Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

При отказ от привилегии заплатите на военните може да скочат с 5.8%, в МВР и ДАНС с 12%

Вицепремиерът допуска и съкращения в трите ведомства

89 коментара
Сн. БГНЕС

Предложението на финансовия министър Симеон Дянков за повишение на заплатите в системата по сигурността (МО, МВР и ДАНС) срещу орязване на полагаемите отпуски и обезщетения и приравняването им с тези на държавните служители в "цивилните" ведомства, вече е изпратено на тримата ръководители с конкретни разчети. Писмото, с което Mediapool разполага, е изпратено на министрите на отбраната и вътрешните работи Аню Ангелов и Цветан Цветанов, както и на председателя на ДАНС Константин Казаков, на 5 септември.

Според предложените варианти заплатите в Министерството на отбраната (МО) могат да се вдигнат с 5.8%, ако военнослужещите се откажат от 20-те заплати, които им се изплащат при пенсиониране и от по-дългите отпуски. Разчетите на финансовото министерство показват, че при същите условия заплатите в МВР и ДАНС могат да бъдат вдигнати съответно с 11.7% и 12%.

В началото на месеца Дянков обяви, че ако МО, МВР и ДАНС се откажат от т.нар. привилегии, средно при Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Държавната агенция "Национална сигурност" може да има увеличение на заплатите до 12 процента. Реалното му предложение за МО обаче е по-малко от 6%. Военният министър Аню Ангелов категорично отказа отпуските и заплатите при пенсиониране за военните да бъдат приравнени към тези на държавния служител.

В МВР и ДАНС максималната платена отпуск е 52 дни, а при постъпване – 42 дни, в МО те са съответно – 40 и 30 дни. Според Закона за държавния служител максималната отпуск пък е 32 дни.

Обезщетенията при пенсиониране в МВР и МО пък са до 20 заплати, а в ДАНС до 15. За държавните служители те са до 10 заплати.

Разчетите на Дянков показват, че ако МВР се откаже от по-дългите отпуски, ще се осигурят средства за 7-процентно увеличение на средната работна заплата, ако се откажат и от до 20-те заплати при пенсиониране се осигурява възможност за още 4.7%. Toва представлява средно увеличение на заплатите със 117 лева месечено.

 В МО обаче при отказ от дълги отпуски се освобождават средства за едва 1.3-процентно увеличени, а при отказ от заплатите за още 4.5% или средно увеличение на заплатите общо с 57 лева  месечно.

 За ДАНС аналогичните разчети показват съответно 7-процентно и 5-процентно увеличение или общо увеличение на заплатите средно с 238 лева месечно. 

В писмото Дянков ясно посочва, че вижда възможности за осигуряване на средства за по-високи заплати в рамките на одобрените за трите ведомства бюджети и при отказ от част от правата, които служителите там получават съгласно специализираните закони – съответно за МВР, за отбраната и въоръжените сили и ДАНС.

"В случай на приравняване на платения годишен отпуск и на обезщетенията при пенсиониране на държавните служители в системата на МВР и ДАНС, и на военнослужещите в МО с тези на държавните служители по Закона за държавния служител, би могло средната месечна брутна заплата да бъде увеличена за сметка на съкращаването на персонала и реализираната годишна икономия на средствата за заплати и обезщетения", посочва Дянков в писмото си до тримата ръководители.

Той предлага това приравняване да става "поетапно".

Не се уточнява какво "съкращаване на персонала" визира финансовият министър.

Само при намаляването на отпуските в МВР ще се осигури годишна икономия от 32.5 млн. лева, в МО - 4.4 млн. лева, а в ДАНС - 2.9 млн. лева. При намаляването на броя на заплатите, които се изплащат при пенсиониране, в МВР ще се реализира годишна икономия от 22 млн. лева, в МО - 15.5 млн. лева, а в ДАНС - 2.1 млн. лева. 

Полицаите в неделя ще протестират с искане за по-високи заплати. Единствената професионална организация в армията - Българската офицерска легия "Раковски" - обяви, че на този етап няма да се включи.

Към момента министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е вицепремиер, отговарящ за всички силови ведомства, не е взел отношение нито към публичните коментари на колегата си Дянков, нито към протестните акции, готвени в МВР. Както винаги, си мълчи и шефът на ДАНС Константин Казаков, който вероятно чака благоволението на Цветанов за евентуалното си преизбиране на поста.

Министърът на отбраната Аню Ангелов защити публично повишението на заплатите за военнослужещите, като в същото време определи като неоснователни претенциите за отнемане на "привилегиите" им.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

89 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #89

    "Разчетите на Дянков показват, че ако МВР се откаже от по-дългите отпуски, ще се осигурят средства за 7-процентно увеличение на средната работна заплата, ако се откажат и от до 20-те заплати при пенсиониране се осигурява възможност за още 4.7%. Toва представлява средно увеличение на заплатите със 117 лева месечено."
    Така!По- голяма глупост не бях чел!Дянков да обясни по какъв начин намаляването на отпуските би довело до увеличаване на заплатите!Нима ще произведат повече продукция?????Колкото по-скоро

  2. Анонимен
    #88

    Не знам за военните. Те са далеч от мен, но за милиционерите ми е думата.Би трябвало да ги виждам по улиците поне един на година -живея в центъра. Не съм виждала жив милиционер. Охранители - да, на ръкава им пише охрана, но на милиционерите не знам и униформите - може би всички са под прикритие. Сигурно ги има при протестите, които спретват за по-високи заплати, как не ги е срам, при тях корупцията е в реда на службата. Не е тайна,че работят заедно с наркодилари и проститутки, а за убиствата на беззащитни хора да не говорим. Станаха повече от жертвите които служебно дават. Но все пак това е рискът на професията.

  3. Анонимен
    #87

    Само мошениците променят правилата по време на игра ! Военните и полицаите са с ограничени граждански, трудови и социално-политически права - нямат право да членуват в политически партии и да извършват политическа дейност, нямат право да работят на друго място, нямат право да регистрират и да участват в търговско дружество, нямат право на стачка и на синдикална дейност, дисциплинарната отговорност при тях е по-тежка и т.н. След като не са могли да работят нищо друго, освен онова което е по службата

  4. Анонимен
    #86

    В МО максималната отпуска на държавните служители е 25 дни, кой заблуждава, че е 30??? Дянков да каже на кои държавни служители отпуската е 32 дни!

  5. Анонимен
    #85

    Ненормалната привилегия, която особено дразни хората е именно 20-те заплати при пенсиониране. Според мен трябва за всички бюджетни служители при пенсиониране да се дават до 6 брутни заплати - другото разсипва бюджета, демотивира останалите работещи и води до инфлация.

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #84
  7. Анонимен
    #83

    Какви 42 дни отпуск при постъпване?!?!?! Проверявайте преди да пишете глупости и да заблуждавате народа и да го настройвате срещу служителите!!!

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #82
  9. Анонимен
    #81

    "В МВР и ДАНС максималната платена отпуск е 52 дни, а при постъпване – 42 дни" - това е само една от многото лъжи в статията. "Екипът на Медиапул" можеше да прочете съответните закони преди да се опитва за пореден път да манипулира читателите си.

  10. Анонимен
    #80

    Дянков, Българска армия е създала тази държава и ще я бъде и след като си хванеш самолета някой ден. Вземи си 5% и си запуши някоя дупка с тях(за дупка в бюджета става въпрос), но не се подигравай с достойнството ми.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.