Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Правната комисия остави извънпарламентарните партии без субсидия

7 коментара

Партиите, които са останали извън парламента, няма да получават държавна субсидия и помещения за работа, независимо колко процента са спечелили на последните избори. Това реши парламентарната правна комисия, която одобри на второ четене промени в Закона за политическите партии.

Депутатите решиха да отпадне чл. 26 от закона, който даваше възможност "държавна субсидия да се отпуска ежегодно и на партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори".

Предложението за отпадане на субсидията е на “Атака”. Доскоро от БСП твърдяха неофициално, че ще се опитат да ревизират или да “смалят обсега” на предложението. След приемането му от правната комисията обаче това очевидно няма как да се случи.


С промените в нормативния акт отпада възможността независимите депутати да декларират принадлежност към определена парламентарна група и по този начин да насочват субсидията си точно към нея.

Подобна практика бе широко застъпвана по време на кабинета “Борисов”, когато депутати от “Атака” и РЗС масово напускаха групите си, подкрепяха правителството на ГЕРБ и пренасочваха субсидиите си към управляващата партия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #7

    Къде остава декларацията за осигуряване на по-широко гражданско участие? Или както се казва "бой, глад и стригане и те ти го лъва във вид на кученце" Кой им дава право да ограничават до такава степен по-малки от техните партии? Рано или късно ще имсе върне!

  2. Анонимен
    #6

    Отмяна на субсидиите и за парламентарно-представените партии.

  3. Анонимен
    #5

    Браво, макар че Воленчо ще съжалява при наближаващите избори. Да намалят обаче и субсидийте на партийте представени в Парламента от 12 лв на глас на 5лв.

  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #4
  5. В и К
    #3

    Доста недалновидно от страна на болния, че на следващите избори може и той да закъса.

  6. Анонимен
    #2

    Язък, Илияна закъсня, а и други поне десетина партии, които чакаха регистрация. Авантата свърши. Последният да хлопни вратата.

  7. Анонимен
    #1

    В.С.то е на върха на славата под масата!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.