Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Планът "Сидеров" с "криминалните банди", който "ignorevolen" провали

Атакистът прави опасен опит да конфронтира футболни агитки чрез платена схема и манипулации

202 коментара
Волен Сидеров. Снимка: БГНЕС

"Искам да се обърна към медиите, които са съучастници към престъпници, да се отдалечат, тъй като те подбуждат престъпници през цялото време, т.нар. протести, криминални банди. Полицията спи през това време, нищо не прави, а само осъществява репресии срещу "Атака". В момента в България има анархия, няма държава, няма управление, няма президент, няма правителство, няма МВР и всеки прави каквото си иска."

Думите са на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който преди да спретне поредното си истерично медийно "шоу" в началото на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) в четвъртък, "подгря" трийсетина свои поддръжници от ръба на шадравана пред президентството.

Тезата му, че масовите протести в София "ДАНСwithme", събиращи вече цяла седмица в центъра на града десетки хиляди демонстранти на всякаква възраст, с най-разнообразни професии, сред които много млади хора и семейства с деца, всъщност не са нищо повече от платена "криминална банда" на ГЕРБ, е добре позната и не се променя.

Променят се обаче детайлите в очевидната грандиозна манипулация, предприета от Сидеров в неистовия му стремеж да се справи с възприетата от протестиращите тактика да не му обръщат внимание и целенасочено да го игнорират (Фейсбук движението #ignorevolen - бел.ред.). По този начин той би изчезнал от медиите, а това е "смърт" за него, защото "посланията" му няма как да бъдат чути.

Че лидерът на "Атака" е меко казано недоволен от липсата на размирици пред централата му, каквито станаха в понеделник вечерта, ясно пролича и от поведението му на консултативния съвет при президента преди ден, където влезе в добре отрепетерирания си телевизионен образ и саботира откриването на заседанието, повтаряйки като латерна обвиненията към президента, лансирани от медиите, контролирани от неуспелия шеф на ДАНС и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Боят между агитки се оказва последен шанс за медийно внимание

Сидеров обаче не се ограничава само с истерични включвания пред камери. От няколко дни той упорито се опитва да изиграе и последния си коз, който най-сигурно би потвърдил позицията му за платените от Борисов "криминални банди", ако се реализира.

Както стана ясно от репортажа на БНТ със скрита камера, излъчен в централната емисия новини в четвъртък, в "Атака" доста добре познават схемата – пари срещу присъствие. Използваха я по време на стълкновенията в понеделник, които за щастие не прераснаха в сериозни ексцесии, благодарение единствено на адекватната реакция на полицията.

Нещо, което обаче остана скрито за зрителите, които са гледали разследването на БНТ е, че хората на Сидеров съвсем не се ограничават в търсенето на платени поддръжници до фитнес залите. Намират ги и сред футболните агитки, за което се появиха слухове още миналия петък, когато стана ясно, че се организира масов протест срещу назначението на Пеевски в ДАНС.

По неофициална информация на Mediapool от отлично информирани източници в СДВР, около стотина от късо подстриганите момчета в черни тениски, които според ръководството на Софийската опера, освен да ядат пици и по цял ден уринират върху фасадата на сградата, всъщност са организирани фенове на столичния ЦСКА.

Подобно на описаната в репортажа на БНТ схема, футболните фенове са поощрявани да слушат речи на запис на Сидеров срещу 30-40 лева още в края на миналата седмица. Тази седмица надницата за "висене" пред централата на "Атака" е достигнала 50 лева, разказаха пред Mediapool трима привърженици на "червените", пожелали анонимност. Според тях сред платените поддръжници на националистите има и фенове на други отбори, но те са единици.

Клубната принадлежност на ядящите пици пред операта всъщност нямаше да има абсолютно никакво значение, ако лидерът на "Атака" не се бе впуснал в яростна атака срещу агитката на "Левски", в очевиден опит да предизвика конфронтация на поне две плоскости. Първо, по линия на дългогодишната вражда между "сините" и "червените" фенове и второ, да провокира реакция чрез публични обвинения.

