Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът щял "да забави" обнародването на Закона за горите

Президентът не знае, че му е поръчано такова нещо

127 коментара
Снимка: БГНЕС

В опит да спре екопротестите срещу оспорвания Закон за горите, премиерът Бойко Борисов обеща да "забави" обнародването му в Държавен вестник и част от текстовете да бъдат ревизирани. Това се случи в петък, след два протеста, на които се събраха хиляди младежи, и преди планирания трети пореден флашмоб "Блокирай Орлов мост".

В социалните мрежи, където бе организиран протестът, участници твърдят, че няма да се подведат по неизпълнени обещания и ще протестират и блокират "Цариградско шосе", докато исканията им не бъдат записани черно на бяло.

Премиерът и министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов се срещнаха с представители на няколко екоорганизации, след което Найденов заяви, че обнародването на закона, което зависи от указ на президента Росен Плевнелиев, ще се забави по инициатива на Борисов заради ангажимента му към природозащитниците да се изчистят спорни текстове.

По време на срещата Борисов се обръща към подчинените си с думите: "Като сте го коментирали, защо ми затварят “Орлов мост”? Защо не си дошъл да ми кажете, че проблемът е такъв и вместо да гласуват онзи ден закон, да сме направили срещата във вторник и това нямаше да влиза в тоя му вид. Ние правим законите за тези хора, за тия всичките. Не ги правя за мене!", става ясно от публикуваната стенограма.


Законовият срок, в който държавният глава трябва да подпише приетите от парламента закони, е 14-дневен. След това законът отива в Държавен вестник, който под разпореждане на парламента.

От президентството категорично отрекоха да е имало разговор между Росен Плевнелиев и Бойко Борисов по Закона за горите. “Категорично нямаме уговорка за забавяне на каквото и да е било, още по-малко правена днес, тъй като държавният глава е в Белград”, заяви пред Mediapool прессекретарят му Мария Иванова.

Това е втората публична намеса на министър-председателя в делата на президента само за два дни, след като в четвъртък Борисов "препоръча" вето върху част от съдебния закон и то стана факт.

Преговорите продължават, както и протестите

Според министъра на земеделието правителството е постигнало споразумение с природозащитниците по три от четирите спорни точки в закона за горите.

Очаквано, управляващите на този етап не отстъпват от скандалния параграф осми в закона, който регламентира отдаването на гори за срок от 30 години за строеж на спортни съоръжения.

Природозащитниците обявиха, че не се разграничават от протеста, не могат да контролират хората, но ги призовават към "позитивност" и за това ще е добре петък вечер "Цариградско шосе" да не бъде блокирано заради натоварения трафик.

В срещата при премиера, на която присъства и шефката на земеделската комисия в НС Десислава Танева, участваха представители на сдруженията WWF, “Зелени Балкани”, “За Витоша”, “Сдружение на витошките ски и сноуборд училища” и др.

Следващата среща на всички заинтересовани страни е насрочена за понеделник от 10 ч. в Министерския съвет.

Министърът: Законът е за инвеститорите – спестяваме им пари

За първи път министър Найденов призна публично пред журналисти в Министерския съвет, че отпадането на промяната на предназначението на земята, на която ще се изграждат спортни комплекси, е направено единствено в защита на инвеститорския интерес.

Ден по-рано Борисов заяви, че законът е лобистки, но в само полза на скиорите и сноубордистите, но в петък сутринта започна за дава заден и обясни, че е възможно да се направят промени във вече приетите поправки.

С отпадането на този режим спестяваме доста средства на бизнеса, а в условията на криза плащането на тези такси може да отблъсне инвеститорите, каза Найденов. Той уточни, че всеки иска да привлече инвестиции. За този текст имало и натиск от малките горски общини, които виждали в развитието на ски туризма начин за осигуряване на заетост. По думите му защитници на развитието на ски комплексите дори готвели контрапротест. Подобни контрапротести, организирани и финансирани от инвеститори в ски съоръжения, са се провеждали и преди.

Според приетите преди два дни текстове, спортни комплекси могат да се изграждат на публични терени, без да се изваждат от горския или поземления фонд. Така инвеститорът си спестява таксата за смяна на предназначението на земята, а застроената територия ще се води гора или нива само на хартия. Терените ще се предоставят след публичен търг, записаха в сряда депутатите след над 20 протеста на природозащитници и скандали в пленарна зала.

Този текст предстои да се изяснява следващите два дни от юристи на земеделското министерство, на екологичните организации, ще се търси мнението на кметовете на общини в планинските курорти, както и на инвеститорите, каза министър Найденов.

В защита на предвидената законова възможност за улесненото изграждане на ски съоръжения министър Найденов повтори за пореден път, че с отпадането на регламента за изваждане от горския фонд, застроената територия остава държавна собственост.

На практика обаче това вече няма да е гора и природозащитниците не са съгласни.

Единият вариант е да се запази предишният регламент – смяна на предназначението и продажба на земята на частника. Другият вариант е държавата да остава собственик, но не на гора, а на урбанизиран имот. Това е проблем за нас, тъй като земеделското министерство ще се окаже в ситуация да плаща огромни данъци, каза Найденов.

Алекдандър Дунчев от WWF изтъкна, че хората излизат на улични протести именно поради притеснението, че застрояването ще се извършва без промяна на предназначението и без гаранция от държавата, включително и за природните паркове.

