Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Президентът беше вкаран в схема, която наруши конституцията

"Парламентът можеше да пререши, да предложи друга кандидатура"

88 коментара
Георги Първанов, сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев е бил вкаран в схема, чрез която нарушавайки конституцията, да се отговори на обществените очаквания по скандала с избора на Венета Марковска за конституционен съдия.

Това коментира в понеделник пред Нова телевизия предшественикът на Плевнелиев – Георги Първанов. По думите му безпрецедентният развой с напускането на държавния глава преди клетвата на Марковска е можел да бъде избегнат, ако парламентът бе преразгледал решението си да вкара в Конституционния съд (КС) зам.-председателя на Върховния административен съд.

"Първо, самата номинация на г-жа Марковска очевидно беше спорна. С времето тя се натовари със скандали, в това число и в международен план, и очевидно тази кандидатура
трябваше да бъде изтеглена по един, мисля си, много по-елегантен начин. Това, което стана с участието на президента, има своето обществено оправдание. Такива бяха очакванията... Но веднага искам да кажа, че това беше направено с цената на едно нарушение на конституцията и законите", смята Първанов.

Уточнявайки, че правото на вето от страна на президента се изчерпва с връщането на закони, предшественикът на Плевнелиев добави, че "държавният глава беше вкаран в една схема, която, ако се повтаря, ако този прецедент се развие в бъдеще, би могла сериозно да накърни авторитета не само на Конституционния съд, но и на всички институции в България".

Според Първанов скандалът около назначението на Марковска се е разраснал толкова заради налаганата от ГЕРБ практика "да предлага и да налага кадрови решения, които са в остро противоречие с обществените очаквания, с изискванията за професионализъм, за морал, и да ги налага грубо, силово".

"Но все пак сега не сме 2009 година. Сега рейтингът, в моралния смисъл на думата, на ГЕРБ е много по-изхабен, много по-нисък и подобни решения очевидно предизвикват и много остра реакция", заключи предишният президент.

И категорично отхвърли твърдението на Веселин Методиев от ДСБ, според когото близо десетината депутати от БСП, подкрепили Марковска, са приближени на Първанов.

"Това ми е много добре познато. За всичко лошо, което става в държавата, има един универсален отговорник в мое лице, и това вече десетина и повече години. Вижте, вижте състава на хората, в това число и от левицата, които са гласували за тази кандидатура. Може ли да кажете, че дясната ръка на председателя Станишев е мой човек, или пък г-н Овчаров, който беше един от най-яростните ми противници в хода на предконгресната кампания.
Това са манипулации, на които аз предлагам да не обръщаме внимание", заяви бившият държавен глава.

Сред депутатите от левицата, подкрепили зам.-председателя на ВАС бяха Румен Петков (който наред с Богомил Бонев най-яростно я защитаваше и пред медиите), Стефан Данаилов, Емилия Масларова, Румен Овчаров, Кирил Добрев, Димчо Михалевски и др.

Запитан защо е предпочел да присъства на протеста на БСП в неделя в публиката, а не на трибуната Първанов отрече причината да е в разграничаване от ръководството на партията: "Дошло ми е до гуша от президиуми и трибуни, обичам да съм сред хората, където усещам настроенията най-добре".

По повод подписването на "Южен поток" експрезидентът припомни, че и той има заслуга за това, тъй като проектът е тръгнал след негов разговор с Владимир Путин през 2007 г. Според него с реализирането на проекта България става сериозен регионален и европейски енергиен център.

"И да не забравяме нещо, което е много важно, относно кредитирането, относно финансирането. Аз питам защо за "Белене" парите от руска страна бяха неприемливи, а сега кредитът ще дойде от руска страна и това се приветства, адмирира се от управляващите. Какви са условията? Каква е цената на един подобен ангажимент? Говоря във времето от гледна точка на ангажимента на българската държава и ползите на всеки един от нас", допълни Първанов, като повтори няколко пъти, че се надява АЕЦ "Белене" да се строи.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

88 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #88

    Kогато конституцията е писана от престъпници и наложена по незаконен начин (без референдум, както се изискваше в старата кинституция), то всяко действие в интерес на държавата може да се тълкува като нарушение на конституцията!

  2. Анонимен
    #87

    Първанката продължава да хвърля димна завеса с цел да прикрие тайните договори с Русия Относно "Южен поток" и другите енергийни проекти. Първанов дори и след като вече не е президент продължава упорито да работи в полза на Русия срещу България. Скандала с Марковска беше измислен за да прикрие едно национално предателство. Интересното е кой ще поеме отговорността.

  3. Анонимен
    #86

    Дребният доносник на ДС Гоце беше най-големият закрилник на престъпността и корупцията в България по време на двата си мандата като президент. Да оставим настрани кръга му от съветници-бандити и крадци. Той самият търгуваше с влияние - случаят с получения мезонет от П.Манджуков срещу орден "Стара планина" /носещ хубава годишна рента/. Та какво стана с въпросния мезонет? За който Иво Инджев беше светкавично уволнен от бТВ след обаждане от президентството. Даже и някакви извинителни декларации четоха после по слугинската телевизия.

  4. Анонимен
    #85

    84, ще я изхвърли я! Борисов три пъти и се моли сама да напусне, а тя не та не. Сега вече знае с кого си има работа.

  5. Анонимен
    #84

    Голямо ругаене на президента Плевнелиев бе 83, но неверно! ГЕРБ подържаше Марковска, Плевнелиев я изхвърли! Първанов е добре да си мълчи! Ако БСП беше на власт съвсем сигурно такива "съдии" като Марковска щяха да бъдат и в Конституционния съд!

  6. Анонимен
    #83

    Всеизвестно е, че Плевнелиев е слуга на Борисов, но че е тъп страхлив и подъл чак сега се разбра.

  7. Анонимен
    #82

    след като президента не може да одмени закон или някои ре4ения кои друг незнам закона но тои е вьрфовен глава

  8. Анонимен
    #81

    доносикът на ДС, Гоце от Сиришник какво разбира от конституционно право.

  9. Анонимен
    #80

    Към 78: Спази и трите.

  10. Анонимен
    #79

    Колко е весел на снимкта е Гоце, че сегашният президент е направил нещо, което на Гоце не харесва! А бе някои говорят, че Президентът е нарушил Конституцията, ама никой не казва кой член от нея е нарушил. Какво тогава. Дайте да омаскарим един достоен човек само защото на някои не харесва. Така ли.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам