Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Полицаите се включват в синдикалните протести на 30 ноември

Най-големият профсъюз на униформените настоява за оставка на Симеон Дянков

32 коментара
Полицаите се включват в синдикалните протести на 30 ноември

Полицаите се включват в планирания за 30 ноември национален протест на синдикатите срещу готвената пенсионна реформа.

 

Това обявиха в понеделник от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) с уточнението, че подкрепят всички искания на КНСБ и КТ "Подкрепа" и настояват за оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

 

Първоначално полицаите ще декларират подкрепата си за синдикатите, като сложат на ревера си по една трикольорна лентичка, докато са на работа. Дали впоследствие това ще прерасне и в поредните масови събирания на служители на реда пред МВР, Министерския съвет или Народното събрание, не се съобщава.

 

"От федерацията не приемат увеличаването на общия осигурителен стаж, необходим за придобиване право на пенсия от държавните служители в МВР, с две години от 1 януари 2012 г. и остро възразяват срещу начина, по който е взето това решение – при отсъствие на какъвто и да е диалог със служителите, чиито социални права са засегнати, и с техните синдикални организации", се казва в официално съобщение на най-големия полицейски профсъюз.

 

Цитирано е и становището на синдикалния лидер Валентин Попов, според когото е изключително важно по време на икономическа криза правителството да води активен социален диалог, вместо "еднолично и без никакви дискусии да взима решения, които ще се отразят негативно на всички български граждани".

 

Той анонсира протестните нагласи на колегите още в събота след национално съвещание на СФСМВР. Тогава обаче не бе ясна датата и начина, по който полицаите ще изразят подкрепата си към стачките. Синдикалният лидер разказа и за писмо от вътрешния министър Цветан Цветанов до състава в министерството:

 

"В него между другото се казва, че социалният диалог в МВР продължава да съществува и да се води, само че политическото ръководство на МВР научава в последния момент за промени, които касаят негови служители. Значи е прекъснат социалният диалог някъде на по-високо ниво."

 

По думите на Попов, цитирани в съобщението на профсъюза в понеделник, колегите му са решени да защитават позицията си с всички средства, разрешени им от Закона за МВР. Както е известно полицаите нямат право на ефективни стачни действия, но не им е забранено "спонтанно" да се събират в извънработно време, за да "беседват" по професионални и социални теми.

 

Именно по този начин униформените организираха серия от протести през 2008 и 2009 г., когато последователно организираха масово пушене на цигари и пиене на вода пред МВР срещу мизерната материална база във ведомството, ниските си заплати и липсата на социален диалог с ръководството на полицията.

 

Протестните им действия завършиха след идването на ГЕРБ на власт, след като получиха поредните уверения от ведомственото ръководство, че ще бъдат взети всички възможни мерки за подобряването на социалния им статус. Засега управляващите са изпълнили само исканията на полицаите, които визираха приемането на по-тежки наказания в НК за посегателство срещу униформен.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

32 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #32

    ...само за сведение"прос"..не е като "прост"...ама освен Wall Street Jurnal ...прочети малко и за българските "битувизми"...иначе,само с английския ти език до кухнята на някой английски пъб ще стигнеш!

  2. Анонимен
    #31

    Предлагам и предприемачите-работодатели да излязат на стачка заради липсата на желание от страна на правителството да ги извади от сивия сектор и да ги накара най-сетне да плащат пълни осигуровки и данъци.

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #30
  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #29
  5. Анонимен
    #28

    ..абе ,24-ти...ти тъп ли си или ..си малко прос,....примерът е за отношението на гръцката държавата(макар и "фалирала") към собственият и народ!..написано е за да може всеки ,който има ...все още нещо в тиквата си...да си направи извода за "плашилището на фалиралата Гърция".." и .."ние сами да си се спасим от кризата,това било българската чест.."!..А в нашата "стабилна" държавица ...те уволняват и изхвърлят на улицата (без компенсация) ...и ако се опитваш да се защитиш...те дават на съд!..а на платените писачи ,като 27-ми...Дянков ,ще има плати!

  6. Анонимен
    #27

    Gen. Augusto Pinochet: 21- ви, простият си ти. Не само правописа ти куца, но и математиката. Ти трябва да четеш повече чуждия печат. Учи английски и чети Wall Street Jurnal. Там ясно е обяснено от къде идват тези 60% за две години- германската кредитна карта. Според мен философията да живееш скромно в собствения си дом, без да дължиш на никого стотинка е по- правилна, отколкото да живееш в чужд дом , да караш скъпа кола , носиш скъпи дрехи и да си до уши в дългове. Не си мисли, че германският

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #26
  8. Анонимен
    #25

    Тези са нагли. Който стачкува да бъде уволнен!

  9. Анонимен
    #24

    В Гърция ще им плащат ако имат пари, иначе може да им плащат в девалвирани драхми, хехе

  10. мила
    #23

    накрая ще останат само пенсионираните полицаи,които да получават пенсия,но откъде ще идват парите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.