Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Поправката "Витоша ски" пада, Цеко Минев се закани да провали и следващия ски сезон

"Ако искат в Закона за горите да вкарат и точка "забранено за инвестиции от олигарси и от Цеко Минев"

107 коментара
Снимка: БГНЕС

Отпада вариантът за облекчено ски строителство, заради което Законът за горите бе върнат от президента Росен Плевнелиев за преразглеждане в парламента. Това стана ясно във вторник по време на обществено обсъждане в Народното събрание на спорните текстове, които провокираха тридневни протести в столицата и за които премиерът Бойко Борисов каза, че докато не се постигне 100-процентов консенсус по тях, няма да бъдат гласувани.

 

Целият параграф 5 от Закона за горите, който регламентираше превръщането на оставащи на хартия гори в ски писти, липсваше в нов вариант на закона, раздаден на присъстващите на дискусията от председателя на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева.

 

Преди да дойда говорих с премиера Борисов. Това, което държа в момента, според Танева и другите участници има консенсус. Ако това е така, да потвърдите, че сте удовлетворени, ако не сте – нанесете корекции. Това ще бъде внесено, да не губим време по текстовете за горските стопанства, по другите текстове ще продължим работа”, обърна се земеделският министър Мирослав Найденов към представителите на Коалиция “За да остане природа в България”.

 

Освен от "Витоша ски" нямаше никакви други становища на инвеститори или на общини в защита на спорните текстове.

 

Лифтовете на Витоша остават затворени, въпреки липса на законов проблем

 

По време на общественото обсъждане управляващите обещаха, че в преходните и заключителни разпоредби на готвения за нови промени Закон за горите ще бъдат включени текстовете на природозащитниците, които решават проблема с подмяната на старите лифтове и влекове в Природен парк Витоша - изясняване на собствеността и липсващото право на строеж на "Витоша ски" АД върху съоръженията.

 

Именно с аргумента, че сегашната нормативна уредба им връзва ръцете за обновяване и модернизация на ски лифтовете над София, "Витоша ски" спряха съоръженията преди осем месеца и те останаха неизползваеми през миналия зимен сезон.

 

Сега фирмата даде да се разбере, че след като исканата от нея законова поправка отпада, няма да пуснат съоръженията и следващия ски сезон, въпреки че от изпълнителната и законодателната власт още веднъж повториха, че дори и сега пускането е напълно законово и възможно.

 

Изненадващо, на обсъждането присъства самият Цеко Минев, президент на Българската ски федерация и на Първа инвестиционна банка, инвеститор на ски съоръженията в Банско и над София, смятан за поръчител на оспорваната законова поправка. Той се дистанцираше от избухналите скандали, но сега за пръв път публично "освети" интереса си и дойде да го защитава пред депутати и природозащитници.

 

“Витоша ски” твърдят, че не могат да пуснат лифтовете, защото имат предписание да изчистят просеките под тях. Ние не можем да изчистим просеките, защото трябва да учредим нов сервитут (право за ползване) върху площта им, иначе нямаме право да извършваме дейност на тази територия, обясни Цеко Минев. Първо, нелепо е да учредяваме нов сервитут за съоръжения, които са наша собственост, това е все едно да изкараш нов акт 16 на жилището си. Второ, самата процедура трае три години, допълни той.

 

Когато “Витоша ски” спря лифтовете с този мотив, от Държавната агенция по горите заявиха, че ще изчистят просеките за своя сметка. Минев каза, че е запознат с това предложение, но Тома Белев, бивш директор на Природен парк Витоша, го обвинил, че ще се възползва от нерегламентирана държавна помощ и “Витоша ски” отказали.

 

Тома Белев заяви, че това не е вярно, а думите му бяха потвърдени от зам-шефа на агенцията по горите Красимир Каменов. Няма проблем агенцията да изчисти просеките, “Витоша ски” просто не иска, каза той.

 

По отношение на действащите ски писти Каменов повтори за пореден път, че няма проблем да се наемат за срок от една до 10 години по сега действащия регламент.

