Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът нареди на ДАНС да разсекрети скандалното дело "Галерия"

13 коментара
Скандалното информационно дело "Галерия" ще бъде разсекретено. Това е било решено в четвъртък на среща между премиера Бойко Борисов и новия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, съобщи правителствената информационна служба. Официалната формулировка за огласяването на истината около "Галерия" е "повишеният обществен интерес".

Делото "Галерия" бе образувано от ДАНС през лятото на м.г след публикации на спрения по-късно сайт "Опасните" и поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата. Разработката, в която бяха подслушвани депутати и журналисти, допълнително подрони международния имидж на ДАНС. Според неофициална информация именно недоверието на западните партньори е мотивирало смяната на досегашния шеф на агенцията Петко Сертов.

"Гелерия" доведе до огромен скандал, след който в ДАНС бе създадена работна група, която да разсекрети части от делото. Това обаче така и не се случи.

Миналата година от ДАНС смятаха, че анонимният сайт "Опасните" е дело на журналиста Огнян Стефанов (пребит с метални тръби-чукове след успешното "неутрализиране" на инкриминираната медия) и бизнесмена Младен Мутафчийски, който е негов съдружник.

Освен пикантерии за личния живот на президента Първанов и премиера Станишев, "Опасните" публикува информации за корупционни схеми по върховете на властта, включително и в ДАНС. Засегнат бе съветникът Алексей Петров.

От ДАНС обясниха, че "Галерия" имала за цел основно да проследи контактите на Огнян Стефанов с хора от политически среди и спецслужбите. Покрай това обаче между кориците на делото попаднаха журналисти от почти всички национални медии и депутати, които откриха телефоните си в списъците на подслушваните лица в рамките на "Галерия".

След това, през октомври, ДАНС си призна за неправомерното подслушване, а вътрешната парламентарна комисия констатира множество нередности, сред които устни разпореждания на председателя Петко Сертов, при воденето на делото. Ресорните народни представители изпратиха всичките документи от проверката си прокуратурата, която обаче прекрати проверката без да констатира нарушения при воденето на делото.

Покрай "Галерия" от ДАНС бе освободен зам. -шефът ѝ Иван Драшков. Това стана с решение на правителството и по предложение на председателя Петко Сертов. От ДАНС обаче заявиха, че отстраняването на Драшков е заради участието му в подписка срещу народния представител от БСП Татяна Дончева, което представлявало политизиране на агенцията.

Интересен факт е, че сегашният шеф на ДАНС Цветлин Йовчев тогава напусна агенцията в знак на солидарност с Драшков.

За да потуши скандала Петко Сертов декларира пред главните редактори и шефове на основни медийни организации, че е готов да си подаде оставката, ако се установи, че с негово разпореждане са подслушвани журналисти.

През това време ДАНС поддържаше тезата, че са подслушвани двама издатели и един журналист, но с разрешение на съдия.

Съмненията обаче, че именно Сертов е поискал разрешение от съдия за подслушването не бяха разсеяни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Кр.Кабакчиев, дфн
    #14

    За беззаконието в тази така наречена държава и за един от изключително грубите противоконституционни текстове в нейното законодателство вижте статията ми във вестник "Политика": Длъжник блокира сметка на кредитор Ако държавата осъди гражданин, веднага си прибира дължимото. Обратно - осъди ли гражданин държавата, тя може законно да не му плати http://www.politika.bg/article?id=13784Да добавя, че тя е продължение на друга моя статия по случая в "Дневник":http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2006/01/29/187378_paragraf_399_ili_pravova_durjava_li_e_bulgariia/За четенето се иска регистрация - която е безплатна.

  2. JMEL
    #13

    А ЛИАНИ ??????????

  3. Белю
    #12

    Поредната пушилка и шумотевица с празен ефект. Като излязопа на бял свят всичките ченгета от ДС, верни демократи и собственици на електронни медии, сега заглушават ефекта от разкриването на Карак и компания. И какво, като разсекретят "Галерия"? Ще спре икономическата криза? Или-за да не гледаме как безпомощно се балтавят новите министри, ще лапаме шикалки колко лош бил Сертов. Хубаво, като е такъв гадник, защо не го дада на прокурор, ами милата чаровница външна министърка го изпраща консул в Солун? С благословията на ББ, разбира се.

  4. Кую Муюв
    #11

    това е като Куйович, Муйович, Уйович

  5. 111
    #10

    И Лияни да разсекрети,та да се знае какво са пеавили тези бездарници.Цв.Йовчев ще си свърши работата,убеден съм.

  6. селянин
    #9

    И тя е с повишен обществен интерес.

  7. елвис
    #8

    "Ресорните народни представители изпратиха всичките документи от проверката си прокуратурата, която обаче прекрати проверката без да констатира нарушения при воденето на делото"-главният прокурор трябва да ъде сменен незабавно,защото защитава червените олигарси и поддържащите ги мафиоти!

  8. Кую Муюв
    #7

    не се навирай между магаретата,за де стане катоКуйович, Муйович, Уйович ---Относно: А, няма ли да отворите "Лиана" ?Автор: селянинПолучено на: 6 Август 2009 15:35И тя е с повишен обществен интерес

  9. ves
    #6

    За ГАЛЕРИЯ излезе информация и горе-долу стана ясно на хората, но много по-важно и интересно за всички е да излезе на светло ЛИАНИ.

  10. от Гл.проКУРатура
    #5

    и не може да бъде сменен (вж. КТ)---Относно: нов гл.прокурор!Автор: елвисПолучено на: 6 Август 2009 15:42"Ресорните народни представители изпратиха всичките документи от проверката си прокуратурата, която обаче прекрати проверката без да констатира нарушения при воденето на делото"-главният прокурор трябва да ъде сменен незабавно,защото защитава червените олигарси и поддържащите ги мафиоти!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.