От "Атака" поддържат напрежението с "разкрития" за готвени провокации

В сряда вечерта от "Атака" разпространиха информацията, че били разкрили "престъпна схема", по която бившият бос в СИК Румен Николов-Пашата, по нареждане на Бойко Борисов, давал по 50 000 лева на ден "за финансиране на провокаторите, които създават безредици и атакуват централата на партията на "Врабча" 1". В схемата бе замесено и името на лидера на "синия" сектор "Б" Любомир Костадинов-Младежа.

Споменаването му съвсем не е случайно, тъй като е факт, че през юни 2009 г. той бе арестуван и обвинен като лидер на наказателна бригада. Това се случи няколко месеца след като членовете на фракцията "София-Запад" в сектор "Б" бяха посочени като отговорни за окървавяването на протеста от 14 януари 2009 г. пред парламента.

След 3 години и половина престой в следствения арест, Младежа бе осъден от Софийския градски съд на 8 години затвор, а Софийският апелативен съд намали наказанието му на 4 години. В момента се чака окончателното решение на Върховния касационен съд.

Делото бе разгледано от първите две инстанции при закрити врата. През цялото време защитата на подсъдимите твърдеше, че казусът е засекретен неоснователно заради няколко секретни справки от МВР, които дори нямат качеството на доказателства, тъй като представляват оперативна информация.

Процесът срещу Костадинов доби популярност като делото срещу "бандата на Таки", тъй като така бе обявена акцията на полицията през 2009 г. Впоследствие обаче обвиненията на прокуратурата за съществуването на престъпна група за рязане на уши не бяха доказани.

Това е без значение за атакистите, които в първия си сигнал от сряда заявиха, че Костадинов е "тартор на зловещата Банда на Чуковете, режеща уши на непокорни наркодилъри по нареждане на наркобоса Таки".

Споменаването на няколко ключови думи и прякори, сред които този на сочения за наркобос Христофорос Аманатидис, който така и не бе екстрадиран от Дубай м.г., очевидно цели създаването на основателен страх сред протестиращите, че може да пострадат при "готвените" от "криминални банди" изстъпления.

Такива изстъпления обаче така и не се случиха. С изключение на краткото замеряне с бутилки и камъни, провокирано в понеделник от гъмжащата от платени поддръжници групичка около Сидеров, който стоеше "на завет" под пластмасова градинска масичка.

Защо Пашата би продължавал да финансира Младежа с по 50 000 лева всеки ден при положение, че тези пари очевидно отиват на халос, от "Атака" не уточняват. Вместо да се занимават с този резонен въпрос, националистите просто решиха да променят сценария, така че той да изглежда по-правдоподобен за медиите и обществото.

Първият "грандиозен" сигнал е последван от втори, по-реалистичен

"Неизвестни към момента лица са установили контакт с водачите на агитката на "Левски Запад" от кв. Надежда и кв. Люлин. Те трябва да съберат 500 човека, които да могат да се разделят на 2 големи групи и да чакат допълнителен инструктаж на 2 отправни точки: първо точка – градинката пред народния театър "Иван Вазов" и втора точка – градинката до храм "Св. Седмочисленици", се казва в сигнала, разпространен от пресцентъра на "Атака" в петък.

Любопитното в случая е, че името на въпросната фракция – "Левски Запад", не е такова, но така бе споменато от снимания в репортажа на БНТ платен поддръжник на Сидеров, който успокояваше водените от него момчета, че няма да им се налага да се бият с ултраси, а просто ще си стоят пред партийната централа за масовка.

"На водачите на агитките им е казано, че се търсят 100 човека, които ще получат много голяма сума пари, за да направят провокация. Същите тези 100 човека трябвало да подготвят бомбички от миниум, бронз и сачми за целта на провокацията. Второто условие към тях било, да се намерят тениски на "Атака" и да бъдат облечени с тях", продължават последните "разкрития" на националистите с уточнението, че провокацията трябвало да се извърши пред Министерския съвет (МС), за да опетни името на "Атака".

