Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Правителството се чуди как да се измъкне от сделката за самолетите

37 коментара
Правителството се чуди как да се измъкне от сделката за самолетите

Правителството търси начин да се откаже от сделката за двата правителствени самолета втора ръка, купени на лизинг от предишния кабинет, без да бъде осъдено да плаща неустойки. Ако такъв вариант не се намери, правителството ще се съгласи с предложението на продавача – да купи единия от двата самолета, като вноските за отказаната машина ще се приспаднат от цената на закупената. Това обясни в сряда премиерът Бойко Борисов след редовното заседание на Министерски съвет.

Двата "Еърбъс А319" бяха договорени от предишния транспортен министър Петър Мутафчиев с българската фирма "Би Ейч Еър", свързвана с "Първа инвестиционна банка". Машинните са за по 44 млн. долара едната, като с оскъпяването от лизинга общата сума по сделката стига 109 млн. долара.

При идването си на власт правителството на ГЕРБ обяви сделката за неизгодна и незаконосъобразна и предаде документите по нея на прокуратурата.

Няма никаква логика да купиш два стари самолета, които не са оборудвани за целта, за която ги взимаш, каза в сряда Бойко Борисов. Всяка от машините е с по 140 места.

"Ако пътува президентът и цялата си администрация да качи, няма да напълни и един самолет. Цялото правителство да пътува, пак са прекалено много местата. Парламентът да качим, които са в момента на заседание, няма да напълнят един самолет.", каза още Борисов.

Премиерът обясни, че министрите му са разделени по въпроса да се върнат ли и двата самолета или да се съгласят все пак да купят единия. При първия вариант правителството ще загуби досега платените вноски, които са 15 млн. лева, а другата страна по договора ще е в правото си да поиска неустойки в размер на още около 15 млн. лева. При втория вариант правителството ще плати 44-те милиона долара за един еърбъс плюс оскъпяването от лизинга и ще се сдобие с един самолет, който Борисов определи като "абсолютно излишен". "Може да го продадем или да го отдаваме под наем", каза премиерът.

"Няма кой да се вози в този самолет. Освен веднъж в годината да се качим с вас да направим едно кръгче над София", обърна се към журналистите премиерът.

Той е възложил на правосъдното министерство да изготви становище какви са шансовете на държавата да спечели, ако "Би Ейч Еър" заведе дело за неустойки в размер на 15 млн. лева. "При този вариант губим досега платените 15 млн. и се отърваваме от излишните машини". Транспортното министерство от своя страна има за задача да проучи пазара на авиопревози в Европа, за да се прецени дали няма да е по-изгодно да се купи единият еърбъс.

Ако държавата бъде осъдена да плаща неустойки, ще се наложи да се преправя и бюджетът, за да не излезе на минус.

Трябва да добавя мярка в бюджета "корупция и глупост на предишното правителство", каза още Борисов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. КУНЧЕВ
    #38

    ДЖЕР , ПРЕЗИДЕНТА С ДВЕТЕ ИМЕНА Е ОТ КОСАЧА , А НЕ ОТ СИРИШНИК И ВЕЧЕ НЕ ГО КАНЯТ НИКЪДЕ , А И ТОЙ НЕ СМЕ ДА ПЪТУВА , ОТКАКТО НЕ МУ СЕ ОТВОРИ КОЛЕСНИКА ! :) :)

  2. Щирлиц
    #37

    ревизира не само политиката на предишните, но и собствената си политика. Накрая ще се окаже, че предишните не са виновни, а лаенето на герб било по погрешка.

  3. Пилотът Джери
    #36

    И кв`о с`я, па че остане един за наш Гоце Сирищнико да си ветрее гъзо по странство !?

  4. пилот
    #35

    Е кво стана сега?!

  5. пилот
    #34

    Добре бе! Ясно че за всяко нещо си трябва мислене - дори и за самолети :)! Но защо казваш хоп преди да си скочил! Така май мирише!

  6. Distel
    #33

    Хер Флик както обикновено първо говори, а после мисли, но никога не казва нещо МАЛОУМНО, А САМО УМНИ НЕЩА, ОТ КОИТО НИКОГА НЕ СЕ ОТМЯТА!

  7. degradiral
    #32

    daaa, njama da ima i osudeni ministri... zastoto ste izleze, che da - te sa krali, no zakona im go e pozvolil.A njama da ima i promeneni zakoni... zastoto, e, ot den na den stava vse po sladko.Pa plesnali, pa se pregurnali, pa vzeli ta prudnali.

  8. 07
    #31

    което ще ни натресе много беди под маската на псевдо ученост!!Дано се окажа не прав!!

  9. Карина
    #30

    обсъждат се възможностите, взема се решение пък след това се говори кой, какво ще разваля, обявява за нищожно или отменя.

  10. ХЕЛИКОПТЕРЧО
    #29

    Както стана с хеликоптерите, сега със самолетите, а утре така ще стане и с вагоните. Ще излезе, че баламурниците на Бойко правят антипропаганда. Просто нисък им е капацитета, хванати прости мулета и направени министри. А чиновниците под тях, все същите нагаждачи

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.