Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът Борисов е бил агент "Буда“ на ЦСБОП

319 коментара
Премиерът Борисов е бил агент "Буда“ на ЦСБОП

Сайтът "Balkanleaks“, който е свързан с “Wikileaks”, разпространяващ секретните грами на американската дипломация, публикува документ и досието за вербуване на Бойко Борисов.

Факсимилета бяха оповестени в неделя на сайта "Биволъ“. От тях става ясно, че на 9 декември 1996 г.  настоящият министър-председател Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП), като информатор под кодовото название “Буда”.

Мотивът за вербуването на Борисов са честите му контакти с оперативно интересни лица“.

Вербувалият го офицер е Младен Георгиев, понастоящем издигнат на висока позиция в ДАНС, а началникът,  утвърдил вербовката, е подп. Спас Спасов, работил по-късно във фирма на Алексей Петров.

В документа е записано: "Във връзка с разширяване на оперативните възможности с негласен апарат на територията на столицата и страната, предлагам лицето Бойко Методиев Борисов (с посочено ЕГН, бел.ред.), да бъде регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП, като информатор с перспективи за регистрация в по-горни категории СС, за което има качества. Същият е бивш служител на МВР, ръководи лицензиран охранителен бизнес и работи в среди и контактува с лица, представляващи оперативен интерес“.

Предложението за регистрация на секретния сътрудник Бойко Борисов е подписано от оперативен работник, обозначен като НБ-22. С него се е съгласил (но подпис липсва) колегата му НБ-20. Предложението е утвърдено от началника на сектор “НБ” в ЦСБОП – подполковник Спас Спасов. Това е и единственото име с подпис в документа.

Според "Бивол“  подписът на оперативния работник с код НБ-22 принадлежи на Младен Георгиев, който в момента е главен секретар на ДАНС. Досега той не е осветяван като офицер от Държавна сигурност. Георгиев е отстранен от системата на МВР през 1997 г. за подпомагане на престъпни групировки и изнасяне на информация.

"Бивол“ отбеляза, че тук трябва да се припомни кадровият потенциал на ЦСБОП . Службата наследява голяма част от Шесто управление на бившата Държавна сигурност.  Такъв е и подполковник Спас Мирчов Спасов, разкрит с решение на Комисията по досиетата от 20.07.2010. След промените кадровият разузнавач от Шесто управление на ДС работи в МВР като началник на сектор от 26.03.1990 г. до 04.03.1997 г., после като началник на направление от 04.03.1997 г. до 19.11.1997 г. Освободен е от ЦСБОП на 48-годишна възраст от тогавашния директор Кирил Радев .Причината и тук е подпомагане на групировките и теч на информация от службата към тях.

"Биволъ“ съобщава, че документът е получен в платформата на сайта за анонимно получаване на документи Balkanleaks, работеща на същия принцип като Wikileaks. “Ние не знаем кой е изпращачът, нито някога ще научим, защото използваната технология не го позволява. Да се търси източникът е безсмислено”, съобщават от “Биволъ”.


 
 
 
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

319 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Svetlomir Angelov
    #319

    Уважаеми приятели нека да Ви запозная с едно професионално мнение, по повод тази грозна политическа инсинуация наречена досието \"Буда\" срещу премиера Борисов. Аз съм полковник Светломир Ангелов бивш служител на МВР, началник \"Сектор\" в ЦСБОП от екипа на директора полк.Димитър Вангелов и съм втечение на всички процеси станали в ЦСБОП. С утвърдилия предложението за привличане на информатор \"Буда\" полк.Спас Спасов съм състудент и близък колега от 40 години от които 28 год. работа в МВР и с оперативния

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #318
  3. Анонимен
    #317

    част от целият цирк в така наречения ,,соц.лагер,,Това си е постановка на ренегатите ,,комунисти,,у нас и ссср начело с ренегата и компрадора ГОРБАЧОВ

  4. Анонимен
    #316

    За малките и тези които бързо забравят.
    До 10 ноември всички служби и силовите спортисти се контролираха от БКП/БСП.След разпада на държавата започна разпределението на икономическата власт.Определяше се като първоначално натрупване на капитали.
    Не търсете под вола теле.Много ясно че те ще се познават.
    Вслучая е по важно кой какъв път поема.
    Все пак ГЕРБ е Граждани за европейско развитие на България
    Която им политика едва ли може някой да им оспори.
    Но това на някой не се харесва.
    За аналогия: След

  5. Анонимен
    #315

    Сега стават напълно ясни и някои посланически назначения на "Буда" - напр. в Лондон агентът 6-то на ДС Константин Димитров, неговата колежка Елена Поптодорова в САЩ, посланичката във Виена "момичето на Стоян Ганев" Еленка Шекерлетова, чиито съпруг е адвокат на мутрите и т.н. Оставането на още четирима агенти на ДС като посланици и в момента - Светлозар Панов в Етиопия, Тулечки в Турция, Савов в Юнеско, Париж и още един на Балканите. Изобщо двоен стандарт - прибра читавите разузнавачи, а остави свързаните с престъпния свят. И това хич не е случайно!

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #314
  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #313
  8. Анонимен
    #312

    Буда разсекретява досието си ! Български игрален филм.Алоооу, г-н главен прокурор Цацаров ,вижте тук как стават тия работи и по кой закон,вижте Буда какви ги върши,нещо е скаран с правото и закона, така че вижте там,дали сме правова държава или не.По кой закон Буда може да разсекретява досието си,за което не знае и с което няма нищо общо.Изобщо от кога Буда започна да разсекретява квалифицирани материали и да преценява кое е квалифицирана информация и кое не ? Айде де ,г-н Главен прокурор ,има много работа , кое по напред ,за Баретата ли, за Трактора ли за Буда ли ?!

  9. Анонимен
    #311

    Само в рамките на няколко часа ББ и антуража му смениха няколко верси около появата на документите от които личи ,че ББ трябва да бъде привле4ен като агент/ доносчик/ на МВР. Започна се с пълно отричане. После ББ заяви че винаги с голямо желание би сътрудничил на службите. /Това си беше полупризнание/. След това казва че им отказал..Как така имаш желание да им сътрудничиш,а после си им отказал.За балами ли ни има.Но не това е на--важното в случая. Разковничето на този документ е че от службите са се ориентирали към ББ,понеже дружи с лица от престъпният свят. А само преди 2 дена за подобни контакти уволниха двама от ДАНС

  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #310

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.