Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Почти всички изборни протоколи в София са сгрешени

Шефката на ОИК обяви, че няма нито манипулации, нито хаос и се скри от журналистите

111 коментара
Снимка: БГНЕС

Хаосът в изборния ден бе последван от кошмарен понеделник за членовете на секционни избирателни комисии, някои от които припаднаха от преумора и стрес пред общинските избирателни комисии, други зарязваха без надзор чували с бюлетини и изборни протоколи или се прибираха по домовете си заедно с изборните книжа. Почти навсякъде в страната работата на общинските избирателни комисии (ОИК) премина при лоша организация и свръхнапрежение, но особено драстично бе положението би в ОИК – София, която се помещава в зала "Универсиада".

Премръзнали и изтощени след и 30 часа безсъние, представители на комисиите прекараха часове наред пред зала "Универсиада" и вътре в нея, в очакване да бъдат повикани.

Около 4 часа сутринта хора масово започнаха да напускат, носейки протоколи и чувалите с бюлетини, което не се допуска по закон. Те обаче се оправдаха с преумората си и заявиха, че по-лоша организация на избори никога не е имало.

Кадри на БГНЕС от самата дейност на Общинската избирателна комисия (ОИК) вътре в зала "Универсиада" показаха свръхнапрегната обстановка и стотици измръзнали и изнервени членове на секционните комисии, които скандират "Мафия, мафия!". От записа става ясно, че в залата се разхождат двама депутати от ГЕРБ – Станислав Иванов и Иван Божилов, което е брутално нарушение на закона.

Диана Тонова, секретар на ОИК към Столичната община, заяви, че има "над 100% сгрешени протоколи". Т.е. всеки един протокол е сгрешен поне веднъж, но има доста случаи, в които грешките са повече от една.

"Има случай в район "Оборище", в който един и същ протокол е връщан 11 пъти", обясни Тонова. Причината за организационния хаос според нея е ръчното преброяване на над 2000 сгрешени протоколи. От членове на комисията се разбра, че е имало и няколко срива на компютърната система.

Шефката на ОИК не забеляза хаос, камо ли манипулации

Около 14.00 часа в понеделник шефката на ОИК в София Марина Белчева излезе от залата, за да обяви пред журналистите, че при организацията на броенето на бюлетините не е допуснат нито хаос, нито манипулации. Тя отказа да отговаря на каквито и да е въпроси и се скри в зала "Универсиада", съпровождана от полицаи.

Преди да изчезне, тя все пак обясни "напрежението сред колегите" с "мащабите на нашия град" и новия Изборен кодекс. По думите ѝ към 13.30 часа в понеделник са били обработени около 57% от протоколите на СИК, действителните бюлетини са 97.98 на сто.

Белчева потвърди информацията на Тонова, че има "изключително голям процент сгрешени протоколи", като уточни, че те не са над 100%, а над 80%. По думите ѝ ставало въпрос само за технически грешки, които нямало как да окажат влияние на изборния резултат.

"Със сигурност успяваме да коригираме грешките. В никакъв случай не може да се говори за манипулации на изборите", подчерта Белчева.

Тя обаче категорично отказа да коментира твърденията на членове на СИК, че бюлетини са хвърляни, оставяни с часове да стоят на улицата и са носени по домовете на членовете. Белчева увери, че законът се спазва стриктно, макар да имаше десетки доказателства за обратното.

"Всичко беше твърде сложно организирано. Ние създадохме максимални условия да бъдат приети всички протоколи, но се създаде излишна бумащина", каза по-рано в понеделник Диана Томова и уточни, че седмици преди вота от ОИК са се опитвали да обяснят на Централната избирателна комисия, че изискването в зала "Универсиада" да се носят не само протоколите, но и всички бюлетини (използвани и неизползвани), неминуемо ще доведе до организационен хаос.

От друга страна, Изборният кодекс отваря не вратичка, а направо портал за подобни изборни нарушения, за които се предвиждат само леки финансови санкции. Според кодекса подправилите протоколите от вота членове на СИК подлежат на глоба 200 лева.

Също толкова минимална в сравнение с нарушенията е и санкцията за изнасяне на урни, списъци и бюлетини - между 500 и 2000 лева.

ЦИК обясни хаоса с избирателната активност

Говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова коментира пред Mediapool, че единствената причина за тоталния организационен хаос в столичната ОИК е била високата избирателна активност в неделя.

След избухналия скандал ЦИК прие в понеделник решение за "организацията по предаване на изборни книжа и материали в ОИК - Столична община", според което всички членове на секционни избирателни комисии, заети с предаването на изборните документи, ще бъдат обезщетени с по 60 лева за дългите часове чакане пред залата.

Повече от половин денонощие след разразилия се хаос в ОИК, от ЦИК все пак прецениха, че не е нужно по трима членове от секциите да носят чувалите с протоколи и бюлетини и е необходим поне един.

"Когато при предаването на протоколите за установяване резултатите от гласуването се открие разлика между действителните гласове и гласовете, разпределени между кандидатските листи на партии, коалиции от партии и инициативни комитети, ОИК - Столична община отделя торбите на съответната СИК в обособено помещение, охранявано отвън от органите на МВР", разписа още ЦИК часове след сигналите за огромния брой грешки в протоколите и разнасянето на цели чували с бюлетини по домовете на членовете на СИК.

Въпреки силно затруднената работа на ОИК Негенцова прогнозира, че колегите ѝ ще спазят 24-часовия срок и ще приключат работата си около 19.00 часа, час преди крайния срок в 20.00. По думите ѝ към 17.30 часа е имало около 3000 необработени протоколи от София.

