Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът предложи ротация на полицаите, охраняващите изборите

Марин Райков успокои силовото ведомство, че няма да препоръчва "политическа чистка"

36 коментара
Снимка: БГНЕС

Служителите на МВР да направят всичко възможно, за да се справят най-накрая с "грозното явление купуване на гласове".

Това призова полицията в понеделник служебният премиер Марин Райков след националното ведомствено съвещание в Хисаря, посветено на предстоящите на 12 май избори.

Министър-председателят и външен министър е предложил на ръководството на МВР да бъде въведена ротация на униформените, които ще охраняват вота след месец и половина, за "да се успокоят подозрения у гражданите за безпристрастност на полицаите към изборния процес".

"Отправих апел много активно да се работи отсега за превенция, която е ключовата дума, за да се предотвратят нарушенията. Искаме да отправим и ясен сигнал, че МВР ще следи за едно демократично и прозрачно провеждане на изборите", каза още Райков, като уточни, че държавата ще осигури средства за командироването на полицаи по местата, където предложената от него ротация го изисква.

"Областните директори са тези, които ще вземат решение кой служител на реда къде ще бъде прехвърлен, като единствената цел е да се създаде спокойствие при гражданите, че униформени няма да имат възможност да въздействат по някакъв начин на вота", добави главният секретар на МВР Калин Георгиев, като взе много по-дейно участие в пресконференцията от наследницата на Цветан Цветанов на министерския пост Петя Първанова.

По повод твърдото намерение на служебния вътрешен министър да не прави никакви кадрови промени в професионалното ръководство на силовото ведомство премиерът Райков коментира, че "не би препоръчал политическа чистка в МВР в деполитизираната система, в която сме".

"В процеса на подготовката на изборите е повече от ясно, че всякаква политическа намеса отвън и мотиви да се вземат главите на този и онзи не могат да бъдат приемани по друг начин, освен като опит за намеса в работата на тази система", заяви министър-председателят.

Според него "тези времена (на политически намеси в системата – бел. ред.) са безвъзвратно отминали". Той добави, че ако има "податки и доказателства за нарушения, не може да не се вземат ясни мерки". Но при отсъствие на доказателства подобна намеса в работата на МВР отвън по политически мотиви той не одобрява.

Попитан би ли останал начело на служебното правителство, ако не бъде съставен нов кабинет след изборите, Райков отговори, че това не е позитивен сценарий и не би искал да го коментира.

"Аз вярвам и се надявам, че българските избиратели ще изберат Народно събрание, което ще бъде в състояние в един много разумен период да формира работещо правителство. Това е моята цел, към която се стремя и на това се надявам".

Главният секретар на МВР припомни, че разследващите ще използват специални разузнавателни средства (СРС) единствено в рамките на образувани вече досъдебни производства за купуване на гласове или други изборни злоупотреби. Решение, което бе взето преди седмица по време на среща между министър Петя Първанова, главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Констатнтин Казаков и Калин Георгиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

36 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #36

    едните да се въртят около секциите по часовниковата стрелка, другите - обратно

  2. Анонимен
    #35

    Ако полицията е вързана в измамите, колкото и да ги въртят нема да стане. Трябва да им се каже така - В чийто район се намери купен глас -шефа на полицията фърчи на борсата за несправяне със задълженията!

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #34
  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #33
  5. Анонимен
    #32

    Много е хитър тоя на снимката! И той играе някакъв театър, без съмнение - под свирката на мутрата от Банкя и на многоимотния неграмотен физкултурник!Вече ни става ясен, особено, след като излъга, че назначените от него служебни министри били безпартийни! Нещастник! И той ще свърши в канализацията, като престъпната партия, на която е предоставил услугите си!

  6. Анонимен
    #31

    "Българският служебен премиер бил шпионирал за Щази”
    26 Март, 2013 11:26 ПЕЧАТ
    Калина
    Петрова
    Новият служебен министър-председател на България Марин Райков е обвинен в сътрудничество с Щази. Бившият посланик в Париж преди и след промяната е работил за външното разузнаване на българското Министерство на отбраната, заяви бившият дипломат и журналист Велизар Енчев. Това съобщава Дер Щандард на 21 март.
    При това президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по заклеването на служебното правителство

  7. Анонимен
    #30

    Щели да ротират полицаите по време на изборите. Тези пак се правят, че са открили топлата вода. Та това упражнение с ротацията се играе от доста години на всеки избори. Ако не вярват журналистите, нека да питат някой бивш ръководител в полицията,който вече не е в системата и който не е бил марионетка на ГЕРБ и ще се уверят в казаното. А за това, че сегашния премиер не препоръчвал "политическа" чистка сред ръководните кадри на МВР, още един път показва, че сегашното правителство е копи пейст на предишното,

  8. Анонимен
    #29

    На №24 Всичко, което сте написали е много точно. Но бъдете спокоен за бъдещето на Марин Райков, агент не само на РУМНО, но и на една чужда специална служба! И тоя пухло ще изпита съдбата на предателите на България и на ренегатите, която е много тежка.... Що се отнася до вербовката на баща му не се знае всъщност кой кого е вербовал. Да не би пък французите да са набримчили него?

  9. Анонимен
    #28

    До №27 Фондацията Ханс Зайдел е на баварския Християнсоциален съюз, партньор на Меркел в управлението на ФРГ. Точно тя носи основната вина за натрисането на ГЕРБ и Бойко Борисов като управляващи в България. Греховете им в това отношение са огромни заедно с тези на Европейската народна партия. Наистина срамно е в ЕС да съществуват подобни организации.

  10. Анонимен
    #27

    д-р Тодоров:
    Днес министър председателя на събирането на Милиционерите, от ГЕРБ, назовани директори на ОД на МВР и службите в МВР говори на фона на логото на Hans Seidel Foundation нискочели и некомпетентни немци, дали парите на ГЕРБ за да стане това което е, излъгани от ГЕРБ че са десни , всъност дали парите на Цецко Цветанов да си ги завърти и да си купи апартаментите. Ханс Зайдел Фондацията беше подведена ужасно. днес се срамуват да си го признаят и дават пари на МВР за форуми в хисаря- там беше

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.