Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът упрекна медиите, че истеризират палежите и така ги насърчават

Има втори обвиняем – палел коли заради провален бизнес и "липса на топлина в детството"

65 коментара
Една от опожарените в "Младост" коли, за които е заподозрян Ковачки. Снимка: БГНЕС

След като похвали МВР и увери, че автоподпалвачите ще бъдат задържани, премиерът Бойко Борисов разкритикува медиите, че създават истерия и така насърчават палежите на коли.

 

"Ако тази истерия не се даваше непрекъснато, те нямаше да ги палят. Защото към тези основните подпалвачи, да ги наречем, и особено това лице, което от 20 - 30 дни МВР търсеше възможност да го арестува и да може да докаже престъплението, много други може би се прикачиха да му помогнат”, коментира премиерът в петък.

 

"Затова в подобни случаи най-правилното е да не се отразява няколко дни, и те просто няма да го правят. Като се гледат по телевизията как им горят колите, те отиват и ги палят пак”, допълни Борисов.

 

Други пет коли бяха подпалени тази нощ в София. Около полунощ изгоряха два автомобила в столичния квартал "Люлин", малко по-късно още три, паркирани недалеч от СДВР.

 

Премиерът поздрави МВР за това, че за пореден път си е свършило работата и увери, че подпалвачите ще бъдат задържани. "В такива случаи накрая винаги ги хващат", уточни той.

 

Подобни критики отправи към журналистите и шефът на Института по психология към МВР Неделчо Стойчев, който по време на брифинг в СДВР по повод втория задържан за част от палежите, обвини медиите, че са спомогнали за разрастването на проблема.

 

"Не казвам да не ги отразявате, но можеше да го правите по-прецизно", обясни психологът без да уточни в кои от случаите е забелязал дезинформиране.

 

Има втори обвиняем. Според МВР е изгорил 25 коли, според прокуратурата – 5

 

Часове по-рано вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи пред парламента, че обвиняемите за част от 44-те палежа на коли в София през последните три седмици вече са двама.

Освен 33-годишния Владислав Николов – Куката, заподозрян за опожаряването на три автомобила в кв. "Западен парк" в нощта срещу 12 декември, към наказателна отговорност вече е привлечен и 29-годишният Юлиан Ковачки. "Няма връзка между Куката и Юлиян", каза още Цветанов.

По думите на министъра Юлиян Ковачки е бил уличен за 13 случая в "Младост" и "Хаджи Димитър" през октомври и ноември, при които са опожарени 25 автомобила, както и за палеж на приемната на районен инспектор от 29 септември.

От Софийската градска прокуратура (СГП) обаче уточниха пред Mediapool, че Ковачки е бил обвинен за унищожаването само на 5 автомобила в "Младост" в края на ноември. Това е поредният случай, в който заради прибързаното огласяване на информация от разследване с висок обществен интерес, думите на Цветанов сериозно се разминават с повдигнатите обвинения.

 

От ръководството на столичната полиция обясниха разминаването в информацията с факта, че още не били обединени всички досъдебни производства за палежите, към които е установен като съпричастен Ковачки.

Говорителят на СГП Маргарита Немска все пак обясни, че обвиненията могат да претърпят промяна, тъй като все още са в работен вариант. Новият заподозрян е задържан за 72 часа, като в неделя от съда ще бъде поискан постоянният му арест. Немска добави лаконично, че колегите ѝ разполагат освен със самопризнания и с други доказателства срещу Юлиан Ковачки.

От парламентарната трибуна Цветан Цветанов обаче побърза да се похвали, че след залавянето на 29-годишния мъж разследващите са го уличили в 13 престъпления, при които са били унищожени 5 пъти повече коли от тези, за които прокуратурата е решила да повдигне обвинения. Той е регистриран в полицията за кражби и хулиганство, имал и "присъди за употреба на алкохол".

 

Юлиан Ковачки сам сигнализирал за случаите и се представял за очевидец


Според обясненията, които дал пред разследващите, Ковачки сам подавал сигнали за някои от пожарите, след като ги предизвиквал. Пред пристигналите на мястото полицаи той се представял за очевидец на палежите и дори изявявал желание да съдейства на МВР за успешното разследване на случаите.

"Липсата на явен мотив и извършването на случаи на случаен принцип представляват трудност при разкриването на тези деяния. В тази връзка ежедневно се провеждат специализирани полицейски операции, в които участват служители на всички структурни подразделения на МВР. Активна е дейността по наблюдение и контрол на лицата, представляващи оперативен интерес и регистрираните за предишни прояви", обясни на депутатите Цветанов.

Той уточни също, че полицията използвала "целия комплект от специални способи и средства на МВР за събирането и документирането на оперативни данни относно лица, закупуващи запалителни средства".

 

Въпреки че някои психолози вече се усъмниха, че става въпрос за пиромани, тъй като тези хора изпитват нужда да се наслаждават на палежите, министърът за пореден път обясни, че "от хипотезите на разследването не се изключват такива, свързани с психични заболявания".

 

"Който му е липсвала топлина в детството, пали огън"

 

Изказването на Цветанов бе последвано от специална пресконференция в СДВР, на който директорът на столичната полиция Валери Йорданов обясни, че подчинените му са получили сигнал срещу Ковачки около 10 дни преди ареста.

