Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Правителството се обяви срещу скриването на бивши сътрудници на ДС

МВР призова бързо да се излъчи новият състав на Комисията за досиетата

53 коментара
Сн. БГНЕС

Правителството се обявява срещу опита да бъдат скрити част от агентите на бившата Държавна сигурност. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание от тази седмица, публикувана в петък.

Правителството и МВР са страни по делото в Конституционния съд, в което трябва да бъде решено дали агентите на бившата Държавна сигурност, чиито досиета са унищожени или в тях не се съдържат агентурни донесения, трябва да бъдат публично обявявани, както е заложено в Закона за досиетата.

Позициите на Министерския съвет и МВР са в защита на закона, като заместник-вътрешният министър Веселин Вучков призовава и другите институции, които са страни по делото - Комисията по досиетата, Народното събрание, Върховния административен съд, Върховна касационна прокуратура, МВР, президента и Българския Хелзинкски комитет - да защитят разкриването на цялата истина за ДС.

"Важно е да се изрази една воля, защото това не е просто юридически спор. Това показва едно отношение към най-близкото ни минало", посочва Вучков.

В началото на февруари КС допусна за разглеждане искане за установяване на противоконституционност на чл. 25 , т. 3 от закона, с който се обявяват т. нар. картотекирани сътрудници, за които съществуват само картони в картотеките на ДС, а също така и агенти, в чиито дела има сведения единствено от кадрови служители на ДС.

Според този член наличието на документи от ръководилия щатен или нещатен служител, както и наличие на данни за дадено лице в справочните масиви (регистрационни дневници и картотеки), протоколи за унищожаване или други информационни носители, въпреки че не изхождат от лицето, са достатъчни, за обявяване на неговата принадлежност към ДС.

КС е сезиран от състав на Върховния административен съд (ВАС), който е заседавал по дело, заведено от Стоян Сталев срещу решението на Комисията по досиетата, с което той беше огласен в списъка на агентите сред дипломатите през декември 2010 г. Аргументът на ВАС да иска произнасяне бил, че КС е провъзгласил сходен текст за противоконституционен със свое решение от 1997 г.

По-рано тази седмица от Синята коалиция призоваха властите да подкрепят закона. Според "сините" атакуваният текст от действащия закон включва много повече изисквания, за да бъде разсекретено определено досие, отколкото разпоредбата от предходния закон, която е била обявена за противоконституционна.

"Категоричното ни становище и на нас като вътрешно министерство е, че действащият чл. 25, т. 3 от Закона за досиетата не противоречи на българската Конституция и преследва едни справедливи, общозначими граждански цели. Аз не вярвам, че Конституционният съд ще обяви за противоречащ на Конституцията този текст – чл. 25, т 3. от Закона за досиетата, защото, позовавайки се на едно дело от 1997 г., то е абсолютно несъотносимо към действащата разпоредба на Закона за досиетата, който в момента функционира. Малко необяснима е тази идея изобщо да се атакува един от текстовете на сега действащия Закон за досиетата, доколкото през последните пет години дейността на тази Комисия по досиетата, мисля, че постигна изключително положителен ефект за гражданското общество и за неговата зрялост, особено по отношение на изсветляване на истината за близкото минало", коментира още Вучков.

Зам.-вътрешният министър призовава по най-бързия начин да бъде излъчен новият състав на комисията.

"Нейният мандат изтича в началото на месец април, на 5 април, петгодишният срок, и трябва своевременно, може би до началото на месец март, съответните институции, разбира се по предвидения в Закона за досиетата ред, да излъчат новия състав на комисията, така че да не се допуска нито за миг прекъсване на дейността на нейната работа, тоест, да се избира новият състав, след като е изтекъл мандатът на предишния състав на комисията", казва Вучков.

Според Закона за досиетата комисията се състои от девет членове, които се избират от Народното събрание за срок от пет години по предложение на парламентарните групи. Членовете на комисията могат да бъдат преизбрани само за още един мандат. При определяне на състава на комисията никоя от представените в Народното събрание политически партии и коалиции не може да има мнозинство.

Външният министър Николай Младенов също подкрепя позицията на Вучков.

"Всеки опит да се отклони от съдебната практика в момента по този въпрос ще създаде съмнение относно причините, по които се прави такава промяна в съдебната практика, и в Конституционния съд. Аз съм сигурен, че това е част от един опит да се обърне тенденция в българското общество, която двадесет години по-късно вече е ясна и категорична – на раздяла с това минало, което продължава да тегне в различни институции в различни части на държавата", заявява Младенов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

53 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #53

    Недостойно, как режимът на Живков използвал народа си за уши.Сега внуци и деца прилагат същата хватка на комунистическите си родители, за да разгонят и изчистят пътя към властта на такива като тях. А те са все бивши комсомолци и комунисти. Нима Бойко и Цецо и Цецка не са практикували , партийни членове и функционери. Целият цирк е да забравим отново за проблемите си и да се хванем за гушите.