Всъщност досега пред МС единствените очевидни провокатори, които бяха забелязани в последните дни, бяха група яки момчета с лозунги срещу президента Росен Плевнелиев. Те бяха предвождани от известния в русенските криминални среди Бисер Миланов-Петното, който бе задържан, защото отказа да покаже лична карта на полицаите. Междувременно бе сниман и в компанията на шефа на свързваната с Пеевски ТВ7 – Николай Бареков.

Полицията няма информация за организирано участие на "сини" ултраси

Въпреки постоянните атаки на хората на Сидеров към агитката на "Левски", от СДВР коментираха неофициално пред Mediapool, че всъщност съмишленици на Любомир Костадинов, както и самият той, не са забелязани от органите на реда на нито един от проведените досега 7 издания на протеста "ДАНСwithme".

Дори напротив, в полицията са убедени, че от "Атака" съвсем умишлено се опитват да провокират сблъсъци между футболни фенове, "нажежавайки" непрекъснато атмосферата със "сензационни" разкрития за скъпоплатени схеми за провокации. Вместо това всяка вечер протестиращите ръкопляскат на полицейски кордон, който от вторник насам препречва пътя на шествието по бул. "Дондуков" към централата на "Атака".

"Вижте, полицаите знаят много добре дали публиката на "Левски" прави някаква организация за безредици. Полицаите познават хората, които ходим по стадионите, интересно ми е колко от нас са видели по протестите", коментира пред Mediapool в петък лидерът на "София-Запад" Любомир Костадинов.

По думите му той лично и голяма част от феновете на "сините" подкрепят протестите срещу Пеевски и кабинета "Орешарски", но умишлено не излизат по улиците, за да не бъдат замесвани в провокации.

С уговорката, че е в провинцията Костадинов заяви още, че нито той, нито някой от организираните привърженици на "Левски" участват в сценария, който Сидеров се опитва да пробута, за да отклони вниманието от собственото си поведение.

"Ако някой търси провокации и иска да окървави улицата, това е единствено Волен Сидеров и шайката около него. Той търси ексцесии чрез платените си охранители и хулиганстваше в лично качество по време на консултативния съвет вчера. Жалко е, че такъв човек е трети мандат в парламента. Хората, които гласуваха за него обаче се оказаха интелигентни и го изоставиха, затова сега му се налага да плаща на безделници да висят пред централата му", добави Костадинов.

Тезата му, че през последната седмица фен-клубът изобщо не е участвал в протестите под каквато и да е форма, се потвърждава и от факта, че комисар Антон Златанов, отговарящ за противодействието на футболното хулиганство в СДВР, вече няколко дни непрекъснато следи лично ситуацията пред централата на "Атака". Макар че след понеделник там стоят единствено доведените от националистите "поддръжници".

Благодарение на репортажа със скрита камера на БНТ вече стана пределно ясно, че през последните седем дни Волен Сидеров очевидно е приписвал своята собствена платена схема за "протестиране" на гражданите, недоволни от властта.

"Креативността" на Сидеров очевидно е поощрена от безнаказаността му

Лошото е, че докато истеричните му изблици пред телевизионните камери будят единствено присмех, неистовото му желание да предизвика кървави ексцесии, които да го легитимират в ролята на жертва, действително представлява сериозна обществена опасност. Защото, ако тактиката #ignorevolen не бе толкова успешна или ултрас фракцията на "Левски" действително бе реагирала с действия на провокациите му, наистина можеше да се стигне до погроми и пострадали.

Очевидно обаче Сидеров не се притеснява да вкарва в политическа употреба дори такива похвати, разчитайки, че дори и при най-лошия сценарий, той не би станал обект на интерес от страна на прокуратурата. Поне на този извод навежда хронологията на всичките му предишни акции, като тази пред столичната джамия "Баня Баши".

Както писа в началото на юни специализираният сайт "Съдебни репортажи", две години след скандалния побой, който привърженици на "Атака" спретнаха на няколко мюсюлмани пред храма, държавното обвинение така и не може да открие кой е насаждал етническа омраза в случая.

