Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Правосъдният министър ще настоява за отпадане на мониторинга на ЕК върху България

10 коментара
Зинаида Златанова, Сн: БГНЕС

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова обяви в четвъртък, че ще направи всичко необходимо, за да може България да изпълни всички критерии на Брюксел и след "някакъв период" да отпадне мониторингът на Европейската комисия върху страната.

"Надявам се и вярвам, че правителството, включително аз се ангажирам в мое лице да направим всичко възможно, така че да покажем резултати, които да дадат основание в някакъв период от време показателите да бъдат счетени за изпълнени и съответно механизмът да бъде прекратен", каза Златанова в Люксембург, където взе участие в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

В края на 2011 година предишните управляващите от ГЕРБ решиха да отворят темата с прекратяването на мониторинга на Брюксел върху българската съдебна система. Изключително острият доклад от зимата на 2012 година обаче охлади ентусиазма в София и управляващите минаха на старата теза, че мониторингът е полезен.

"Ясно е, че механизмът ще действа дотогава, докато бъдат изпълнени шестте показателя (за реформа в сектора "правосъдие и вътрешен ред"- бел. ред.), които се наблюдават от ЕК", допълни Златанова.

Министърът все още не е обявил приоритетите в своята бъдеща работа. Тя предпочете да не дава от Люксембург оценка за това как скандалите в България, сред които - съмненията за изборни измами и подслушванията, ще се отразят в предстоящия доклад на ЕК. Той трябва да бъде публикуван в края на 2013 година.

"18-те месеца между последния и предстоящия в края на годината доклад ще бъдат оползотворени по най-добрия начин за постигането на максимални резултати. Всичко, което се е случило в тези 18 месеца, ще бъде, както винаги, адекватно и безпристрастно оценено от комисията", коментира вицепремиерът.

Златанова направи и коментар във връзка с писмото на министрите на вътрешните работи на
Великобритания, Германия, Австрия и Холандия срещу т. нар."социални туристи" в ЕС. Те настояват ЕС да вземе допълнителни мерки, включително някои рестрикции в опит да се спре източването на социалните им системи. Според нея ЕК разполага с документи в подкрепа на това, че свободното движение е сред основните инструменти за борба с икономическата криза.

"Категоричното ми мнение е, че свободното движение на хора е една от основните свободи, с които ЕС много се гордее. В днешната икономическа криза това е много важен инструмент за възстановяването на растежа и работните места. Това е начинът европейските работодатели да намират подходяща работна сила, а европейските граждани да намират подходящата за тях работа. Това е нещо, което България категорично не е съгласна да бъде преразглеждано", каза Златанова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #10

    "аз се ангажирам в мое лице", браво, моето момиче. Слаб български (особено видим при интервюта) и не много дълбока мисъл...

  2. Анонимен
    #9

    Ще им се - да ги оставят да си правят всичко възможно, без някой да им наднича в канчето, пардон, да ги мониторира... ;)

  3. Анонимен
    #8

    То и аз ще настоявам да ми отпадне плащането на данъци нали, ама надали...

  4. Анонимен
    #7

    Е, наслушали сме се на обещания, смешни напъни и закани, след което поредния министър си подвива опашчицата, а скоро след това го изритват от топлото му местенце. А колкото до Съветския съюз, тогава за сметка на вярността ни към него получихме милиарди, които никой не си иска обратно. Докато парите от Европейския съюз тепърва предстои да връщаме...не случайно българите плащат най-скъпо всичко спрямо доходите си и така сме най-бедните. А останалото е балканска пропаганда, на кой както му изнася...

  5. Анонимен
    #6

    Мониторинга ще полезен особено при такова правителство избрано от фалшифициран и фалшив парламент! ЕС да спре всякаква финансова помощ за България и затегне напълно следенето на действията на властите! От изказването на 2 прозира въжделението на БСП да заърши предателсвото на Тодор Живков и ЦК на БКП да изчезне България и се присъедини към Русия, или инак казано да се изплюе върху надписа "Българйо за тебе те умряха" на паметника на Незнайния воин! Върховно предателство!

  6. Анонимен
    #5

    верваме, вие вервате ли си?

  7. Анонимен
    #4

    Айде да видим как ще стане, щото тоя мониторинг ще бъде прекратен, когато съдебната система установи присъди по ключовите дела - мутри и корумпирани политици, дето всички си ги знаем. С пускането на Галевите и оправдаването на Маргина, както и на министрите от кабинета на Станишев това няма да стане, хехе

  8. Анонимен
    #3

    Мноооого ще настояжа, докато не и кажат, шът

  9. Анонимен
    #2

    Да се разгледа и въпроса за отпадане на членството в ЕС, с оглед на постигнатите до момента ползи от него в размер на 0 /нула/.

  10. Анонимен
    #1

    Хроничната заблуда на ченгетата е, че са толкова хитри, че могат да лъжат европейците така, както лъжат ошашавеното население у нас. Да, ама не.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.