Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плевнелиев: Македония не е готова за ЕС, води антибългарска кампания

Еврокомисарят Фюле лобира Скопие "да не стои дълго пред вратата"

67 коментара
Сн. БГНЕС

България официализира пред Европейската комисия (ЕК) съпротивата си срещу членството на Македония в ЕС. Президентът Росен Плевнелиев заяви пред еврокомисаря по разширяване Щефан Фюле, че Македония не е готово за членство и България не може да даде "евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България".

 

Посещението на Фюле в сряда последва изявлението на външния министър Николай Младенов в края на миналата седмица, че София може да не подкрепи Македония за получаване на дата за преговори с ЕС.

 

"Не отричаме европейската перспектива на Македония, помагаме им и ги подкрепяме, но те още не са готови", заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на срещата си с Фюле.

 

Държавният глава каза, че България "споделя открито съществуващите проблеми с европейските ни партньори и счита, че аргументите ни ще бъдат възприети правилно както от ЕС, така и от Македония, защото се базират на факти и доказателства".

 

Щефан Фюле от своя страна посочи, че "твърдо вярва, че не е добре да оставяме партньорите дълго да чакат пред вратата, a интеграцията е най-доброто средство да се справим с национализма".

 

"Дойдох, за да обсъдим как може да се използва потенциалът на България за разширяването в региона, и как ЕК може да помогне на България, за да играе още по-позитивна роля. Дойдох в София, за да разбера - как политиката на България по отношение на Македония съвпада с нейната визия за разширяване на ЕС. Разбираме, че България има притеснения в тази посока, но България и Бившата югославска Република Македония стоят много близо, и ние сме убедени, че двете страни могат да решат отворените въпроси в духа на добросъседство и в духа на ценностите на ЕС", заяви още Фюле в рамките на визитата си в България.

 

Плевнелиев: Управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания

 

Плевнелиев коментира, че е крайно време управляващите в Скопие да приключат с "антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти".

 

Той заяви, че българската подкрепа за европейското развитие на Македония не е безусловна и тя се основава на цялостното изпълнение на критериите за членство, един от най-важните, от които е за добросъседските отношения.

 

Той каза още, че България не е съгласна с някои формулировки в доклада за напредъка на Македония.

 

"Според нас докладът на ЕК за напредъка не отразява адекватно ролята на Македония в регионалното сътрудничество и състоянието на двустранните отношения между България и Македония“, посочи президентът. "За съжаление в Македония се наблюдава тенденция на националистическа риторика, на дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес", добави той.

 

Борисов: Македония в ЕС при стриктно спазване на критериите

 

По време на визитата си в София Фюле се срещна и с премиера Бойко Борисов. Според съобщението от Министерския съвет по време на разговорите Борисов посочил, че "страната ни подкрепя членството на Македония в Европейския съюз при стриктно спазване на всички европейски критерии".

 

След срещата си с Фюле външният министър Николай Младенов посочи, че "единственият път, по който може да се решат казусите, свързани с националистическото говорене, е пътят на европейската интеграция".

 

Фюле се срещна и с депутати в българския парламент, които също изразиха резерви към поведението на Македония.

 

Спокойният тон на българското правителство по отношение на провокации на Скопие, характерен за целия мандат на ГЕРБ, бе нарушен през последните месеци. Премиерът Борисов обяви, че България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, а външният министър Николай Младенов заговори, че планира "конструктивно настъпление" на Балканите. Младенов обяви, че се подготвя и доклад с "червените линии" и принципи в отношенията със съседните страни.

 

Преговорите за членството на Македония в НАТО и ЕС до момента са блокирани от Гърция, която не приема името на Македония. Скопие обяви независимост през 1991 г. и веднага влезе в спор за своето име с Гърция, чиято позиция е, че Македония е името на нейна северна провинция и не може да има държава с подобно име.

 

Основен говорител от българска страна по темата "Македония" е близкият на премиера Бойко Борисов бивш министър без портфейл и сегашен директор на Националния исторически музей Божидар Димитров, който не пропуска възможност да подразни Скопие.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

67 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #67

    Българският държавен глава, за да отстоява интересите на държавата трябва да е освен всичко друго, независим от всякакви зависимости. Може ли, обаче, Росен Плевнелиев да е независим, горд, смел държавник в отстояване на българските национални интереси, след като има имоти за милиони в Гърция, имоти, които командосите на неонациста Михалолиакос ще превърнат в пепел за 24 часа не при противопоставяне на гърците, а дори при една неутрална позиция.Росен Плевнелиев е заложник на имотите си в Гърция и заради тази зависимост е “твърдата“, но антибългарска позиция по отношение на Македония. Имотите му или България-нека проявим разбиране.

