Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът влезе в конфликт с Европейския съд за правата на човека

"Той се самоуби, много добре знаете", избухна премиерът и контрира, че не е отговорен

370 коментара
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Ден, след като Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България да плати 50 000 евро обезщетение на роднините на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, загинал по време на скандалната МВР акция в Харманли, ръковедена лично от Бойко Борисов през 2003 г., премиерът категорично не призна мотивите на съда.

"Това, което си спомням, е, че той стреля по полицаи... Първо, той се самоуби, много добре знаете! А второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник срещу тях. Като полицейки шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи", гневно заяви Борисов в сряда в отговор на въпрос на Mediapool по темата.

 

Запитан дали все пак не се чувства лично отговорен за смъртта на Чакъра, както и за поредното осъдително решение на ЕСПЧ срещу страната ни, премиерът кратко заяви: "Не!", излизайки от Гранитна зала в Министерския съвет (МС).

 

Тази негова позиция противоречи дори на собственото му мнение, изразено в интервю за в. "24 часа" преди години: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и, ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз."

 

Въпросната присъда на съда в Страсбург е безпрецедентна, тъй като в нея за пръв път се споменава категорично, че отговорен за нарушеното право на живот на Тодоров е лично "генерал Б. Б.", който тогава бе главен секретар на МВР.

 

В мотивите на европейските магистрати подробно се припомня развитието на скандалната двудневна операция, в която участваха над 100 служители на полицията, включително и 30 барети. Служителите на реда изстреляха по къщата на Чакъра общо 15 ракети с гранатомет по лично разпореждане на Борисов.

 

Официално посочената причина бе, че приятел на Тодоров разкрил на полицаите, че в и около къщата са заложени множество капани. В крайна сметка Чакъра бе открит овъглен на последния етаж, а сградата буквално бе срината от атаките на униформените. Последвалото разследване установи, че той всъщност се е самовзривил с ръчна граната, а не е бил убит по време на офанзивата на МВР.

 

По повод решението на ЕСПЧ един от адвокатите на семейството на Чакъра – Михаил Екимджиев, призова във вторник Борисов да бъде разследван от българското държавно обвинение.

 

"Ако в България има прокуратура, веднага след влизането в сила на днешното решение на съда по правата на човека в Страсбург, наказателното производство за смъртта на Чакъра трябва да бъде възобновено, при което да се разследват точно действията на тогавшния главен секретар на МВР Бойко Борисов. От гледна точка на мотивите на решението на Страсбург той би следвало да е отговорен, ако не в съпричастност към убийството на Тодор Димов, то в злоупотреба с власт и превишаване на правомощия", заяви юристът, цитиран от "Правен свят".

 

Очевидно обаче премиерът няма никакво намерение да признае, че като полицейски шеф тогава е допуснал сериозен гаф, въпреки че по този начин влиза в директна конфронтация вече не само с българските, но и с европейските съдии.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

370 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #370

    Борисов мина през много трупове. През 2007 година "Congressional Quarterly", позовавайки се на секретен анализ на швейцарска банка, предупреждава американския сенат за връзки на Борисов с мафията и за 30 убийства, при които е имал ЛИЧЕН интерес!?
    Най-вероятно така се е справял с конкурентите си в подземния свят от който службите (ген. Гоцев) го бяха измъкнали и вкарали в управлението. Така се е справял с онези, които са знаели повече, за собствените му нелегални амфетаминни и цигарени дейности;

  2. Анонимен
    #369

    По времето на Симеон с главен секретар Борисов се случиха около 150 поръчкови убийства. Нито едно разкрито. "Работата" на Борисов тогава беше да се снима над труповете като велик полицай, а за разстреляният да отсъди, че е "правилно" убит, защото той го бил дебнел отдавна и знаел, че страшен бос от мафията. Толкова. Няма съд, няма присъда, няма Конституция, няма закони..Борисов съвместява всичко. И каквото каже, това е истината. С което на практика прикриваше истинските босове. Симеон също уверяваше,

  3. Анонимен
    #368

    БИВШ НЕГЪР: Жалко е, че това е поредния удар по авторитета на България. Този път той е насочен към действащия министър-председател. А още по-жалкото е, че България е осъдена да заплати 50 000 евро. Тази сума ще плащаме тези, които все още живеем в България, а не виновника за осъдителната присъда.

  4. Анонимен
    #367

    Борисов направи фундаментален принос в правната теория! Осъждат те, ти казваш, че си невинен и да си гледат работата! На първо време този принос трябва да се доведе до знанието на художника Йордан Опиц!

  5. Анонимен
    #366

    "Допуснал сериозен гаф". Така ли казвате на убийството? Аз си спомням, че синът на убития обясняваше, че се е молил на полицаите да го пуснат да убеди баща си да се предаде, а те категорично са отказали.

  6. Анонимен
    #365

    На фона на растящата престъпност (включително въоръжени нападения и убийства) и абсолютния провал на българската полиция и съдебна система през последните 20 години масовата нагласа сред населението е за по-твърда политика срещу престъпността и за по-тежки наказания. Пълно е с примери за корумпирани политици и чиновници, чийто очевадни далавери прокуратурата "не успява" да докаже, крупни мафиоти, които масово се разболяват и делата им се точат с години, рецидивисти с по 20-30 висящи дела, които продължават

  7. Анонимен
    #364

    А дали ББ е замесен само в това убийство? Нека се разровят в миналото му на мутра - интересни неща ще излязат. Само в грамите на американските посланици колко интересни неща има - ама журналистите са глухи и слепи. А показанията по делото "Килърите"???

  8. Анонимен
    #363

    до 360, Забравяте, че с ЦИК са врата до врата.

  9. Анонимен
    #362

    "Първо, той се самоуби, много добре знаете! " Да, да! С гранатомет от 50 м. Освен това се простреля десетина пъти с калашника, наръга се с вож, отрови и се самозапали. Може и да се е самоудавил, но това е донякъде дискусионно. ББ изобщо не беше там. Р.Петков и поне още десет души са готови да свидетелстват за отсъствието на ББ от местопроизшествието.

  10. Анонимен
    #361

    Подсъдимият по делото „Килърите" Васил Костов - Кеца разказва за среща в София между Бойко Борисов, Бай Миле и Сретан Йосич, предава БНР.

    Кеца разказа за няколко срещи, на които е присъствал, докато е бил охрана на убития Бай Миле. Лично присъствал на среща в София между Бай Миле, Бойко Борисов, Сретан Йосич, Стоил Славов и хора от групировката СИК. Те говорили как да съберат пари, за да направят Бойко Борисов шеф в МВР и да му купят чин. Кеца каза още, че всички разрешителни на охраната на Бай

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.