Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Повечето заети в Бърза помощ не са мотивирани от юнския ръст на заплатите

Една трета обмислят напускане, настояват неоснователни повиквания да им се плащат

15 коментара
Повечето заети в Бърза помощ не са мотивирани от юнския ръст на заплатите

Увеличението на заплатите в Бърза помощ с 18% от 1 юни не е мотивирало особено заетите в сектора и близо една трета (27%) планират да напуснат системата. Това сочат данните от проучване на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. Проучването сочи, че юнското увеличение мотивира да продължат да работят едва 37% от анкетираните.

 

Увеличението на заплатите в сектора бе предприето спешно и за сметка на пари за ремонти на здравното министерство, като целта бе да се потуши напрежението сред работещите в сектора, който от години е в кадрови колапс заради ниските възнаграждения. Заплатите на лекарите в Бърза помощ са между 500 лева и 700 лева, на сестрите - 450-500 лева, а шофьорите на линейка получават 360 лева. След увеличението заетите в няколко центъра за спешна помощ в страната се оплакаха, че не са получили обещаното повишение, а по-малко. От министерството обясниха, че на всеки център е дадено право да разпределя парите по индивидуална методика като се отчитат резултатите на всеки служител.

 

Проучването сред заетите в Бърза помощ обаче показва, че системата за оценяване и допълнително заплащане не се харесва. 70% от анкетираните смятат, че има негативни последствия и се създава конфликт и напрежение сред работещите и екипите.

 

От хората, заявили желание да продължат да работят в системата (73%), 87% се мотивират с това, че обичат работата си, а 13% остават , защото възрастта не им позволява да се реализират на друго място. Голяма част посочват като източник на мотивация спасяването на човешки живот, както и това че между дежурствата в Бърза помощ имат време за втора работа.

 

Неоснователни повиквания да се заплащат

 

От асоциацията настояват здравното министерство да въведе алгоритми за приемането на адреси и изпълнението им, както е във всички служби за спешно реагиране в ЕС.

 

“Съгласни сме, че е право на пациента да прецени сам спешността на състоянието си, но когато екипът установи неоснователността или неотложността на повикването пациентът или НЗОК да заплати извършения преглед на националната система за спешна помощ“, пише председателят на асоциацията д-р Десислава Кателиева до ръководството на Българския лекарски съюз.

 

Заетите в Бърза помощ настояват за конферентни връзки за всички медицински повиквания към тел. 112 още при възникването им, а не след разпит от оператора на тел. 112.

 

“Липсата на компетентна анамнеза и възможността за даване на съвети за оказване на първа помощ, неточности в адресите и препредаването между системите затруднява и забавя работата ни. Зачестяват случаите, в които изпълняваме несвойствени адреси, докато истински спешни адреси се бавят заради липса на свободен екип и заради неправилна преценка“, се посочва писмото.

 

Забавени обучения и проблеми при специализациите

 

От асоциацията се оплакват и от това, че се бавят обученията за заети в Бърза помощ по програмата ПУЛСС, която започна през юли 2009 и бе удължена до края на 2013 година. “Необходимо ни е да повишим квалификацията си, защото медицината се развива, а ние изоставаме от световните стандарти за спешна помощ и качеството ни на работа се влошава. Колегите ни по света се обучават всяка година, а ние – веднъж на десетилетие“, посочва Кателиева.

 

Тя допълва, че в приетата Наредба за специализациите на лекарите има неясноти, които могат да създадат пречки за заетите в Бърза помощ. “Например, ако в болниците не са предвидени бройки за обучението ни, ние няма как да специализираме в тях. Ако специализираме на пълен работен ден, как ще работим в Спешна помощ на пълен график?“, посочва Кателиева.

 

Агресията към екипите се увеличава

 

От асоциацията сигнализират, че агресията към екипите в Бърза помощ ескалира като най-фрапиращите случаи на нападения са били в Ямбол, Стара Загора, Търговище и Русе. Заетите в Бърза помощ настояват посегателството над лекари да се инкриминира, тъй като това е една от основните причина за напускане.

 

Те искат паник бутони в линейките и по-добри комуникации с другите служби за спешно реагиране.

 

Заетите в Бърза помощ очакват от Лекарския съюз да им съдейства за решаване на проблемите от управляващите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #15

    kakvo ni pla6tat bezcanieto stresa noseneto na pacienta lekuvaneto visokata skorost riskovete na 6oviorite nie ne gledame li desa niamame li rachodi do koga da 4akame

  2. Анонимен
    #14

    до кога 6е работим без пари

  3. Анонимен
    #13

    Никакви паранедици.Браво на коментар 12 много точно казано.Парамедика не лекува а кара всичко в болници,но в кои?В съсипаните общински такива?Ще стане война между спешна помощ и докторите в болниците.На който доктор не му изнася е свободен да ииде в отделение-там е по лесно да казваш и сестрата да ти върши черната работа.Типично за някои български индивиди е да изпуснем докторите които искат да работят на линейка и да сложим новоизлшпен парамедик-нека да изпуснем питомното а да хванем дивото!!!По

  4. Анонимен
    #12

    До 8 и 11-Има много европейски страни в които има лекари в линейките както и такива в които няма.Но отивайки на адрес лекарят преценява дали пациентът ще се транспортира до болница след съответна медикация или не.Ако не се транспортира му се изписват лекарства за домашно лечение.Не знам как парамедик ще прегледа дете например и ще му напише рецепта.Не всички функции са "транспортни",макар,че отстрани може и така да изглежда.Ако гледате например немски телевизии там при репортажи от катастрофи ще

  5. Анонимен
    #11

    Лекарите нямат работа в линейките. Това е скъп лукс! Навсякъде по белия свят в линейката е парамедик, човек който получил професионално образование за 1.5-2.0 години. Не лекар учил 6 години и специализирал още 5 да изпълнява транспортни функции!

  6. Анонимен
    #10

    майкъл народ, който не цени лекарите си- да мре като куче.

  7. Анонимен
    #9

    Спешен медик: Пари-и, ама много пари трябват да се реформира изцяло Спешната помощ в Бг.МЗ и Отдел "Спешна помощ" да си направят изводите от този анализ, а не да ми ходят на "конференции" в Анталия....В бюджета за 2013г.да предвидят ново увеличение на работните заплати и инкриминиране на посегателствата спрямо екипите по време на изпълнение на служебните задължения. Ало-о, МЗ, помислете как да решите и проблема с триажа на адресите от операторите на тел.112!

  8. Анонимен
    #8

    Такава порнография като в България къде я има.В коя европейска страна членка на ЕС ама поне една да посочим,лекар ходи с линейкв а от Бърза помощ на адрес в дома на пациент?Май няма такава.Такъв суперлукс никъде няма.Нека главен артилерист Атанасова да прочете малко повече за здравеопазване и тогава да лъже хората от Спешна помощ като деце направо ги лъже.

  9. Анонимен
    #7

    http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=Xetsl2f4IHM=

  10. Анонимен
    #6

    Прави са да недоволстват,но все пак министъра успя да им издейства това увеличение,въпреки недостига на пари в сектора,а и сега ще могат да специализират всичко,а не само спешна медицина.По-нататък може да се помисли и за ново увеличение,защото работата им е много тежка наистина.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.