  2. Анонимен
    #52

    Константин Димитров зам.министър на външните работи, предложен за посланик в Лондон.

    Обърнете внимание на част от CV-то на т.нар."дипломат".

    Роден през 1957 г. и завършва през 1983 г. Интересно защо не посочва къде е бил до 1988 г.?

    "1988-1992 г. Преподавател по английски език, странознание, и английски в международните политически и икономически отношения в Техническия университет в София;

    Образование
    1978-1983 г. Магистър по английски,... [Прочети целия коментар] немски език и литература,

  3. Анонимен
    #51

    CHEVRON СПОНСОРИРА ПОСОЛСТВОТО НИ В САЩ
    Четири компании подпомагат приема във Вашингтон за 3 март
    Американските корпорации за добив на нефт и газ Chevron и TransAtlantic, енергийната SunEdison и технологичната Honeywell са официални спонсори на приема, който посолството ни във Вашингтон ще даде по случай Националния празник на България.
    Имената на четирите компании са посочени под поканата за събитието, което ще се проведе на 1 март. Самата покана бе публикувана в социалната мрежа Фейсбук и предизвика

  4. Анонимен
    #50

    Бенгази посрещна ЦСКА като освободител.
    Такова посрещане на български отбор в чужбина не се помни отдавна. Още с приближаването на правителствения самолет по пистата към сградата на аерогарата в Бенгази служителите започнаха да снимат. Кой с каквото има - телефон, фотоапарат... Но това бе само началото на двучасово шоу, което не може да се забрави лесно. Пристигането на ЦСКА в Либия. Десет местни в костюми се наредиха до стълбичката на самолета. Подаваха ръка и се покланяха на всеки един от пасажерите.

  5. Анонимен
    #49

    До №41 - Г.Д. посланик
    Депутат "риба" напира за посланик
    Поредна група за приятелство между парламенти, този път със законодателния орган на Тунис, е сформирана тихомълком в 41 -вото народно събрание миналия петък. С нея броят на тези формации вече е 84.
    Председател на тунизийската група е депутатът от ГЕРБ д-р Михаил Николовски. През цялата 2011 г. той не се е изказал нито веднъж от трибуната и попадна в класацията на т. нар. риби. Според запознати избраникът отдавна подработвал почвата за появата

  6. Анонимен
    #48

    Стокхолмския синдром на един народ Проблемът на България сме ние българите.Защо ли? Е, как защо бе? Защо е мръсно по улиците, то не че някой чисти, ма дори и да се чисти няма изчистване, като всички мърсят и прочие. Поради това, нямаме средна класа, нямаме и истинско гражданско общество. То, как да имаме, като за целта е нужно гражданско съзнание, а ние имаме в излишък робско такова? За това търпяхме червените режими, за това и до ден днешен имаме повече доносници и агенти на ДС от Източна Германия. Именно поради това, търпим и в момента диктатурата на режимът Борисов.

  7. Анонимен
    #47

    На 45 и 46 - няма кой да ти чете простотиите и без това са на латинеца и направо се прескачат

  8. Анонимен
    #46

    ot zarvul doide v sofia stana verbuvan agenti a sega e mioioner koi e toi
    ot selendurka s komunistischesko sem.bascha direktor maika partien sekretar a tja v dans koja e tja
    imenata na agentie s karton4eta vetsche gi protschetohme no iskame vsitschki ne samo ednata tschas i dr.iskame da tschetem a v vanschno sa mnogo sascho li mladenov nikolai40 gi krie ami tati mu e kasal taka toi e isvesten komunist.lider v vanschno protokola na nikolai4o e s agetna napred ivan dimitrov lisizata stoputnikov ot

  9. Анонимен
    #45

    pravo na pravitelstovot ako e tova istina bravo na gerb 20 g sa milioneri ta i miliarderi skapi koli samoleti vartoleti banki restoranti kasina barove hoteli samazi sakrovischa i t.n.sascho da ne gi nautschi naroda agentite da se napischat v vesnizite verbuvanite ot komunagite koito imat oblagi i predi i sega a i kreditnite mutresi djudjetata na demokraziata

  10. Анонимен
    #44

    До №41 - Как Николайчо Младенов няма да се обажда като е поръчков платен слуга? Знаете най-добре в какво превърна Външно министерство-в неработеща говорилня и срам за България по света. Не виждате ли какви посланици предлага на мястото на професионалисти? Част от които или са свързани с организираната престъпност или са действителни агенти, но не само на нашите служби.Да не говорим пък какво направи неговият вожд ББ - взе за съветник по националната ни сигурност Подлизурко, който е бил доносник на

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.