 

Найденов и Танева се въздържат от позиция

 

Запитан дали в крайна сметка "Витоша ски" могат законно да пуснат лифтовете, министър Найденов предпочете да не изразява позиция. "Аз лифтове нямам, така че не знам", отговори той. На същия въпрос Десислава Танева отговори “Аз съм от Сливен, там лифтът работи”.

 

При перспективата за провал и на предстоящия ски сезон на Витоша, очевидно на ход е Столична община, независимо от настойчивите опити на кмета Фандъкова да стои настрана от спора.

 

Цеко Минев: Срещу мен има реванш от хора на ниско ниво

 

Цеко Минев обясни пред журналистите, че всички са жертва на масова заблуда, а срещу него се излива помия без причина и е обект на реванш от хора на ниско ниво. Представителите на неправителствени организации Минев нарече “узурпатори на екологичното пространство”. Самият той отрече да е узурпатор в сферата на ски туризма.

 

ПИБ финансира концесионера на ски зона Банско “Юлен” АД, която превиши с 60% разрешената и по договор концесионна площ, както и “Витоша ски” - собственикът на витошките лифтове. Съоръженията бяха затворени като форма за натиск над властта да се приемат исканите от частника законови поправки. Банката се свързва и с “Бороспорт” - операторът на ски съоръженията на Боровец.

 

Обществото е заблудено, че развитието на ски спорта и зимния туризъм ще спомогнат за изсичането на горите в България. Искам най-отговорно да кажа, че в целия свят, включително и в България, това не може да е така, каза пред журналистите Минев. Никъде по света не е забранено да се строят лифтове, нито писти, нито в национални паркове, нито в природни паркове, забраната за строеж важи само за резервати, коментира Минев. Почти една трета от територията на България са планини, там живеят милион и половина българи и естественият поминък е зимният туризъм и зимните спортове, с нормални разрешения и облекчения за инвеститорите, каза той.

 

Минев обясни, че облекчения за ски инвеститорите са необходими, защото изграждането на зимна инфраструктура е най-тежката и най-трудно възвръщаемата инвестиция. За разширението на ски зона “Алеко”, например, “Витоша ски” щяла да използва хеликоптери, които да наливат бетон. Наемът им бил 5000 евро на час, а за час можело да се излеят 3-4 кубика бетон. За един стълб на лифта са необходими 15-20 кубика бетон, уточни Минев. По време на дискусията пък министър Найденов изчисли, че за една писта от 1000 дка инвеститорът трябва да плати такси от порядъка на 50-100 млн. лева според сегашните регламенти.

 

Още на първата "помирителна" среща за закона, разпоредена от премиера Борисов, министър Найденов призна, че целта е да се спестят пари на инвеститорите.

 

На въпрос какво точно иска, Цеко Минев отговори: “Искаме да има ясни, прости правила и регулации. Големият въпрос е искаме ли да имаме зимен туризъм, или не искаме да развиваме зимен туризъм. Ами, ако искат в Закона за горите да вкарат и точка "забранено за инвестиции от олигарси и от Цеко Минев.

 

Президентът: Върнах закона заради лошия подход към него

 

Какво точно ще реши мнозинството, остава да се види при предстоящото разглеждане на закона в комисиите и след това при гласуването му в пленарна зала. След като няма консенсус между спорещите страни и при перспективата за нови улични протести на млади хора, премиерът Бойко Борисов може би няма да рискува с поправката "Витоша ски", независимо, че не намира нищо нередно в нея. Официалната позиция на управляващите е, че законът е добър, но не добре разяснен.

 

След като премиерът поиска, на 16 юни президентът Росен Плевнелиев наложи вето на целия закон, посочвайки, че има "основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда".