“Досега държавата беше гарант. Искаме за природните паркове да бъде запазен начинът на строителство на ски курорти, който е характерен за концесиите. В противен случай може да се случи това, което се случи тази зима. За общинските гори ние поискахме от премиера и от министъра да се прецизират текстовете, за да се гарантира, че строителството на съоръжения ще също ще става с промяна на предназначението”, каза Дунчев.

Той допълни, че инвеститорският интерес може да се защити като се намали таксата за смяна на статута на земята.

Богдан Христов от “Сдружение на витошките ски и сноуборд училища” посочи, че премиерът Борисов “лично” се е ангажирал с мисията да се изкорени монополния модел в зимния ни туризъм, защото услугата е безумно скъпа и не е на достатъчно високо ниво. Досега обаче премиерът винаги е демонстрирал подкрепа на ски федерацията, оглавявана от Цеко Минев, основен акционер в “Първа инвестиционна банка”. Банката стои зад концесионера на ски зона Банско “Юлен” АД и зад “Витоша ски”, собственик на лифтовете на Витоша (разследване за собствеността върху зимните курорти може да прочетете в сайта Биволъ.

Няма гаранция, че неплащането на таксата за промяна на предназначението ще намали цените на услугата, коментира министър Найденов. Гаранцията е, че облекчаването на условията за инвеститорите ще доведа до повече съоръжения, а по-голямата конкуренция може да доведе до по-ниски цени, обясни министърът.

Този аргумент също е доста спорен, при положение, че друг законов текст почти циментира интересите на сегашните собственици и възможностите за експанзия.

Земеделското министерство и еколозите са постигнали консенсус по три други текстове от закона, като Найденов се е ангажирал одобрените вече промени да отпаднат с подзаконовата уредба, макар че това е правен абсурд, защото наредбите са подчинени на закона, а не обратното.

Найденов обаче заяви, че ще се върне регламентът изсичането на частни гори до 20 дка да става само след одобрен лесоустройствен план, а плановата сеч няма да може да надхвърля прираста на гората, както предвиждаха промените. Отпада и регламентът да се изсича растителността в границите на корекциите на реки и напоителни съоръжения.

Премиерът: Да протестират където искат, но да не затварят Орлов мост

Константин Иванов от WWF призова след срещата при премиера на поредния протест в петък да няма блокиране на “Орлов мост”. Ние не сме организатори, не отговаряме за желанията на хората, но ги призоваваме да изчакат до понеделник, когато считаме, че ще има разумно решение, каза Иванов.

Присъстващите природозащитници се ангажираха тази вечер да отидат на "Орлов мост" и да обяснят на всички в каква посока вървят разговорите.

В петък сутринта премиерът Борисов каза пред Нова телевизия, че единствената му молба към протестиращите е да не затварят ключовото кръстовище в центъра на столицата. “Да отидат пред парламента, пред Министерския съвет, където искат в София, могат да протестират”, настоя Борисов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

127 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #127
  2. Анонимен
    #126

    Как се строят ски писти http://www.youtube.com/watch?v=aEcRbb8mNFA

  3. Анонимен
    #125

    Докога държавата ще прави подаръци на олигарсите, а ще бие народа си? Нека да попитат народа, ако сме съгласни не един, пет такива подаръка да им направят-но да ни питат!

  4. Анонимен
    #124

    След като Цеко купи Симеоновския лифт цените на билетите рязко се вдигнаха, а този сезон той съвсем го спря! http://www.investor.bg/analizi/85/a/kakvi-shte-sa-ikonomicheskite-posledstviia-ot-promenite-v-zakona-za-gorite,136064/

  5. Анонимен
    #123

    Започна се. Бат ви Бойко да се стяга да си ходи. Искрата ще разгори пламъка. Стига с държавни подаръци за Цековците и Цветелинките. Така никога държавата няма да има пари за нищо.

  6. Анонимен
    #122

    Ми да- Минев и той си е мошеник- все пак е банкер човека- какво искате? Гледа само как да лапа парички, сега иска и горите ни да изсече, за да може да си направи пари....не го е срам....всичките са един дол дренки....тя и затова и държавата ни е бедна, а ние нямаме пукната стотинка.

  7. emma
    #121

    Обнародването на закона ще се забави поради искане на Борисов?Не е ли НС ,органът който решава законите в РБ?Колко се излагат всички в тази власт.Това индиректно признание на абсолютната власт на ББ ще остане ли незабелязано?Ало,журналистите,анализаторите,събудете се!!!!Стига сме търпяли тоталната диктатура на един неграмотник!!!!

  8. Анонимен
    #120

    Бойко, Бойко, гласувах за тебе като Спасител, а ти се оказа един обикновен мошеник!

  9. Анонимен
    #119

    Сега е момента Президентът да се изяви и да покаже, че заслужава доверието на хората като държавен ръководител, а не като марионетка на Бойко Борисов.

  10. Анонимен
    #118

    И Цеко Минев се оказа мошеник, който върти далавери и то само в свой интерес и иска да се облажи от цялата ситуация. Не стига дето влачи толкова пари, ами явно не са му достатъчни и сега иска още......и заради това е склонен даже и красивата ни природа да пожертва.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.