Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Проверката не посочи виновни пловдивски съдии за присъдите на Страсбург

Второ отрицателно мнение за кандидатурата на Сотир Цацаров

25 коментара
Проверката не посочи виновни пловдивски съдии за присъдите на Страсбург

Проверката на съдиите в пловдивските районен и окръжен съд не доведе до посочване на конкретни виновни магистрати за осъдителни решения срещу България пред Европейския съд по правата на човека. В четвъртък Висшият съдебен съвет прие за сведение доклада на председателя на Пловдивския апелативен съд Георги Чамбов, за който се очакваше да играе ключова роля при изборите на главен прокурор.

Съдебният шеф обаче изпрати на ВСС повърхностен доклад от осем страници без конкретни данни срещу своите колеги. Чамбов се оправдава с липсата на време и съветва съдебния съвет при подобни случаи да не му възлага подобни проверки, защото винаги би имало съмнения срещу неговата безпристрастност.

До писането на този доклад се стигна след твърденията на адв. Михаил Екимджиев, че твърдата наказателна политика на шефа на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров е довела до множество осъдителни решения на Страсбург срещу България. Адвокатът изпрати до ВСС списък от 80 дела, по които сам се е явявал пред Европейския съд, а държавата е трябвало да плаща компенсации заради действията на пловдивските магистрати.

Голяма част от местните съдии обаче се обидиха и поискаха от ВСС да им направи пълна проверка. Съдебният съвет си изми ръцете и натовари с отговорността Георги Чамбов, въпреки че неговото съдилище извършва инстанционен контрол върху Пловдивския окръжен съд.

В писмото си до ВСС Чамбов заявява, че за десет дни, колкото бе срокът за проверка, е нямало как да извади имена на съдии и конкретни дела, защото те не се посочват в решения на съда в Страсбург. Въпреки това проверката му напълно е потвърдила списъка на Екимджиев и вината на пловдивските магистрати. От 80-те изброени дела България е плащала обезщетение по 13 от тях след сключени приятелски споразумения с жалбоподателите. При тези споразумения държавата признава вината си и се съгласява да плати още преди да бъде осъдена.

Съдът в Страсбург е произнесъл общо 67 осъдителни присъди срещу България. В 34 от тези случаи пловдивски съдии са излизали с актове, които противоречат на българските закони и Европейската конвенция за защита правата на човека. В други 28 пловдивските съдии са решавали казуси в съгласие с местните закони, но в противоречие с Европейската конвенция. Чамбов обяснява на ВСС, че е нямало как да провери четири дела, защото са били на френски език.

Докладът от проверката на 80-те дела сочи, че България най-често е съдена за твърде дългите съдебни процеси, както и за решения на пловдивски магистрати за задържане в ареста. Георги Чамбов обаче признава за сериозните проблеми със защитата на човешките права и настоява всички отговорни институции да се включат в анализирането им.

Шефът на Пловдивския апелативен съд заявява в писмото си до ВСС, че атаките на адв. Михаил Екимджиев към пловдивските магистрати са проява на "лош вкус", защото се правят въз основна на оскъдна статистика. Чамбов обаче заявява, че не споделя и "емоционалната реакция" на съдиите. Той определя доводите и на двете страни в скандала като "повърхностни".

Още едно "не" за Сотир Цацаров

По същото време неправителствената организация Асоциация за европейска интеграция и права на човека изпрати до ВСС отрицателното си мнение по кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор. Неин председател е адв. Михаил Екимджиев. Това е втората организация след Българския хелзински комитет, която изразява негативното отношение към съдията от Пловдив.

Асоциацията напомня за твърдата "наказателна политика” на Цацаров, големия брой осъдителни решения на съда в Страсбург заради работата на пловдивските магистрати и случая с Максим Савов. Към писмото е приложено и решението на Сотир Цацаров да върне Савов в ареста, където той стои няколко месеца за престъпление, което не е извършил. Впоследствие Савов осъди държавата да плаща обезщетение от над 50 000 лева.

"Емблема за отношението на "наказателната политика” към Конституцията и правата на човека е задържането под стража на Максим Савов от състав на ПОС, председателстван от Сотир Цацаров. Мотивите на Определението, което прилагаме, доказват, че конституционната презумпция за невиновност брутално е игнорирана от съдиите", се казва в позицията на неправителствената организация.

Асоциацията настоява тримата кандидатите за главен прокурор да отговорят и на три въпроса. Първият е дали биха образували разследване срещу прокурора Роман Василев, който накара бившия министър Николай Цонев да клечи по пода и го наречен "абсолютен престъпник". Вторият е дали биха разпоредили разследване на полицейския обстрел с гранатомет на къщата на Тодор Тодоров – Чакъра. Третият е дали биха разследвали изтезанията върху Юрий Ленев, който бе оправдан по обвинението, че е участвал в убийството на Андрей Луканов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

25 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #25

    Всъшност това е в основата на демокрацията - няма виновни, няма отговорни, има само престъпления и кражби...

  2. Анонимен
    #24

    Много интересно тези двамата Асен Йорданов и Атанас чобанов за кого работят. Няма ли кой да разрови техните дела за да се види целта на тези открити писма. На кого служите бе хора, на уплашените престъпници, нали? На тези дето плащат много за да не влизат в затвора.

  3. Анонимен
    #23

    Ей този айдукатин Екемджиев е много разработен. Такава битка само от морални адвокатски подбуди НЕМА. Колкото повече плюят ЦАЦАРОВ толкова повече съм за неговия избор. Само страх от морален и действен главен прокурор може да предизвика тази гадна кампания срещу Цацаров. Червени комуноидни тикви искате Тонева, нали тя е вашия човек за да замаже всичко. Да, ама не!

  4. Анонимен
    #22

    "Независимата съдебна власт" в БГ-то е независима единствено от законите, справедливостта и морала! Всичките и решения са продиктувани от конюнктурата и в угода на интересите на властимащите!

  5. Анонимен
    #21

    Вчера се състоя закрито изслушване в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет на кандидатите за главен прокурор: Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов.

    На 30 ноември 2012 внесохме във ВСС подробно аргументиран сигнал срещу кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров. Сигналът е с входящ № 94-00-1127/30.11.2012 г. и е публикуван на сайта на ВСС.

    От отговорите на кандидата Цацаров, ретранслирани от българските медии не разбрахме дали Етичната комисия му е задала конкретните въпроси посочени

  6. Анонимен
    #20

    "Наше лошо нЕма".

  7. Анонимен
    #19

    Гарван гарвану око не вади..............

  8. Анонимен
    #18

    съдиите срам за нашата страна, много срам и много срам.

  9. Анонимен
    #17

    Само така можем да преборим "ченгетата" във власта - с пълно разобличаване и факти. Народът може и да е заспал, но все ще разбере накрая как го приспиват и лъжат управляващите.

  10. Анонимен
    #16

    Естествено. Такива народа ги измита рано или кьсно

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.