 

След като е задържан той разказал за 25-26 опожарени от него коли в "Младост" и "Хаджи Димитър", като по думите му всичко започнало през август, когато се почувствал ощетен от някаква бизнес сделка. След това загубил работата си и решил да се бори с чувството си за неудовлетвореност от живота, като пали коли.

 

"Който му е липсвала топлина в детството, пали огън", лаконично и с ирония отговори Неделчо Стойчев на въпрос защо според него Ковачки е решил да се занимава точно с палежи, а не с други престъпления.

 

Според психолога вторият обвиняем не е класически пироман, но имал сходни черти с тези хора – обаждал се е, за да сигнализира за пожарите, след което е помагал при тяхното гасене. Той описа обвиняемия като "момче с доста трудно детство, интелигентен, комбинативен, млад мъж". Повечето палежи правил след употреба на алкохол, но според него нямал проблеми с пиенето.

 

Арестите на случайни минувачи с туби и шишета не нарушавали правата им

 

"Това е съвсем, така, рутинна операция. Нормално е полицията да проверява намиращите се в близост до палежите. Не става въпрос за нарушаване на правата на гражданите", обясни Валери Йорданов в отговор на въпрос на Mediapool дали около десетината ареста на случайни минувачи с туби или шишета бензин няма да доведе до нови дела в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

 

В петък са били освободени тримата мъже, задържани след последните палежи в "Дружба", за които от СДВР обявиха, че са криминално-проявени, като единият отговарял на описанието на съмнително лице, получено като оперативна информация. С тях задържаните на случаен принцип софиянци, които впоследствие бяха освободени без обвинения, станаха поне десет.

В последните три дни от думите на Цветанов и премиера Бойко Борисов стана ясно, че се планира криминализиране на носенето на бензин в туба или бутилка, тъй като в момента полицията няма възможност да задържа за повече от 24 часа подобни "съмнителни" лица. От ДАНС пък обясниха, че проверяват дали част от палежите не са дело на някаква мистериозна терористична организация. Все още не се изключват и версиите за война между застрахователни фирми, както и че собственици на платени паркинги могат по този начин да си вдигат приходите.

Очаква се Софийският районен съд да разгледа в петък искането за постоянен арест на първия обвиняем след серията от палежи – Владислав Николов – Куката. Според първоначалната информация той не успял да даде "логично обяснение" за пребиваването си в района на трите пожара в "Западен парк" отпреди 4 дни, а експертиза е установила наличие на "следи от петролни продукти" по ръцете му.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

65 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. мила
    #65

    "Ако тази истерия не се даваше непрекъснато, те нямаше да ги палят." може да е вярно.но и вие г-н борисов нямаше непрекъснато да режете ленти и да ни занимавате с лъжи и празни обещания,ако непрекъснато не ви показват по всички телевизии.

  2. Анонимен
    #64

    62. Аз пак виждам неанонимна, която слага епитети без връзка. Няма да ви обиждам госпожа шведке, ваще неанонимни подходи към различни форумци в различни форуми сами говорят за вас. Да ме обидите? не, разбира се! Аз не падам до вашето ниво. Вие от кое село бехте, викаш?

  3. Анонимен
    #63

    Арестите на случайни минувачи с туби и шишета не нарушавали правата им



    "Това е съвсем, така, рутинна операция. Нормално е полицията да проверява намиращите се в близост до палежите. Не става въпрос за нарушаване на правата на гражданите", обясни Валери Йорданов в отговор на въпрос на Mediapool дали около десетината ареста на случайни минувачи с туби или шишета бензин няма да доведе до нови дела в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.



    В петък са били освободени тримата мъже, задържани

  4. И.Иванов, Швеция
    #62

    ПОТВЪРЖДЕНИЕ """ Анонимен 09:21 | 17.12.2011 ... Вижте госпожа Иванов от "Швеция" ... """ Вижда Иванов анонимен простак.

  5. Анонимен
    #61

    Въпросът е не дали има истерия, а това, че някаква истина изплува болезнено сред обществото. По тая логика заплашеният от цунами не трябва да слуша предупрежденията за това...

  6. Анонимен
    #60

    Ако Цвъко беше им обърнал повече внимание, сигурно ония щяха да изпопалят де що има автомобил. А когато медиите обръщат внимание, "само" 40-50 автомобила са запалени. Затова ЦвЦв по-добре да се прави, че не ги забелязва, така те посрамени ще спрат...

  7. Анонимен
    #59

    http://www.youtube.com/watch?v=QEllLECo4OM

  8. Анонимен
    #58

    Прав е ББ, абсолютно и относително е прав. Ако не бяха медиите, нямаше да горят коли. Щото, кво означават някакви си 40-50 електорални единици, ако ние броим гласовете. Правилно, нищо не означават. А чрез телевизията разбират милиони. И питат - кво прави Цецо? А колко избори е спечелил Цецо? Като спечелят толкова избори, тогава да питат!

  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #57
  10. Анонимен
    #56

    55. Защо не пишеш като иванов от швеция?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.