Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пребит във варненския кадастър гражданин бе даден на съд за хулиганство

17 коментара

Варненската районна прокуратура изправи на съд за хулиганство варненеца Кънчо Бонев, който бе бит от охранител в местната служба по кадастъра, съобщи във вторник вестник "Труд". Държавното обвинение иска от съда той бъде осъден с глоба и обществено порицание, защото е отказал да върне непопълнен протокол за предоставяне на достъп до обществена информация, псувал и обиждал, смята прокуратурата.

Държавното обвинение обаче не е обърнало внимание на употребата на сила срещу Бонев и насъскването на охраната срещу него с цел да върне нещо, което не е документ.

Кънчо Бонев е зам.-председател на Обединено гражданско сдружение, което участва в протестите срещу застрояване на Морската градина във Варна. Прокурор по делото е Елица Лазарова от районната прокуратура във Варна. Делото е насрочено за 15 ноември, а съдия е Мария Бончева.

След инцидента участниците в него разказаха пред Mediapool, че до побоя се е стигнало при посещението на Бонев в кадастъра да си вземе информация за Морската градина, свързана с проекта Алея първа. С него била и арх. Калина Павлова, която също е сред протестиращите срещу проекта граждани. Мъжът поискал информацията да му бъде предоставена в присъствието на Павлова, но чиновничката от деловодството на службата отказала.

Той е поискал от служителката по кадастъра Красимира Божкова да му предаде документа. Тя му предоставила заповед за издаване на кадастрален план, но му отказала устни обяснения по предоставения документ. Бонев решил да напише своето особено мнение върху бележката (приемно-предавателен протокол), която често се издава от институциите при предоставяне на информация по Закона за достъп до обществена информация. Божкова обаче отказва да подпише въпросната бележка с особено мнение и прибрала документа, предоставящ същинската информация.

Боят дошъл, когато той си тръгнал и взел със себе си въпросната бележка, която е носила само неговият подпис. Два етажа по-надолу Бонев е настигнат от охранителя на държавната агенция Вълю Колев, който според близките на пострадалия е трябвало да вземе документа от чантата му.

Охранителят му крещял да се върне по заповед на Красимира Божкова, защото бил "откраднал документ". Бонев не разбрал какъв документ е откраднал, при положение, че Божкова не му е предоставила информация.

В крайна сметка охранителят го е задърпал, набил и върнал в кабинета на Божкова.

От прокуратурата твърдят, че през това време Бонев псувал и обиждал. Бонев обаче твърди, че е бит от охранителя на агенцията, а после е държан в РПУ 7 часа.

Заради повдигнатото обвинение и "абсурдните" си действия срещу Кънчо Бонев Варненската районна прокуратура е номинирана за антинаградата "Вързан ключ" на Програма "Достъп до информация".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. news
    #17

    Прокурорите и съдиите да се избират с преки избори! Ще видидим тогава дали така ще се стараят да обслужват властта или както трябва - ще съблщдават закона! То наистина и те прекалиха, зчщото всички наплюха БКП за извращенията на народния съд, но какво стана с тези съдии и прокурори, които обслужиха властта и жестоко осъдиха своите събратя?!!! След като се ометат мутрите - а това ще стане скоро, ще трябва да реформира основно съдебната система, в т.ч. прокуратурата и ИСКАМЕ НИЕ ДА ГИ ИЗБИРАМЕ, както и да си избираме пряко съдебните заседатели!!!

  2. Анонимен
    #16

    Кой ще се осмели в тази държава да пита ББ и ЦЦ защо протекционират ТИМ ??? За червените боклуци от тройната е ясно, но нали уж те са против нея. Излиза че не е съвсем така и имат общи приятели от тъмната страна.

  3. Анонимен
    #15

    Този Бонев защо псува като го бият? Трябва да благодари на цялата ТИМ овска администрация във Варна че не са го осакатили. А той недоволен. Е при това положение време е и прокуратурата да се задейства за да се знае занапред, че срещу Тим не може да се протестира. Урокът е ясен и разбираем.

  4. Анонимен
    #14

    Както е тръгнало, неслучилият се през 1989 г. "преход" май ще трябва да се рестартира и ще излизаме отново на улицата в защита на основни права. Лошото е, че матрял не остана - читавите решиха да не си прахосват живота в тази скотобойна и напуснаха страната. Много голяма е пропастта в държавицата ни между нискочелите агресивни простаци и нормалните интелигентни хора. Лошо е и съотношението: 90:10 в полза на приматите.

  5. Анонимен
    #13

    "Щото другари като казваме...." Чак до там ли се върнахме назад в историята, че "другарите" да се хвърлят в защита на милиционерските хватки на пожарникарската власт, която иначе си е просто слугинаж на мафията?

  6. Анонимен
    #12

    Да се публикуват имената и адресите на биячите-мутри от варненския кадастър, също и на шефа им?!

  7. Анонимен
    #11

    8, бой им трябва на такива плазмодии като теб. И не само бой, а и нещо повече.

  8. Анонимен
    #10

    не ме учудва новината. Пак че не са му повдигнали обвинение за ръководител на престъпна група.

  9. Анонимен
    #9

    Всички на протест пред съда и ако видите полицай или охранител бой по каската.

  10. Анонимен
    #8

    Боят е на място. Това диво българско простолюдие , което толкова побесня напоследък че се и изживява с мисия дори... му трябва малко бои за да се осефери от транса в които е изпаднало , транс от които основния момент е това арогантно демострирано антидържавно отношение към иституции , длъжностни лица ( полицаи, лекари, спасители на плажа, охранители) , политици , публични личности .... Малко бои си трябва на тоя прост народ. Как се насажда респект към държавноста инак . Щото другари като казваме "няма държава" то е щото "няма респект", нъл тъй? Малко бои си трябва.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.