Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плановете за облагане на депозитите раздразниха спестителите

32 коментара
Симеон Дянков и Бойко Борисов, Сн: БГНЕС

Независимо дали е неподправен опит за запълване на фискалната дупка или предизборна маневра, предложението на българското правителство за данък върху лихвите по банковите депозити предизвика изненада и немалко критики, коментира онлайн изданието на "Файненшъл таймс".

От януари приходите от банкови депозити ще бъдат облагани с плосък данък от 10%, според плановете на финансовия министър Симеон Дянков, подкрепени от премиера Бойко Борисов. Промяната ще донесе на хазната допълнителни 120 млн. лева. Предложено бе средствата да се използват за вдигане на пенсиите. Но това изглежда все повече като подозрителен и популистки ход, взет месеци преди идните парламентарни избори, коментира Андрю Макдауъл.

Доводите на кабинета към момента са, че данъкът ще изравни България с европейските норми и същевременно ще спомогне за свалянето на дефицита. Балканската страна от месеци прилага успешни програми за фискална дисциплина. София се цели в дефицит от 1.3% от БВП през т.г. и в балансиран бюджет през идната.

От известно време насам българите трупат спестяванията си в банкови сметки, но вътрешното търсене остава ниско. Депозитите на домакинствата нараснаха с 13.8% на 33 млрд. лева през годината до края на август.

Дянков и Борисов обясниха промяната като инструмент за запушване на дупката. Те изтъкнаха, че повечето европейски държави облагат с данък лихвите по банковите депозити.

Но според критиците планът е необмислен, се посочва по-нататък в коментара.

Изброявайки обичайните аргументи за ефективно двойно данъчно облагане на един и същ доход, Георги Ангелов – старши-икономист от Институт "Отворено общество", обяви пред БНР, че новата мярка ще премахне стимулите за плащане на данъка и ще премине набързо в сивата икономика. А това ще противодейства на една от основните цели на плоския данък.

Припомня се също, че правителственото решение за облагане на спестяванията е било изненада, тъй като бе лансирано през септември и веднага след това опровергано.

Централната банка и профсъюзите заявиха, че са били държани в неведение за промените. Така, в съчетание с уклончивите обяснения за новия данък, сред обществото се създава впечатлението, че това е поредният необмислен ход на управляващите.

"Макар че в аргумента за справедливостта има известна тежест, дебатът би трябвало да бъде за това защо правителството предлага данъка в последния момент; защо нямаше последователност и защо се въвежда по време на криза", настоя Светла Костадинова от Института за пазарна икономика. "Тази промяна не трябва да се прави прибързано".

Но Дянков обеща, че ще продължи по план с данъка. Кабинетът несъмнено е отправил поглед към изборите. Той се нуждае от парите, а нарастващите български спестявания изглеждат все по- достъпен за ръката плод, пише в заключение Андрю Макдауъл.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

32 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #32

    Такъв министър,като Дянков не сме имали.Хем граби хората,хем казва,че не е вярно.Безочие и безсрамие да шия.

  2. Анонимен
    #31

    Ами хайде да видим как ще стане:
    Вариант 1 - Плащам като поп, защото имам депозит от 4 000 лв (както обяснява № 16) и ми ги облагът със среден данък (по неговите изчисления) 1.67 лв средно на месец. Какво ще направя - сигурно ще си останат в бнката, щото все пак ще ми носят някакъв приход, т.е. ще елиминира в малка степен обезценяването на парите ми.
    Вариант 2 - Ще ми ядат дедовия! Имам на депозити 4 000 000 лв. Веднага ще ги трансферирам (през банка) в някой "данъчен рай" - там ще ми се трупат

  3. Анонимен
    #30

    Абе, другари форумисти и спамаджии, я ме светнете по един казус - имам 20 бона на шестмесечен депозит. Начало 10.07.12 с падеж 10.01.13. Коя част ще ми обложи идиотчето - цялата лихва ли, независимо , че е формирана, натрупана през 2012 г , когато закона още го няма, или само лихвичката, формирана само през 10 те дена на 2013 , до падежа, когато вече закона действа.

  4. Анонимен
    #29

    Q&A Нормално. Нормална презумпция е ВСЕКИ ПРИХОД да се облага с държавен данък. Приходи от БАНКОВО ОЛИХВЯВАНЕ и без това редовно се изчисляват в банките. Чудно защо е целият шум и защо номенклатурни анти капиталисти на БКП се сещат за нормални счетоводни и данъчни практики чак сега, цели 22 години след началото на демократически капитализъм ? "От януари приходите от банкови депозити ще бъдат облагани с плосък данък от 10%, според плановете на финансовия министър Симеон Дянков, подкрепени от премиера Бойко Борисов."

  5. Анонимен
    #28

    До 16 : Дори и тези 1,67 месечно не желая да давам на герберастите!Милиардите на Боко дали се облагат!Само с тях може да се попълни бюджетът!

  6. Анонимен
    #27

    Не само Дянков....Боко трябва да си ходи заедно с цялата герберска пасмина,която загробва цялата държава!

  7. Анонимен
    #26

    Дянков трябва да си ходи и тогава нещата в държавата може и да се оправят !?
    Всичките ' гениални ' идеи на Дянков само създават хаос в държавата и по един или друг начин от неговата наглост печели престъпността . След хаоса идва разрухата ...
    1. Повишава се безработицата / повече от 200.000 души останаха без работа откакто ГЕРБ дойде на власт / , а след като има безработица, се повишава и битовата престъпност , като има тежки криминални престъпления дори и за 5 лв ;
    2. При въвеждане на данък върху

  8. Анонимен
    #25

    16 ви го е обяснил много точно. Не разбирате ли, че тоя данък засяга осезателно само големите спестявания, а с тия пари може да се подпомогне пенсионния фонд.

  9. Анонимен
    #24

    Медиана: ГЕРБ - 20.7%, БСП - 20.6%

  10. Анонимен
    #23

    До № 11 - прост си защото си млад, неук и най-вероятно член на Герб. Отдалече си личи че никога не си имал четири хиляди лева накуп. Затова използваш израза "Доколкото разбрах лихвата на 4000 лева е ......" Не, не е 1.20 лева на месец, а 18 и повече лева. На година това прави 216 лева, а 10 процента от тях са 21.60 лева

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.