  2. Анонимен
    #66

    до 63-64 предполагам лицето е едно и също гърция ни е съюзник и в нато и в ес,какво по естествено от това да имаме съгласувана позиция по отношение на една вражеска страна с териториални и всякакви претенции към нас,ти въобще в кой век живееш и наясно ли си че заради македонските дивотии сме загубили Тракия и Добруджа,земи несъизмеримо по ценни от дръгливите македонски чукари

  3. Анонимен
    #65

    Много просветени,малко просветени, платени провокатори и тем подобни знаещи, България винаги е била трън в очите на кръстоносците от всички масти. Уж да намалят влиянието на Русия в този геостратегически райн, Западните велики сили, я режат на живо, както сърбите са го правили след 1913 г.(Прочети "Гласовете ви чувам" на Д.Талев). Но какво да се прави-Историята е такава, каквато е! Другото е по-страшно днес за България: Превземането на Рилския манастир от гърците и ликвидирането на първоизточниците в него, които утвърждават българщината, Родопите, в които турците построиха и превърнаха джамиите в училища по турски, а нашите можещи българи се пръснаха по света....

  4. Анонимен
    #64

    Внимание! Голямо НE на България за Македония в Европейския съюз? България враг на Република Македония? Българският премиер, външният министър и президентът подготвят ново национално предателство, съизмеримо с предателството от 1945 година, когато бяха обявени за небългари хората от Пиринска и съответно Вардарска и Егейска Македония.
    Иначе сега вече стана ясно защо и за какви заслуги прясно избраният президент Росен Плевнелиев беше така богато награден и даруван при посещението му в Република Гърция.Наградите

  5. Анонимен
    #63

    Жълт картон за Македония, тръби живите мощи академик Георги Марков.
    Не червен, както нашите приятели гърците и както е правилно, а компромисно жълт.
    Като слушат какви ги плещи един български “учен”/осребрил продажността на баща си с “научна” кариера / гърците имат пълно основание да казват “Вулгарос кондрокефалос”- тъпи, прости българи.
    България срещу Македония. България на страната на Гърция срещу Македония е крещящо несъответствие с българските национални интереси. Защото всяко действие против

  6. Анонимен
    #62

    другaрa Тoдaр Живкoв дo № 57
    Всeкo сръбo-кoмунистичeскo мeкeрe мoжe дa пишe пo фoрумитe, нo нe и дa прaви бългaрeтe нa идиoти. Тe ти eдин oбстoeн aнaлиз нa Мaйския мaнифeст – прeстъпнo aнтибългaрскo твoрeниe нa Кoминтeрнa и нeгoвия Гeнсeк Гьoрги Михaйлoвич Димитрoв. A Тoдoр Aлeксaндрoв e бългaрски пaтриoт и друг път дa нe съм тa чул дa сa гaвриш с нeгoвaтa пaмeт, кeлeш с кeлeшитe.
    МAЙСКИЯТ МAНИФEСТ - EДИН OТ НAЙ-СИЛНИТE УДAРИ НA КOМУНИСТИТE СРEЩУ МAКEДOНСКOТO ДВИЖEНИE И СРEЩУ БЪЛГAРЩИНAТA
    Цoчo В.

  7. Анонимен
    #61

    В днешните македонски вестници масово ни се подиграват. Има заглавия от рода "българите се жалват на Филе", "Филе като стената на плача", България била като девойка, дето се натискала, а пък момците не я искали ... За съжаление с нашите безличници и подмазвачи (Боко, Роско и Никито и сие) резултат няма как да е друг. Виж, ако им нашием едни визи по 100 евро на границата и почнем да им обмитяваме зеленчука дето го внасят, тогава може и да им присветне. Или пък да поканим Албанските лидери и да обявим официално подкрепа за конфедериране (или разделяне) на БЮРМ. Тогава ми е интересно пак ли ще се подхилкват?

  8. Анонимен
    #60

    С македонците работата е изтървана още 1913 г. Когато сърбите стъпват там. И връщане назад няма!!! Ние по-добре да внимаваме какво става с българомохамеданите в Родопите. Там напоследък по изпитаната македонска рецепта всякакви ислямистки емисари усърдно им промиват мозъците, че те всъщност не били българи/славяни, ами били турци (ама си забравили езика?), наследници на древно коренно население, арабски преселници и не знам какво си още... Докато нашите политици и служби блеят след едно поколение като нищо ще се осъмнем с нова "антична помашка" нация и "помашки" език!

  9. Анонимен
    #59

    Македония /вардарска/ е под македонско /македонистко/ робство - сами на себе си са роби...И тези македонци много отдавна нямат нищо общо с онези - някогашните - останали в българските представи... И не Македония, а България трябва да ъпгрейтва собствените си представи - съседите определено изглеждат недобронамерени и арогантни - в масовия случай. Бог да им е на помощ...

  10. Анонимен
    #58

    До 57 То е ясно, че в БЮРМ днес живее македонска нация, въпросът е кога се е появила и как! То и в САЩ си имат американска нация, ама не претендират да говорят американски език, Ричард Лъвското сърце да е древен американски крал, а в Англия да живеят 40 милиона асимилирани американци!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.