми енергийни източници. Това се случи на 13 и 14 септември миналата година. С това са нарушени Законът за енергетиката и вътрешните правилници за работата на ДКЕВР, обобщи Сарафов.

Членовете и администрацията в ДКЕВР ще бъдат проверявани и по второ дело за умишлена безстопанствено. Прокуратурата коментира, че комисията е одобрила множество сключени от ЧЕЗ договори с доставчици, при които е заобиколен Законът за обществените поръчки. Държавното обвинение отново заподозря и че са сключвани договори за услуги между множество фирми, собственост на ЧЕЗ с цел да надуват разходите и да се доказва по-висока цена на тока.

Прокурор Нели Златкова призна, че още през 2011 година в прокуратурата е изпратен доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, който е излязъл с подобни изводи, но не се разбра какви действия са предприети по него.

Извън двете дела от прокуратурата не спестиха и политическите си критики към работата на ДКЕВР. "(За състоянието на енергийния сектор и високите цени на тока) На моменти е било решаващо бездействието на ДКЕВР. Тази комисия е действала не като регулатор, а като безкритичен регистратор на исканията на енергоразпределителните дружества", обобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Причината за тези изводи е, че комисията масово е игнорирала жалбите на хората срещу трите ЕРП-ата и е пренебрегвала сигналите, че дружествата не спазват правилото за едномесечно отчитане на електроенергията.

Комисията е признавала, че 15% от цената за разпределението на електроенергията са технологични разходи за поддръжка на мрежата на ЕРП-ата, въпреки че те съвестно са отчитали по-малки разходи, обявиха от прокуратурата. Така в цената на тока се калкулира по-голям разход от реално направеният. В случая на ЕВН разходите са 12%, а за ЧЕЗ бе съобщено единствено, че технологичните разходи са по-малко от 15 процента. Вместо да приеме признанието на дружествата за по-малките технологични разходи, ДКЕВР е действал единствено по документи и е признавал прогнозните разходи по наредба, които са 15%.

"Според информацията, с която разполагаме към момента ДКЕВР не е съставила досега нито един акт на ЕРП-тата, въпреки нашите предписания. Прокуратурата не отнема лицензиите, тя дори не може да стартира процедурата. Това трябва да направи регулаторната комисия. Установено е, че в ДКЕВР в продължение на години е занижен контролът над ЕРП-тата. Това на практика означава бездействие и показва, че ДКЕВР е неефективен контролен орган", коментира заместник-главният прокурор Камен Михов.

Дело и за ТЕЦ-овете

Заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов, който ръководи екипа, извършил проверката в НЕК по договорите с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, заяви, че държавата е приела да купува на високи цени електрическа енергия, която не ѝ е нужна. Това е направено заради договорености, постигнати още през 1998 година.

"През 2001 г. са сключени окончателно две споразумения (с инвеститорите в двата ТЕЦ-а), а през годините – множество допълнителни споразумения, които касаят тези от 2001 г. С тях НЕК се е задължила да изкупува цялата електроенергия от двете електроцентрали, независимо от енергийните нужди на страната. Още през 2000 г. е установено, че потреблението и износът изостават от прогнозните, заложени в договорите. Независимо от това договорите са сключени. Поради високите цени на тази електроенергия тя не може да бъде продавана без загуба. От момента на сключване на договорите до този момент установихме, че електроенергията е оскъпена с между 10% и 25%. Тези договори няма как да бъдат прекратени, тъй като са сключени така, че при прекратяване НЕК ще търпи огромни загуби. Считаме, че са налице действия на представители на НЕК, които са довели компанията до огромни загуби", разказа Джамбазов.

Той съобщи, че е образувано дело срещу все още неизвестни служители в НЕК, които носят вина за тези контракти. С това новите дела, свързани с енергетиката, стават пет. Те ще се присъединят към дългата редица от над 20 стари дела, които се точат без успех в прокуратурата през последните четири години.

"ЧЕЗ -България": Работили сме в съответствие с българско и европейско законодателство

Компаниите от Групата на ЧЕЗ в България са работили изцяло в съответствие с действащото българско и европейско законодателство, обявиха отново от ЧЕЗ по повод оповестените от прокуратурата данни.

В изявлението се допълва, че служителите на компаниите ще сътрудничат на проверяващите и правораздавателните институции, за да се установи истината и "да се докаже, че ЧЕЗ е стабилен и сериозен европейски инвеститор, който работи законно и прозрачно, в партньорство с обществото и институциите".

От ЧЕЗ посочват, че няма да коментират нито едно действие в хода на досъдебното производство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

79 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #79

    Тези договори няма как да бъдат прекратени, тъй като са сключени така, че при прекратяване НЕК ще търпи огромни загуби. НЯМА ДОГОВОР КОЙТО ДА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕН КОГАТО СА НАЛИЦЕ КОРУПЦИЯ И АНТИБЪЛГАРСКА ДЕЙНОСТ !!!!!!!!!!!!! ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ - НИЕ НЕ СМЕ НЕГРАМОТНИ !

  2. Анонимен
    #78

    Албена Марковска секретарка в УНСС е член на надзорния съвет на ЧЕЗ как става така

  3. Анонимен
    #77

    46 като си толкова заблуден поне занеш ли къде е любимиат ти Борисов. Ти нямаш акъл да разбереш Костов. Къде ти е Бойкото?

  4. Анонимен
    #76

    дайте имената на членовете на надзорните съвети на всичките фирми на ЧЕЗ как са защитавали държавните интереси има ли сред тях кандидати за депутати сега

  5. Анонимен
    #75

    Защо и къде се скри Борисов?

  6. Анонимен
    #74

    ЦИТАТНИК 42 Пеперлиев 18:36 | 03.04.2013 Чудя се как прокуратурата все още не е предявила претенции към Румен Овчаров (БСП) и не му забрани да напуска пределите на страната. Той има и съществена вина за сключването на обвързващия договор за АЕЦ "Белене", заради който цжената на тока се е увеличила още повече! Не случайно той беше отстранен от изборната листа на БСП! 41 Пеперлиев опонира коментар 4 18:33 | 03.04.2013 Всъщност става дума за договори сключени след края на мандата на правителствяото на Костов и най-вече времето на Румен Овчаров, който е дал зашповед за сключване на залозите. Точно тези, които са довели до най-голяммото поскъване на цените на тока.

  7. Анонимен
    #73

    Повръща ми се, но не съм изненадан. Оставам, но ми се заминава...

  8. Анонимен
    #72

    Тези от прокуратурата как може да са толкова безхаберни с такива безумни обвинения.Продължават да изпълняват поръчката на сикаджйската шайка ,която управлява страната последните няколко години .Затвор за буда,пашата и останалите които се гаврят с нас!!!!

  9. Анонимен
    #71

    Лъсна вредителската роля на Костов дето нище да прай Белене.Другари сига е момента да съберем пари от нашити членове и да започнем да прайми новата АЕЦ в Белене.Така ще забием юмрук в мордата на Запада.

  10. Анонимен
    #70

    Опаааа ква стана тя.Аецо са го намалили наполовина щото имало излишък на ток и са чудят кво да го праят.Сига требува да започнем да прайми Белине.Пак са усрахми кът чакали

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.