Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Полша иска ускоряване на добива на шистов газ

23 коментара

Полша очаква от държавните си компании да положат здрави усилия за разработването на находища от шистов газ в страната, така че първите резултати да станат видими през 2014 , заяви министърът на финансите Миколай Буджановски, цитиран от Ройтерс в петък.

Без съмнение, следващите две години ще са време на огромен ангажимент от нашите компании към шистовия газ, най-вече от фирмите PGNiG, PKN Orlen и Lotos, каза министърът.

Можем съвсем реално да мислим за първи добиви от шистов газ - засега в малки обеми - през 2014 година, най-късно през 2015 година, допълни той.

По думите му се очаква всяка държавна компания да извърши поне 12 сондажа за шистов газ годишно и след това да извърши поне 12 процедури за ускоряване на извличането на гориво.

Думите на Буджановски идват ден, след като българският парламент забрани проучванията и добивите чрез метода на хидравлично разбиване, известен още като фракинг, посочва агенцията.

Полша възлага големи надежди на шистовия газ, тъй като е силно зависима от доставките на природен газ от Русия. Близо две-трети от необходимите 14 млрд. куб. м синьо гориво годишно идват от договорите с руски доставчици.

Варшава раздаде над 100 разрешителни за проучване, включително на гиганти като американските "Шеврон" и "ЕксънМобил". По преценки на САЩ в Полша може би се намират най-големите залежи от шистов газ - от порядъка на 5.3 млрд. куб.м суровина, годна за извличане всяка година.

Ден по-рано полското външно министерство съобщи, че страната остава твърдо на позицията си да продължи проучванията за шистов газ въпреки решението на България да се откаже.

Българският парламент гласува забрана на проучванията за шистов газ, с което Полша може евентуално да остане изолирана в ЕС.

Това няма да промени сегашната позиция на Полша. Всяка страна от ЕС има свое суверенно право да определя сама позицията си по отношение на своите енергийни ресурси, съобщи полското външно министерство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

23 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #23

    :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Тия са луди!

  2. Анонимен
    #22

    Браво на поляците! Позор за руското лоби в България!

  3. Анонимен
    #21

    А не бе...ще пълнят гушите на руските мафиоти,бе тия в Полша нямат ли си продажници като Р.Овчаров,Гоце и прочие..?

  4. Анонимен
    #20

    Т.н. природозащитници сложиха голям член на България.В това си действие бяха солидно материално подкрепени-не можем да знаем дали с рубли или еквивалента им в други валути-обърнахте ли внимание на перфектно изработените плакати, знамена и трасперанти-ще ви кажа,че това струва много пари.Изобщо не се чу гласът на учените от Минно геоложкия университет и съотв.институт на БАН.Не чухме и специалисти от специализираните бълг.предприятия за добив на нефт и газ.Вместо това пъпчиви тийни и келеши носеха плакати, че искали да пият вода, но ми се струва,че ставаше май дума за водка.Поляците пак ни направиха за смях.Сега сме с 10 год.назад

  5. Анонимен
    #19

    към 18 всички, които защитават добива на шистов газ за платени от Шеврон и Уоркик! Тъпо заявление, нали - както и твоето. Номерът е че такива като теб (много в този форум) пишат такива идиотизми, весто да се пробват да си докажат тезата наистина. С доводи тип "ченгета", "агенти" освен в тоталитарно общество, няма да си защитите тезата.

  6. Анонимен
    #18

    Браво на поляците! Така се защищават националните интереси. Полша е в центъра на Европа, гъсто населена, с развито земеделие, но не се притеснява от шистовия газ. България обслужва руските интереси, а тези, които митингуваха срещу добива на шистов газ са известни - ченгета, комунисти и руски агенти.

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #17
  8. Анонимен
    #16

    13, вземи прочети текства на мораториума, а? По вестниците пишат "тотална забрана", в мораториума - "с използване на метода хидравличен удар". Така че "тоталното" не е вярно. Могат да проучват и с други методи - никой не спира.

  9. Анонимен
    #15

    Проблемът с Газпром е, че ти спира крана и ди слага цена, когато и каквато му падне. Монопол - нищо ново под слънцето. Потребителят печели само там, където има диверсификация, т.е. максимален брой възможни източници на продукта. В отрасли като енергийния и други стратегически такива държавата не е чак такъв страшно лош собственик. Понякога даже се оказва доста ефективен - справка Марица Изток, АЕЦ и др. такива. Въпрос на добро управление.

  10. Анонимен
    #14

    Разумно решение за диверсифициран енергиен статут. Поляците не се поддават на съмнителни екологични кампании, зад които очевидно стоят политически монополни интереси.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.