Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Проблем с апаратурата причинил смъртта на пациентката в “Пирогов“

29 коментара
Проблем с апаратурата причинил смъртта на пациентката в “Пирогов“

Проблем с апаратурата, с която е правена безкръвната операция, е довел до смъртта на 32-годишната Галина Мигохосян – Николова, която почина на 29 февруари при операция на апандисит в "Пирогов". Това обясниха в понеделник от лечебното заведение.

 

По време на операцията системата, прибираща острието на инструмента, внезапно е блокирала и така се е стигнало до разкъсване на артерия в коремната кухина. Скъсаният кръвоносен съд е бил зашит веднага ръчно, но е бил загубен над литър кръв. След операцията пациентката показала стабилни жизнени показатели, но по-късно артериалното ѝ налягане рязко спада и това наложило незабавна повторна операция.

"48 часа целият мозъчен и технически капитал на "Пирогов" беше съсредоточен в случая. Без двудневните лекарски усилия пациентката можеше да умре за минута на операционната маса", заяви д-р Милан Миланов, който е началник на анестезиологичното отделение в болницата и председател на етичната комисия към Българския лекарски съюз.

Миланов съобщи, че изборът на безкръвния метод на операцията е бил на пациентката, за което тя се е подписала. За този вид операция НЗОК плаща по клинична пътека на болницата 900 лева.

Операцията е извършена от д-р Виктор Попов, главен асистент на 3-та хирургия, който през последната една година е извършил 86 безкръвни операции с апарата.

В петък стана ясно, че за по-малко от час на място е пристигнал прокурор, който е присъствал на изнасянето на тялото от болницата и транспортирането до Съдебна медицина.

Образувана е светкавичната прокурорска проверка като бързата реакция вероятно се дължи на неофициално съобщения факт, че починалата е снаха на заместник-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев. Жалбата е подадена от мъжа ѝ - Атанас Николов, който е служител в администрацията на МВР, и е син на Гроздан Илиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #29

    гудю Елементарна операцийка, ако се извърши по класическия начин. Остава малък белег. Много болници си накупиха нови апаратури, но дали опериращите са ги овладели достатъчно добре? Отпреди 10 г история, безкръвна операция на жлъчка, най-добрият професор по коремна, върху фармацевтката на собствената си частна клиника. Провал. След 1 г мъки, я дооперираха по класическия метод и се отърва жената, сега е здрава.

  2. Анонимен
    #28

    Бог да я прости! Това е нивото на здравеопазване за обикновенните хора! Не всеки може да бъде опериран от апандисит от специалист като проф.Гайдарски.

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #27
  4. Анонимен
    #26

    Гледах случайно част от пресконференцията. Управата на болницата след като не е могла да потули случая, се опитва да го омаловажи, като го включва в нормалния процент за неуспешни операции-има операция има риск. Отказ на апаратура по време на операция е форсмажор, на който екипът е реагирал адекватно, но пациента починал след два дни в резултат на лошо зашитата артерия.

  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #25
  6. Анонимен
    #24

    До № 15!Съгласен!Както се казва:НАЧАЛНИКА си знае работата!

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #23
  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #22
  9. Анонимен
    #21

    # 18 е прав. Дефект в апаратурата е създал проблем по време на операрацията, но пациента е починал вследствие на отваряне на зашитата артерия. Дали е могло да бъде "зашита" по-добре вече няма голямо значение...

  10. Анонимен
    #20

    вижте това http://vbox7.com/play:8d51631545

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.