Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Привилегиите за военните – отживелица от соца или оправдани, но за по-тесен кръг

Военният пенсионер става за млад учен в БАН

26 коментара
БГНЕС

Въпреки че според социологическите изследвания армията традиционно е сред най-одобряваните институции, съпротивата на военните срещу ограничаването на някои техни привилегии срещу по-високи заплати не среща особени симпатии сред гражданите. Това поне показват читателски коментари във форума на Mediapool покрай първото "мирно шествие", с което военни протестираха срещу готвените промени.

 

Военните са възприемани като скъпоплатени чиновници и едно от най-често срещаните мнения е, че трябва да има разделение между военнослужещите и чиновниците под пагон, които сега се ползват наравно от различни привилегии и компенсации.

 

Като цяло липсва ясна представа в обществото с какво точно се занимават военнослужещите в мирно време. Това може да се обясни и с пасивността на висшите военните от Щаба по отбрана, които изцяло оставили обществения образ на войника на политическото ръководство, не изразяват мнения и нямат позиция по важните армейски въпроси.

 

Меdiapool публикува някои мнения от форума си.

Военният не може да е склададжия или чиновник

"Масова девоенизация на длъжностите. Не е военен склададжията, личен състав, говорителя и хилядите чиновници, които си седят на бюрата. Военен е само който служи в бойна част и преките му началници. Тоест остават 10% военизирани и тогава да се говори за привилегии".

"Не мислите ли, че твърде много са привилегиите, останали още от соца? По такива "правила" се пенсионират и работещите в БДЖ. Жалко е, че всъщност няма диференциране на позициите, които подлежат на ранно пенсиониране. Защото не е все едно да си в действащата армия, да ходиш на мисии, и да седиш на столчето в МО. Това се отнася и за всички такива "млади пенсионери", които бъкат из цялата страна. Ясно е, че трябва промяна и то колкото може по-драстична, защото несправедливостта спрямо останалите професии е твърде неприятна. Учителите, например, се пенсионират на 60 и 65 години и не получават 20 заплати. И докато военните на 52 г. със здрав дух в здраво тяло:) са пенсионери, то учителите в малка част са способни да работят".

"Всичко, което трябва да се направи, е една малка и ефективна администрация. Към нея са полицията и армията. Всички братовчеди и шуранайки на пазара. Но без право на пенсия особенно тези които са с поддържащ режим – тиловаци".

Привилегиите за военните – отживелица от соца

"Не работя без да зная почивен ден,национален празник и отпуска, за да храня хора, които се препичат по цял ден с ръцете в джобовите, разказват си вицове и се пенсионират с 20 години по-рано от мен".

"Господине, ние не сме срещу военните и знаем, че наистина те се лишават от доста от свободите, полагащи се на цивилния гражданин. Но, кажете ми, справедливо ли е ваши колеги да се пенсионират (с най-високата пенсия), да си получат компенсациите в размер на 20 заплати, когато всички останали получаваме до 6, след което да останат на същата си държавна служба и да получават едновременно и най-висока пенсия и висока заплата?! Нямаше да реагирам така, ако не знаех колко пенсия получава моята майка, бивша учителка".

"Много смешно се получава, на практика големите патриоти се борят само за благинки. Каква дейност се върши сега в армията, че за какво се готвят. Май само с политика и с стачки".

"Ето сега е моментът и да ги накарат да си плащат и осигуровките С нищо не трябва да се различават от обикновените хора. Затова е подал молба, държавата го е издържала безплатно, а другите си плащаха обучението. Накрая вземат и по 20 заплати, най високите пенсии, не са ли малко нахални!!!!!!!!"

"Ако един военен се пенсионира на 40, може спокойно да работи като млад специалист в БАН".

Няма ясна визия за армията

 

"Мисля, че ние - гражданите на България - просто трябва да решим, дали да има армия или не. Ако искаме да има - да искаме от нея да бъде "нормална", но и да ѝ плащаме "нормално" - и двете, напр. като в Германия, Франция, Англия или дори - в Русия. Ако решим, че не ни трябва или не можем да си я позволим - да я разпуснем. Ще се уповаваме на МВР - и без това полицията, жандармерията и гранична полиция са 3 пъти по-големи от армията".

 

"Въпросът е, ако ще има питане към нас за това каква да бъде армията ни. Преди това трябва да има доклад за оценка на риска".

 

"Разбира се, армия трябва да има, и тя трябва да е професионално направена, а не да е пълно с мърди, които нищо никога не са правили и няма шанс да направят. Но погледнете разпределението по проценти на бюджета: Ние си оставаме военно-полицейска държава. Какво става ???".

"Наглост. Да съкратят ненужните хора и институции вътре в системата и да вдигнат заплатите си. Всички те знаят за ненужните длъжности и структури, но било от страх или интерес си мълчат и искат повишаване на заплатите от парите на пенсионерите и учителите".