Без последствия остават и безспорно хулиганските му прояви пред Министерския съвет, където в края на март Сидеров изкърти дръжката на входната врата в опит да нахлуе на заседание на служебния кабинет. Действие, което несъмнено щеше да доведе до арест и обвинение за всеки друг. Нямаше реакция от страната на прокуратурата и, когато националистът и хората му демонстративно атакуваха словесно в и около парламента журналисти на телевизия "Скат" и дори полицаи.

По отношение на събитията в района на централата на "Атака" в понеделник, от Софийската районна прокуратура са образували единствено разследване за причиняване на телесна повреда на служебно лице (полицай - бел.ред.) по хулигански подбуди срещу неизвестен извършител. Извършени са и разпити на очевидци, уточниха пред Mediapool от държавното обвинение.

Дали обаче това производство ще намери някакви данни за отговорност на Сидеров, който часове наред крещеше по мегафон обиди към протестиращите от другата страна на полицейския кордон, лесно може да се предположи... Независимо, че дори и за обиковено хулиганство прокуратурата би могла да поиска депутатския му имунитет.

Въпросът с отговорността, която би трябвало да носи с действията си лидерът на "Атака", стои още по-сериозно и предвид последния коментар на главния прокурор Сотир Цацаров по темата в четвъртък:

"От една страна имаме протест, който продължава мирно и по правилата, напълно в съответствие със закона. Никой не може да упрекне хората, че обикалят улиците и институциите. Това е граждански протест. Отвъд обаче нормалния граждански протест има черта, която не трябва да се прекрачва от никого, пък бил той и народен представител. Никой от протестиращите не прекрачва тази черта. Но други хора се опитат да я прекрачат, за да провокират тези хора или може би за да хвърлят сянка върху нормалния протест."

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

202 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #202

    Игнорирай Болен!

  2. Анонимен
    #201

    Как да се сърдиш на луд човек!

  3. Анонимен
    #200

    ЗАБРАНА НА ПАРТИЯ АТАКА.... И др БОЛЕН В ЛУДНИЦА ....ПРЕДАТЕЛИ И ПРЕВРАТАДЖИИ...ЖАЛКО ЗА НАРОДА....

  4. Анонимен
    #199

    Daniela.1: Права си, мила Даниела, "Тази партия не е удобна за никой", и най-вече е неудобна за БЪЛГАРИЯ!

  5. BilyanaV
    #198

    Атака е партията на България!!!
    Трябва да има прозрачност и да се знае кой какво къде прави!!!!
    Атака предлага само смислени неща от началото на 42 НС :
    1. Китайски инвестиции, за подпомагане на икономиката ни;
    2. Спирането на излишните субсидии раздавани от държавата ни показа, че желае в управлението да участва народа – вчера дори стана ясно, че другите партиите са си позволили висок харч !!! Само партия Атака отново доказа, че не харчи парите на българите, нейните субсидии са малко и повечето

  6. Daniela.1
    #197

    Това е абсурдно твърдение, че Волен спретнал истеричното си поведение пред КС , пред президента!!! Ние имаме ли президент??? Президент на ГЕРБ няма що!!!! Волен иска отговори, които касаят нас гражданите и на никой не му изнася това, още повече когато "очевадно" е сгазил лука !!!! Виновните трябва да бъдат преследвани !!!

  7. Daniela.1
    #196

    Атака е националистическа партия и защитава интереса на гражданите – доказвала го е през годините, доказва го и сега.
    Защото е националистическа партия поражда агресия!
    Тази партия не е удобна за никой, още по-малко за предишните ни управляващи!
    Никой не иска партия на, която обича родината си, партия която има желание за политическа независимост, партия която иска да имаме преданост към собствените си интереси и култура!
    Предишните партии и техните представители желаят да продават страната ни на

  8. Анонимен
    #195

    Пенсията е близо, Болен, вече можеш да си пиеш хапчетата!

  9. Анонимен
    #194

    СИДЕРОВ ДА ОТИДЕ ПРИ БАРЕКОВ те са ЛИКА ПРИЛИКА

  10. Анонимен
    #193

    FacOFF СидерOFF

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.