Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Половин милион долара "се изпарили" във федерацията по волейбол

Прокуратурата ще бъде сезирана и за платени без обществени поръчки близо милион и половина лева

27 коментара
Данчо Лазаров, Сн: БГНЕС

Сериозни финансови нарушения са установени в Българската федерация по волейбол и заради тях ще бъде сезирана прокуратурата. Нарушенията са установени при проверка на Агенцията за държавен финансов контрол във федерацията.

Докладът от проверката бе разпространен в понеделник от агенция "Фокус", след като седмици наред от БФВ отказваха да отговорят какви са резултатите от инспекцията. Самият  финансов министър Симеон Дянков обяви неотдавна, че действително има сериозни нарушения в спортната федерация и затова той смята от следващата година държавните средства за спортните федерации да се определят твърдо и да не се дават след това "на парче".

До проверката се стигна след тежък скандал и разрив в БФВ преди олимпийските игри в Лондон, когато поста си напуснаха треньорът на националния мъжки отбор Радостин Стойчев и водещият играч Матей Казийски. Стойчев намекна за финансови далавери във федерацията, начело на която стои Данчо Лазаров, и поиска оставката на цялото ръководство. В крайна сметка Стойчев напусна треньорския пост, а Лазаров остана начело на федерацията.  

Според проверката, за постигнатите резултати от участието на мъжкия национален отбор в мачовете от Световната лига 2011 г. във федерацията са отчетени приходи от 541 607 долара.

Според справка на финансовата инспекция в официалната интернет-страница на Международната волейболна федерация FIVВ за участието в междуконтиненталния и финалните кръгове на Световна лига на българския национален отбор се полага награден фонд от 1 116 000 долара.

Липсват 574 393 долара, за които инспекторите не са получили документи и задоволителни обяснения от членовете на федерацията. Парите - близо 700 хиляди лева - "са се изпарили".

Проверяващите не са успели да установят какви са били приходите от билети от проведения във Варна турнир от Световна лига по волейбол.

Според договора с Двореца на културата и спорта във Варна наемът за залата от 126 570 лева е трябвало да се покрие с приходите от билети, но не се знае покрит ли е бил и дали е останало нещо отгоре от продадените билети.

Не са проведени така наречените "малки обществени поръчки" за 1 465 247 лв. без ДДС по Закона за обществените поръчки. Поръчките се отнасят до закупени самолетни билети (дадени са 439 218 лв. без ДДС), медикаменти, медицински консумативи, хранителни добавки (109 374 без ДДС), хотели (382 416 лв.), спортни екипировки (380 448 лв. без ДДС) и за наемане и ползване на леки коли "Мицубиши". Само за последното са дадени 58 676 лв. без ДДС на вносителя на колите "Балкан стар мотърс".

Няма документа как са били избрани доставчиците на стоките и услугите и това ли са били най-оптималните цени за тях.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

27 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #27

    имах предвид БФВ, грешка

  2. Анонимен
    #26

    Редно е сега да се публикува поне толкова голяма и гръмка статия с обясненията на БФБ. Те са изчерпателни. Не съм привърженик на лицето Д.Лазаров, но с тази изсмукана от пръстите ревизия ще му пр*днат на... знаете къде. Дори и още козове и авторитет ще му дадат. За съжаление, след Олимпиадата трудно ще го бутнат. Поне от гледна точка на спортни постижения, по-лесно е Цеко Минев или атлетическата федерация или борците, те са си черни дупки за парите ни.

  3. Анонимен
    #25

    До 23: Не оспорвам, че е трудно, а това:
    "Тия калъфи не знаят ли, че федерациите НЕ СА ДЛЪЖНИ да правят конкурси по ЗОП. Това е организация с идеална цел, а не държарвна фирма или община". Напротив, длъжни са по закон. Както се знае има и обществени поръчки, които са по съкратена процедура (под 66 хил. лв.) Не знам дали тук хората разбират от спорт, но изглежда хората, които разбират от спорт мислят, че законите не са за тях. Ако искат да харчат пари безконтролно, да си намерят спонсори и да не чакат

  4. Анонимен
    #24

    Разликата в парите за световната лига се получава много просто: От FIVB дават 1000000 за участие, но искат от всяка федерация-участник да им плати определена сума обратно - напр. за ТВ-правата едиколко си, за приходи от билети едиколко си, за приходи от реклама в залата и т.н. И когато БНТ не плаща или плаща символично разликата се покрива от тази сума, когато приходите от билети не ти покриват даже наема на залата това пак се покрива от тази сума. Всичко това е така, защото парите за FIVB са определени по стандартите в другите държави, където билетите са по 30-40 евро, телевизиите плащат по 200000-300000 за правата и т.н.

  5. Анонимен
    #23

    До 21: Това са общи положения, които са въпрос на тълкуване. Как да се направи конкурс за самолетните билети за олимпиадата например, като месец и половина преди това не се знае дали се класираме??? Как да се направи конкурс за медикаменти и хранителни добавки в някой спорт, като след това ще го накажат от допингкомисията??? Как да се направи конкурс за закупуване на екипировка, като 1. това е въпрос на престиж и 2. компаниите дават пари на добрите отбори за да играят с тези екипи??? Тук явно пишат хора, които никога не са имали нещо общо със спорта.

  6. Анонимен
    #22

    А бе, какво се чудиме.Данчо Лазаров (инж.) е бил собственик на "Сиконко" - страителната пирамида от началото на 90-те, която завлече маса хора. Тож си му е навик.

  7. Анонимен
    #21

    До 8: Преди да правите квалификации, прочетете закона
    "ЗАКОН ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ
    Част първа.
    ОБЩИ ПРАВИЛА
    Глава първа.
    ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ
    Раздел I.
    Цел и принципи
    Чл. 1. Този закон определя принципите, условията и реда за възлагане на обществени поръчки с цел осигуряване на ефективност при разходването на бюджетните и извънбюджетните средства, както и на средствата, свързани с извършването на определени в закона дейности с обществено значение"
    Федерацията е юридическо лице с нестопанска цел, регистрирано

  8. Анонимен
    #20

    Спортът ни загина защото на чело на всички федерации стоят партийни функционери, които освен да крадат парите друго не правят. Това е причината за резултатите от олимпиадата. Видя се, че нямаме подготвени състезатели в спортове, където българската хегемония беше пълна на времето. Щанги, борба, скок на височина, троен скок и др.
    Дори имахме успехи в спортове в които малко сме очаквали медали. Стигна се дотам, че когато някой наш спортист спечелеше нещо на скорошни състезания, при пристигането си на

  9. Анонимен
    #19

    Радо Стойчев и Мето казаха за инженерчето и Любо Метана : Царят е гол ! Затова и ги изгониха от волейбола. Вън инженерчето и чалгаря Ганев от волейбола ! Промяна !

  10. Анонимен
    #18

    Не е луд този ,който изяжда баницата ,а този ,който му я дава

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.