Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът уволни цялото областно ръководство на Варна

Зам.-кметът Коста Базатов е новият областен управител, вицеадмирал Пламен Манушев стартира политическа кариера като зам.-областен

30 коментара
Заместник - кметът по образованието на Варна Коста Базитов е назначен за областен управител.

Цялото областно ръководство на Варна беше сменено без официални мотиви.

Зам.-кметът на града Коста Базитов, който отговаря за образованието, е новият областен управител. Той заема поста на Данчо Симеонов. С правителствено решение в сряда са освободени и двамата заместници на Симеонов – Славчо Славов и Николай Няголов, уточниха от правителствената информационна служба.

Засега премиерът Бойко Борисов е назначил само един зам.-областен управител на Варна. Това е вицеадмирал Пламен Манушев, бивш началник на Военноморските сили, освободен преди две седмици от поста заместник-началник на отбраната с решение на правителството.

Премиерът Борисов следи отблизо ситуацията във Варна и е абсолютно наясно с процесите, които протичат, ангажиран е пряко с проектите и развитието на града, каза Иван Портних, лидер на ГЕРБ във Варна и общински съветник, цитиран от агенция “Фокус”. Той напомни, че през последните месеци министър-председателят многократно е посещавал Варна.

“В този смисъл съм убеден, че оценката, преценката и правилността на решението му, са неоспорими”, каза Портних. Той вярва, че новият екип - Коста Базитов и вицеадмирал Пламен Манушев ще допринесат изключително много за развитието на Варна, за реализацията на текущите проекти и до голяма степен за по-правилното и по-бързото изпълнение на правителствената политика.

За смяната на областния управител на Варна се заговори през септември след посещението на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Не е ясно с какво Данчо Симеонов е предизвикал управляващите да снемат политическото си доверие от него.

Новоназначените Коста Базитов и Пламен Манушев се сочат за приближени на икономическата група ТИМ.

Новият областен управител на Варна Коста Базитов е роден през 1952 г. Завършил е българска филология в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и има магистратура по организация и управление на средното образование от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Дълги години е работил като учител. Бил е началник отдел “Образование” и директор на дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” на община Варна. От декември 2007 г. е заместник-кмет на Варна.

Името на Пламен Манушев беше спрягано за областен управител на Варна. Назначението му за зам.-областен управител се тълкува според едни източници като понижение. Други обаче твърдят, че това е само първа стъпка към бъдещата му политическа кариера. По неофициална информация се очаква Манушев да бъде сред водачите на листата на ГЕРБ във Варна за бъдещите парламентарни избори.

Първоначалната информация за Манушев беше, че освобождаването му от армията е предсрочно. "Аз много отдавна съм придобил правото да се пенсионирам и рапортът ми е съвсем навременен", коментира по този повод вицеадмиралът на 12 октомври.

Тогава той не отхвърли напълно възможността да стане новият областен управител на Варна. "Решение за моето освобождаване е взето от правителството, но процедурата е по-дълга. Сега не мога да коментирам подобни възможности", заяви вицеадмирал Манушев, цитиран от в. "Народно дело".

За възможността Коста Базитов да стане областен управител представители на кметската администрация коментираха неофициално преди десетина дни, че той е "мюре", примамка за обществения интерес и политическите реакции, което обаче не значело, че и той не е подходящ за поста.

Пламен Манушев е вторият за последното десетилетие висш морски военен в управата на Варненска област. Адмирал Христо Контров бе областен управител преди Данчо Симеонов да поеме поста.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #30

    протеста следва да е и срещу обласния управител

  2. Анонимен
    #29

    "Новоназначените Коста Базитов и Пламен Манушев се сочат за приближени на икономическата група ТИМ." - а уволнените, Данчо Симеонов и заместниците му, не бяха ли и те първа кипра пред ТИМ? А ББ не е ли и той?

  3. Анонимен
    #28

    де да можеше и общинското да уволни , но то наща работа от трън та на глог

  4. Анонимен
    #27

    Ето двама върли комунисти в областната управа.Няма лабаво! ГРОБ показва истинското си лице!

  5. Анонимен
    #26

    до 25. Варна я губи този, който реши да я управлява от София. Последните години Варна прогресивна запада, ГЕРБ инвестира само в София, "естествено" и в Бургас, 'щото доктора на пожаро-техническите науки май има нещо "туй-онуй" с общинската Пи-Ар(ка)

  6. Анонимен
    #25

    Аферим, ашколсум, машала, евала на наш'Киро, дето се вика маладец!!! В предните се мандати дресира болшевиките, да МУ играят по свирката, сега дресира ГЕПАДЖИИТЕ. Старо правило е: който загуби Варна, губи България! Питайте Иван Костов. поБОЙКО май закъсня...

  7. Анонимен
    #24

    Уж и двамата са все адмирали, ама разликата с адмирал контров е като от Земята до Небето! Предният обл. управител малко е пълнил касичката на ГЕРБ, та сложиха нов. Не е нужно да разбира много

  8. Анонимен
    #23

    OTNOVO I OTNOVO I TUK S MASON NACHELO?! stava lubopitno...

  9. Анонимен
    #22

    Ясно е военен Манишев, който от мачкане на хора друго не разбира. По тази начин няма да има протести във Варна, защото явно досега са били малки. Типично за стила на "демократично" управление на ГЕРБ.

  10. Анонимен
    #21

    Мутра на мутра око не вади. Или и двете или нищо.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.