Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Поне 300 млн. лева по-малък оборот в заведенията заради забраната на цигарите

30 коментара

Около 200 души се събраха в неделя в центъра на София на протестен хепънинг срещу  въвеждането на пълна забрана за пушене в закрити обществени места. Организатор на проявата е Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Очаква  се забраната да влезе в сила на 1 юни.

С  300 милиона лева ще падне оборотът на заведенията  само за една година и 20 процента от ресторантите, казината и дискотеките до март 2013 година  ще  фалират, каза пред журналисти  Благой Рагин, председател на асоциацията.

Тези които останат без работа ще могат да заминат в Казахстан, където има програма от два милиарда евро за развитие на малкия и средния бизнес. От тази страна вече има запитвания за  въвеждане на българско ноу хау.  Не знам обаче, какво ще спечели държавата ако нашите деца заминат да работят там, каза Рагин.

Заради голямата криза заведенията от три години работят на себестойност. Чакахме през 2012 година  кризата да отшуми, но тя се задълбочава.  Искаме  тази тотална забрана да се отложи с няколко години, докато  икономиката тръгне нагоре, посочи той.

Никой не е по-голям от икономиката  -  тя ще се наложи над политиката и идеологията, заяви Рагин.

Аз съм непушач и ако зависи от мен бих забранил напълно производството и продажбата на цигари, но икономиката не може да се спре, каза Рагин.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #30

    Хемус,ако пушиш,няма да те вкарат в затвора!Не мога да те накарам насила да гледаш филма!Но,ако го направиш(можеш да пушиш колкото си искаш,докато го гледаш),НЯМА да съжаляваш въобще!!!Пък пуши си после пак,ако искаш!Дрогата(не,че съм я опитвал,нямам и намерение)-от нея умират много по-малко хора,отколкото цигарите,за това са и легализирани,за да може някои да печелят цяло състояние!!!

  2. Хем
    #29

    28,
    Прав си.Нещо повече-пушенето не ти носи нищо(тези с дрогата поне нещо изпитват,или си мислят),глупав навик.Дим във въздуха,а и вреди.Аз съм пушач и казвам всичките тези неща осъзнато и без ирония.Нека има програми и филми,нека има разяснения.Но тук нещата са в друго измерение.Държат ми назидателен тон,обвиняват ме,забраняват ми....Аз комплекси нямам и такива неща не ми деистват.Но израства една порода,която за господ се мисли,всичко знаят и всичко те определят.По коридора ими дамска и мъжка съблекалня-и

  3. Анонимен
    #28

    Хора,помните кога сте запалили първата си цигара,а помните ли кога решихте,че ще пушите години наред,да не кажа цял живот?!Пушенето НЕ е навик,пушенето е ПРИСТРАСТЯВАНЕ към НАРКОТИК!Никотинът е най-силно пристрастяващият наркотик,познат на човечеството!Едно дръпване и си в капана,за това е толкова печеливш легален бизнес и вие ,пушачи не сте виновни,че продължавате да пушите.Ако можехте да поправите миналото,никога нямаше да запалите онази първа цигара.Ползите от пушенето са илюзии.Гледайте този

  4. Хем
    #27

    17,
    Икономиката над здравето ли е?Хубав въпрос.Тютюна(България)се облага с безбожни акцизи,защо бирата(Германия)и виното(Франция)не се облагат със същия данък?Не съм чул някой след изпушена цигара да направи гробища на пътя или да заколи ближния си. Пушачът пречел на другите с дима-добре това го чухме,само това повтаряте като папагали.Измислете нещо друго!За дима е просто-не се пуши в сладкарници,баничарници,мекичарници,дори в бръснарници;във вастфутници,бързозакусници,пицарници и закусвалници.Пуши

  5. Анонимен
    #26

    А вредата от алкохола?Пияните не вредели на околните? Няма случай човек, който е пущил прекалено , да е убил човек.

  6. Хем
    #25

    12, Прав си ,разбира се!Дребнавото ми заяждане е защото дълго съм им `събирал`на антитютюноактивистите.Като ни започнаха преди 35години някъде в Калифорния и оттогава спиране няма.Атака по всички фронтове.С груби думи и нападки.С месиянски заклинания.А пушача никой не го пита.Абе хора, и най-големия убиец има право да се защити.Тук такова нещо няма-вие сте отрова и не се обсъжда.На никого от тях и не им минава мисълта,че е нормално да си изслушват и другите.Без да преувеличавам,твърдя че голяма част от тези активисти са с екстремистки наклонности!Не се шегувам.

  7. Анонимен
    #24

    И в Бавария така разправяха преди да забранят пушенето в кръчмите. След забраната се оказа, че оборотите нараснаха. Така че внимателно с изцепките.

  8. Космополит
    #23

    До номер 15 Изцяло поддържам забраната за пушенето, но думата ми е за музиката. За съжаление в страната на забавената модернизация (България) всичко се случва под натиск отвън. И понеже няма европейски мерки за ограничаване на музиката, силната и неподходяща музика ще остане да дразни такива като нас. Това вече е въпрос на манталитет, а не на законодателство. Иначе сто процента съм съгласен с Вас.

  9. Анонимен
    #22

    Този Рагин едва ли ще се впише и в бизнес ланшафта на Казахстан. Но ако се опита и успее, българската туристическа индустрия само ще спечели!

  10. Анонимен
    #21

    Оборотите паднаха на първо място заради лоша храна и обслужване.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.