Подобно на шефката на ОИК Марина Белчева, тя също предпочете да не коментира твърденията за изхвърлени бюлетини с обяснението, че е "много по-важно" да бъдат обработени всички протоколи, като с тази дейност са заети всички членове на комисията.

Съмнения, че ОИК ще спази 24-часовия срок за обявяване на окончателните резултати

На столичния бул. "Шипченски проход" продължава да има десетки автобуси и микробуси, голяма част от които са пълни с бюлетини, все още непредадени в ОИК. Членове на СИК, които прекараха часове по улиците и в кафенетата наоколо, гневно коментираха, че са връщани по няколко пъти заедно с чувалите с бюлетини и протоколи, тъй като колегите им в "Универсиада" не смогвали да ги броят.

Някои дори коментираха, че има голяма вероятност да не бъде спазен 24-часовия срок за обявяването на крайните резултати след вота.

Заради хаоса, липсата на храна и достатъчно свеж въздух в залата в ранните часове на понеделник, няколко души припаднали и се наложила намесата на медицински екипи. Един човек дори си глътнал езика, разказаха още пред Mediapool членове на секционни комисии.

По думите им "най-хитри" се оказали колегите им от кв. "Люлин", които оставяли по един-двама "дежурни" да пазят чувалите с документация на улицата, докато останалите се приберат вкъщи да си починат и преоблекат.

През целия ден на журналистите бе изрично забранено да влизат във вътрешността на "Универсиада", с изключение на кафенето до служебния вход.

Сигнали за подобен хаос при предаването на протоколите има и от Бургас и Благоевград. В Бургас до 5.30 часа са били обработени около 120 протокола от всичките 900 на общо 291 секции. Огромни опашки се извиха в спортната зала “Младост“, където също имаше припаднали.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

111 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #111

    ami taja raliza schefkata na cik kade se krie tja snae sa kakvo stava vapros po vreme na todor jivkov besche pak dobre bascha i besche advokat i tja sascho obslujvasche komunag ite ta i priatela na isvesni familii ot zk na bkp sega da kaje dali ima manipulazia i koi e vinoven sa isborite tova e rasil sa bg.demokrazia kade e boiko i zwaka da obesnat ili i te se krijat kradenite milioni i milioardi da se varnat na bankite a i imotite vseti ot obschenite sascho takiva ima mn.v bojana drabalevzi simionova koi imat zeli kolperazzii barova kasina restr.diskoteki hoteli i t.n.

  2. Анонимен
    #110

    Именно, за да се "коригират" неправлните протоколи депутатите от ГЕРБ са пренасяли правилните чували.

  3. Анонимен
    #109

    До 99 от друг Анонимен Мафия - защото Столична община пряко се намеси в изборния процес. Искаха да дърпат конците, за да могат да "помогнат", ако се наложи. Не се наложи - хората си искат ГЕРБ, поне засега. Но те въпреки това помогнаха. Безобразията не са достатъчни за касиране на изборите. Няма и да стане. Гласувахме за личности, които ни харесват, но накрая ще патим, защото всички раболепничат пред Единия. Плашим се от сянката си вече. Това е най-страшното. Бързаме да се поклоним, дори да не ни го искат. Не от сервилничене, а от непредизвикан страх. Фандъкова наистина беше НАЙ-СЛАБА на последния дебат. Жалко, че хората не виждат истината. Най-слаба означава най-неспособна да управлява.

  4. Анонимен
    #108

    Мата Хари Е как няма да са сгрешени ,като 45% от членове са гербери,16% от ДПС и 11% атакаджии т.е. повеяе от 70%-полуграмотни хорица събрани от кол и въже, за да вземат някой лев.Тaка е в крайните райони на София!

  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #107
  6. Анонимен
    #106

    Ако някой си мисли, че хаосът е просто от некадърност, дълбоко греши. Хаосът при всички подобни (чети изборни) мероприятия на ГЕРБ е абсолютно целенасочен, Целта е никой да не разбере какво всъщност се прави и накрая да се сервира правилния резултат. Наблюдавайте и по-нататък във времето!

  7. Анонимен
    #105

    На изборите пролича некадърноста на ГЕРБ да ги организират.Но за сметка на това умеят да манипулират изборния резултат.Тези избори трябва да се КАСИРАТ!!!!!

  8. Анонимен
    #104

    Чудя се госпожа Фандъкова удобно ли се чувства и сигурна ли е ,че е спечелила честно и почтено? На дебата бе най слабата и мойте съмнения са че ще продължи да бъде изпълнител на длъжността кмет -ще продъжат да я управляват Борисов , Цветанов и Андрей Иванов,а тя дефектирал говор ще пита съветниците от опозицията защо не са променили нещата. София е за съжаление с този кмет.

  9. Анонимен
    #103

    Важното е едно: 1. Герб постигнаха своя максимум с цената на фалшификации, на смут, на нощно гласуване, на неуредици, на страх и не на последно място на журналистическо роболепие и подкупност от всички страни. 2. В България ще има предсрочни избори, защото Герб не могат да продължат да управляват, а не могат да продължат, защото не работят с компетентния знаещ и можещ потенциал на държавата, а с предани на Герб хора...Друг е въпросът каква всъщност партия е Герб и кои членуват в нея?

  10. Анонимен
    #102

    София е по-красива само от самата себе си. При това София е по-красива там, където е останало нещичко от Царство България, тоест София е по-красива там, където е изградена от хора, които вече не са живи. За финал, най-красивите неща в София са съградени от хора, които не са и българи. В малкото пространство между Ректората и Св. Ал. Невски шестте най-красиви сгради например.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.