криза насила вдигане на заплатата, та това е блъф, за да махнете след това 20 -те заплати. И на децата им е ясно, че е номер. Но при свършен факт не можеш да мърдаш до 52-54 - годишна възраст. Супер номер. От деца са започнали военен живот и накрая провал на всичките военни мъки и лишения за мечта на спокойни старини".

Няма привилегии, а компенсации

"Многото недоволни, сравнете имотното си състояние с обикновените военни и ще установите, че сте по-добре въпреки "големите" им заплати".

 

"Ало, Ангелов, стига с тези манипулации! Това, което отнемате не са привилегии, това са компенсации за отнети граждански права на военните, за разлика от полиция (право на стачки, синдикати, упражняване и на друга дейност извън полицията), без да противопоставям 2-те групи, защото сега са едните, после другите...

 

ащо в силовия сектор условията за пенсиониране на полицаите се запазват а тези на военните търпят рестрикции ? Цинично е това да се прави по предложение на министър- офицер от кариерата, който се е пенсионирал при облегчените условия! какво ше каже за това върховният главнокомандващ!?".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

26 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #26

    Получава се настройване на хора от една професия срещу такива с друга.Ако си умен ще се ограничиш с нападките, ще помислиш преди да пишеш,а ако пък не пиши......

  2. Анонимен
    #25

    Бъдете спокойни всички които плюете ,,военните''.Към 2014 ще ви се сбъднат мечтите.Нас ще ни намалят, а вашият живот ще потръгне...нали вече няма да ни издържате.
    Ще останат само професионалисти, ще ги модернизират с техника, оръжия, бластери, летящи чинии, атомни подводници и т.н.
    И населението ще се пази от 50-60 годишни супер военни.Тиловаците ще са цивилни.Макдонълдс ще храни армията по учения.Оръжейните магазини ще карат боеприпаси и транспортни фирми ще ги извозват. Инжинерни войски също не

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #24
  4. Анонимен
    #23

    Какво са се хванали само за тези военни. Те са само около 27 хил. Ами полицията е 60-65 хил. Има още около 10 професии, които се пенсионират при "военен" условия (27г. осигурителен стаж) и всички заедно сигурно правят 5 "армии". Нещо не разбирам какъв е ПРИНЦИПА. Военните нямат право на протестни действия и нямат синдикати. Защо не пробват с МВР или с ДАНС или с прокуратурата или с пожарната или с някоя от видовете охрани ? Дали военните са ГОЛЕМИЯ проблем на НОИ ? На дали !!! Ако се твърди, че армията на една държава създава проблеми - това вече е ПРОБЛЕМ, но от друг вид. Хайде със здраве..

  5. Анонимен
    #22

    До 21 Американските войници правят по 2-3 хиляди на месец, което е ниска заплата за Америка. Далаверата е че докато са в казармата живеят на държавна издръжка. Като се оженнятобаче няма никаква далавера. Така или иначе ги местят от гарнизон в гарнизон, и е страшно неудобно за семейството.

  6. Анонимен
    #21

    До 8: 1. Направете справка за заплатите на военните в САЩ днес - не са тия USD 500, а близо 10 пъти в повече за сержанти. 2. Норматив 72 коремни за 2 мин.!? - да не е 7 коремни?

  7. news
    #20
  8. Анонимен
    #19

    Привилегиите са от времето на комунистическата диктатура, когато тяхната задаче беше да крепят диктатурата, клановете на политбюро и съветските интереси. Тъй като това бяха престъпни цели, и благините за изпълнявашите ги военни бяха големи. И в мафията е така. Заплащането е високо, щото трябва да вършат едни неща.

  9. Анонимен
    #18

    По интелект военнослужещите офицери са над средно ниво за страната като цяло. Но това важи само за в армията. След пенсия и пазач на банка едва се уреждат. Вярно е че привилегиите им са от времето на студената война. Тогава може и да са били заслужени за времето си, но днеска е пресилено. Единици са военните с рискови и опасни за здравето специалности - парашутист, пилот на реактивен самолет, водолаз, подводничар /грешка нямаме вече такива/... Но един мотострелковак, артилерист, танкист, сапьор...

  10. Анонимен
    #17

    Армията ни е малка, скромно оборудвана и недобре тренирана. Парите й се управляват неефективно. Администрацията е препълнена с пенсионери, които получават по-високи доходи от колегите си офицери и са напълно демотивирани за каквато й да е работа.Младите офицери също са демотивирани поради липсата на перспектива.
    Какво е решението? По-малка армия, по-добре оборудвана и тренирана и силно мотивирана. Това не става с премахване на компенсации или привилегии, не става и с празни приказки за някаква имагинерна

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.