Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Поправката Лучано мина и през парламента

0 коментара

"Поправката Лучано" в закона за държавната администрация, предложена от правителството, успя да мине и през парламента. След обнародването ѝ в Държавен вестник, и хора без висше образование могат да стават зам.министри, шефове на държавни агенции и областни управители.

Текстът бе гласуван със 121 гласа "за", 8 "против" и 13 "въздържали се", съобщи БТА. Според БНР, освен опозицията, поправката Лучано не била подкрепена и от спортния символ в редиците на НДСВ, депутатката Нонка Матова.

Предизвикалата смут в редиците на мнозинството поправка на закона гласи, че висшето образование не е задължително за заместник-министрите, областните управители и техните заместници. Досега постовете на тези висши държавници не можеха да се заемат от хора без висше образование. Промяната засяга пряко предложения за председател на Държавната агенция за младежта и спорта Васил Иванов - Лучано и на практика бе измислена заради него.

Министерският съвет реши да назначи Иванов за председател на агенцията - пост, приравнен към длъжността зам.министър. В промеждутъка между решението и подписването на заповедта от премиера Сакскобургготски обаче се разбра, че Лучано няма висше образование, вследствие на което премиерът със заповед назначи за временно изпълняващ длъжността друг човек. Пред правителството имаше две възможности - да избере друг председател на държавната агенция за младежта и спорта или да промени закона. Премиерът и министрите избраха втората.

Премиерът, а не министърът на държавната администрация, ще ръководи администрацията на Министерския съвет, прие още парламентът. В текстът е записано още, че администрацията на Министерския съвет ще се представлява от министър-председателя или от овластено от него лице. Депутати от ОДС и БСП възразиха, че не е уточнено кой може да бъде овластен и практически такава възможност се дава на всеки.

Също премиерът ще назначава държавните служители в администрацията на Министерския съвет. Той може да възложи отделни свои правомощия на главния секретар, гласуваха депутатите след дълги дебати.

Според депутати от опозицията с тези промени правомощията на министъра на държавната администрация се орязват дотолкова, че възниква въпросът за необходимостта от този пост. Любен Корнезов посочи, че главният секретар не е член на кабинета, а според Конституцията администрацията се представлява от Министерския съвет. Не бяха приети предложенията на Корнезов /БСП/премиерът да делегира определени свои правомощия на министъра на държавната администрация, както и на Панайот Ляков /ОДС/ целия текст да отпадне.

С приетите днес поправки в закона за държавната администрация се дава право и на областните управители да формират политически кабинети, както и на министрите. В тях ще влизат зам.областните управители и пресаташетата. Както политическите кабинети в областите, така и тези на министрите ще прекратяват пълномощията си с изтичането на управленския мандат. Това важи и за началниците на кабинетите, парламентарните секретари и началниците на звената за връзки с обществеността. Мотивът е нуждата да се осигури свобода на всеки висш управленец сам да сформира екипа си.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.