Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пожар на Витоша в резерват над село Бистрица

25 коментара
Пожар на Витоша в резерват над село Бистрица

Пожар пламна във "ветровалното петно" в резервата "Бистришко бранище" в неделя.

Сигналът за пожара е подаден малко след 14.00 часа. Горят около 50 декара на около 1 час път пеша от село Бистрица.

По думите на кмета на селото Николай Гюров пожарът е в повалената вследствие на бурята на 22 май 2001 година смърчова гора. Според Гюров територията е труднодостъпна и гасенето на пожара може да стане само от въздуха.

Пожарът има две огнища, като се предполага, че прехвръкнала искра от първоначалния пожар е предизвикала второто огнище.

Няма опасност за населените места от пожара, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който заедно с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и столичния кмет Йорданка Фандъкова бе в Бистрица заради пожара, възникнал следобед в биосферния резерват.

По данни на "Пожарна безопасност и защита на населението" в гасенето са се включили 60 пожарникари и доброволци от селото. Вече са направени 10 водохвърляния от двата хеликоптера, с които се извършва основната дейност по гасенето.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че екипи от доброволци, служители на горските стопанства в района и пожарникари работят, за да не се допусне разрастването на пожара.

Пред бТВ  вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че гасенето на пожара ще продължава докато е светло. То ще бъде възобновено около 5:30-6 часа в понеделник, когато отново е светло. Очаква се в кметството в Бистрица в този час утре да се съберат доброволци, които да подпомагат пожарникарите.

През нощта ще има дежурни, които да следят разпространението на пожара. Въпреки тези уточнения в социалните мрежи тече организация на доброволци, които да потеглят към Витоша още в неделя вечер.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

25 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #25

    Бойко Борисов и Цветан Цветанов сами са си подпалили пожара и то на почти недостъпно за хора место

  2. Анонимен
    #24

    Блажен е всеки вярващ на цвъки! Цвъкито лъже, като копанарин! До вечерта в неделя, пожарът щеше да бъде потушен! Курец! Сега ще гракнат платените граджета, но това няма да угаси пожара, а както е тръгнало от Бистрица може да стигне до Бялата вода, а цвъкито все ще повтаря "в тая посока, в тая посока" докато изгорят и поддръжниците му!

  3. Анонимен
    #23

    И аз ще кажа като народния поет Иван Вазов : "ПРОКЛЕТ ДА Е ЦЕКО !" Защото унищожената гора след случайно възникнал пожар е идеално разчистено място за строеж на търговско-развлекателни обекти насред Витоша . А кой има файда да застрои белите дробове на София ,планината Витоша вече е известно на всеки който може да чете вестник и има уши и очи да гледа телевизия и парламентарен контрол .

  4. Анонимен
    #22

    Пожарът на Витоша е следствие на загиването на българската гора. Над 20 години горите са заразени със шведски лишей, който изсушава дърветата . Обърнете внимание на клоните, обсипани със сребрист лишей. Такова е състоянието на иглолистните гори в Рила , Пирин и Стара планина. Предполагам, че и Родопите са заразени. Лишеят се появи преди 25 - 30 години и можеше да бъде спрян чрез унижожаване на заразените дървета. Полуграмотните специалисти ат Мнистерството на околната среда решиха, че виновни

  5. Анонимен
    #21

    http://pan.bg/view_article-1-11444-EKSKLUZIVNO-Mi-17-GASQT-POZhAR-NA-VITOShA.html

  6. Анонимен
    #20

    Някой няма ли да се сети да напише, че въртолетите не са пожарникарски? http://airforce.mod.bg/bg/?page_id=4824

  7. Анонимен
    #19

    Трактора и Хамстера са подпалвачите.

  8. Анонимен
    #18

    Sega e momenta pojarnikar nomer 1 na republikata da se dokaje! Stiga se e bil v gardite kolko e velik, da vzeme i da svarshi nesto polezno.

  9. Анонимен
    #17

    Цяла нощ горя и никой не гасеше. Сега вече даже мирише на горящ бор. Излиза, че имаме два хеликоптера и двама пилота... Два хеликоптера, които работят само през деня!!! Мисля, че ако сме толкоз бедни, да вземем да поискаме от ЕС една-две дузини хеликоптери (с екипаж), ако искаме да остане гора...

  10. Анонимен
    #16

    1–ви е прав. В съседна Гърция палиха така, а след пожарите започваше як строеж. При нас...ще видим!?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.