Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Престъпна група договорила 680 футболни мача по света за три години

Замесени в черното тото са 425 съдии, директори на клубове и играчи

1 коментар
Престъпната схема е обхванала поне 380 мача, казаха от Европол на пресконференция в Холандия. Сн. ЕПА/БГНЕС

Престъпна група, заподозряна за договарянето на 380 футболни мача в Европа между 2008 и 2011 г., е била разбита в рамките на "най-голямото разследване досега за предполагаеми подправени мачове", съобщи европейската полицейска служба Европол на специална пресконференция в Холандия в понеделник.

Други 300 манипулирани мача са играни в Африка, Азия, Централна и Южна Америка.

Цел на измамите е било спечелването на големи суми от спортни залози. Около 425 съдии, директори на футболни клубове и футболисти са заподозрени за участие в манипулирането на резултатите от мачовете. Арестувани са 50 души.

По-голямата част от мачовете с измамни резултати са били част от турски, германски и швейцарски първенства. Директорът на Европол Роб Уейнрайт съобщи, че престъпната схема е била ръководена от Азия и се смята, че е спечелила поне 8 милиона евро.


От германската полиция посочват, че куриери са давали подкупи, достигащи 100 000 евро, на футболисти и съдии. В един уреден мач може да има замесени до 50 души в 10 страни на различни континенти, казва Фридхелм Алтанс, следовател от Бохум.

Предполага се, че две срещи от Шампионската лига и още няколко мача от квалификациите за Световното първенство по футбол също са станали обект на измама.

Роб Уейнрайт нарече деня на пресконференцията "тъжен ден за европейския футбол". Тойзаяви: "Това е работа на организирана престъпна група, базирана в Азия, която работи с престъпни мрежи из цяла Европа. За нас е пределно ясно, че това е най-голямото разследване по подозрения за уреждане на мачове в Европа, провеждано някога. То даде огромен резултат, които според нас разкриват голям проблем за целостта на футбола в Европа. Разкрихме широка престъпна мрежа, която е работила интензивно. Това е тъжен ден за европейския футбол".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #1

    Отдавна техниката позволява автоматично футболно съдийство, но интересно защо футболните деятели в целия свят не харесват това решение и по всякакъв начин гледат да го отложат. Отговор: за да могат и занапред мачовете да се договарят, от правилните хора.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.