 

Помолен отново да коментира ветото, Плевнелиев заяви във вторник, че върнал закона заради лошия подход по него. Хората наказаха парламента и Закона за горите за начина, по който той мина през парламента - можеше да е по-прозрачен и можеше всички страни, които имат какво да кажат да бъдат поканени, за да се
чуе техният глас, каза Плевнелиев в отговор на въпрос по време на брифинг при посещението му в Берлин.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

107 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #107

    А Фандъкова къде е?Тя за какво стои в общината ,за хубост ли!Въобще какво прави там това поредно герберско недоразумение!С какво се справи?дали с кучетата,дали с боклука...Призовавам всички да отидем пред общината,а не на Орлов мост!Няма защо да се пречи на хората и движението-решението за Витоша е в ръцете на Фандъкова-стига е бягала от отговорност!!!

  2. Анонимен
    #106

    Що за държава сме ? Един олигарх разиграва нахално държавата. Хората са изнемощели от немотия, но това не попречи на черният първи юли да настъпи. Кой го е грижа за хората? Но и манталитетът ни е овчи, само мърморим ! Поне имаме пример - гърците.

  3. Анонимен
    #105

    Защо се говори единствено за ски-туризма? Преди "Витоша-ски" лифтовете (Драгалевският и за Алеко/Черни връх) работеха с почивен ден понеделник ЦЯЛА ГОДИНА. Когато ме държаха коленете карах ски и аз. При това - във вторник, отработвах го в събота. Пей сърце. Миналата година си изкарах отпуската практически на Витоша. Но само в събота и неделя имаше лифт нагоре и то само Драгалевският. Затова оня ден стегнах коленете с бинтове и тръгнах с доброволците. Тази планина ми е дала толкова, че не можах да стоя пред телевизора и да слушам лъжи. (една жена на 58)

  4. Анонимен
    #104

    Според мен решението на проблема е просто-законът се приема за останалите райони на страната с изключение на Витоша.Там не са разрешават даже туристически пътеки за да се запази чиста природа за екоспециалистите.

  5. Анонимен
    #103

    Икато не му мина закона, метрата подпали гората.

  6. Анонимен
    #102

    съм 101 и съм на 58. Но имаше младежи, които бяха на пожара трети ден, и се готвеха и днес да бъдат горе. Запознах се с чудесни хора и затова не съм разочарован. Останалото беше възмутително, както е умишления пожар и умишленото саботиране на гасенето. Целта е да се направят там новите писти и новият лифт. Затова беше отказано на израелските специализирани самолети, но се вкарват багери и танкове да правят просеки. Няма да забравим!!!

  7. Анонимен
    #101

    умопомрачителни разкази на доброволци http://forthenature.org/actions/315#comments http://www.blitz.bg/news/article/145159 http://www.blitz.bg/news/article/145234 Аз бях на 3 юли, вчера. Днес се съвземам, дано утре да съм във форма.

  8. Анонимен
    #100

    Има за какво да е бесен цеко, не беше ли и 'софия-ленд' налазен от пиб? 97, прав си това просто не са "инвевстиции"! БГ има нужда от КАЧЕСТВЕНИ ИНВЕСТИТОРИ, не от разбойници! А това с пожара на Витоша е доста съмнителна история, като слушам скодоумните изявления на цеко, миро и ко. - корояда бил виновен ... биосферен парк не се правел на толкова малка територия ... CO2 горял?!?!? ЧЕСТНО КАЗАНО НАПРАВО СЪМ ШАШНАТ ОТ "КАПАЦИТЕТА" НА ГЕРБ и БСП

  9. Анонимен
    #99

    Тук
    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1448250#comments
    можете да прочетете
    ХРОНОЛОГИЯТА
    на умишлена дезорганизация в използването на доброволческите групи;
    на поддържания от управляем хаос пожар;
    на саботажа на гасенето, вкл. отказ от предложената помощ от Израел;
    на подготовката на ситуацията до степен на безизходица... и тогава със гръм идват багери и танкове в биосферния резерват Бистришко бранище.
    (Резерватът "Бистришко бранище" е биосферен и е образуван едновременно с народния

  10. Анонимен
    #98

    BRAVO 94.Prav si, she glupatsite ste rasberat istinata,no ste bade kasno.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.