Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Правителството изненадващо отмени визитата на холандския премиер в София

Обяснението: Не сме за гости, водим труден дебат за бюджета

46 коментара
Сградата на холандското посолство в София

Българското правителство е отменило посещението на холандския премиер Марк Руте в България, което трябваше да се проведе в понеделник, деня след втория тур на изборите.

Новината съобщи холандски вестник "Финансиеле дагблад", позовавайки се на говорител на българското правителството, според когото визитата е била отменена заради "трудния дебат за бюджета". 

От МВнР потвърдиха отлагането на визитата. 

Посещението на холандския премиер бе официално предизвестено от премиера Бойко Борисов преди две седмици на съвместна пресконференция в София с президента на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Тогава Борисов заяви, че холандският премиер е поканен в страната, за да може да се убеди в подготвеността ни за членство в Шенген.

Холандия и Финландия официално се обявиха срещу членството на България и Румъния в Шенгенското пространство заради слабите резултати в борбата с организираната престъпност.

Отмяната на визитата не бе обявена официално от българските институции. Не е ясно защо премиерът е поканил холандския си колега, при положение че разговорите за бюджета не могат да бъдат приети като изненада.

Вестник "Финансиеле дагблад" коментира, че в момента Холандия и България не са в много добри отношения заради въпроса с разширяването на зоната за свободно пътуване.  

От външното министерство съобщиха, че не е имало никакви възражения от холандска страна за отмяната на посещението.

"Посещението на холандския премиер не е отменено, а отложено. Надяваме се то да се състои скоро, преди края на годината. Визитата е била отложена, защото е била предвидена за днес, а днес е дебатът в Министерския съвет по бюджета. За да може това посещение да се състои както трябва и да може да му бъде отделено цялото внимание, предложението на българската страна беше то да се отложи", заяви говорителят на МВнР Весела Чернева.

 

Тя каза още, че смисълът на такива посещения, когато става дума за страни-членки, чиито лидери се виждат често в рамките на ЕС, е те да излъчат силно послание за двустранните отношения, а в момента няма нужната обстановка за това.

До момента няма промяна в позицията на Хага срещу членството на двете балкански страни в Шенген. Финландия също обяви, че ще изчака мониторинговия доклад на ЕК за напредъка на София и Букурещ в областта на правосъдието и вътрешния ред следващата година, преди да ревизира позицията си.

Българските власти очакват въпроса за Шенген да влезе в дневния ред на заседанието на Европейския съвет през декември.

В момента София и Букурещ се стремят да постигнат решение за присъединяване към зоната от март догодина с въздушните и морските си граници, а от юли 2012 г. - и със сухопътните.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

46 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Menerva m`enerve
    #46

    холандеца не иска да се излага с посещение веднага след фалшифицирани избори. Може пък да е гнуслив

  2. Анонимен
    #45

    http://www.youtube.com/watch?v=Zp6-9fCj1hs

  3. Анонимен
    #44

    Щом ще вади кирливите ризи на Боко и СИЕ, му отлагат визите. Виж ако беше Барозу или някой друг клакьор, щеше да е първи до Боко да го тупа по гърба предизборно...

  4. Анонимен
    #43

    До 42. Ама защо бе, герберче тъпо- нали измазахте преди 3 месеца още бараката- добре щеше да я види.Измазана отвън- а вътре- пак кенеф....

  5. Анонимен
    #42

    Ами правилно са я отменили! То комунягите само това чакат. Да пратят Трактора да му постави някоя бомба! Вижда се и от коментарите как квичат от злоба.

  6. Анонимен
    #41

    Как ли ще преживее холандският премиер този "безпощаден" удар, който му нанесе българската червена мутра Бойко Борисов...?! Вероятно ще си направи СЕКУРУ, т.е. ще си го премести от единия крачол в другия

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #40
  8. Анонимен
    #39

    Ами,да отменят ...Така и така не само холандците и финланд- ците са ни "отменили" /пардон,отложили/ вече.Пък и след го- лямото "гласуване" ще вземат да ги приказват едни,ако ги бя -ха допуснали до територията!

  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #38
  10. Анонимен
    #37

    Станалото може да изглежда като гаф, но всъщност е предварително планирано. Обявява се визита на холандския премиер в съвсем близко бъдеще. По този начин се лансира тезата, че възраженията на Холандия срещу приемането на България в Шенгенландия не са сериозни и могат лесно да бъдат преодолени. По този начин се печелят гласовете на избиратели от определен тип. След като изборите са минали и в правителството знаят, че позицията на Холандия не се е променила, те отменят (пардон - отлагат) посещението на холандския колега на премиера Борисов.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.