Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Проверяван за престъпление се оказа единствено пишещият

СГП образува светкавична проверка за разгласяване на държавна тайна

151 коментара
Проверяван за престъпление се оказа единствено пишещият

Не повече от час, след като Mediapool публикува в петък статията "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?", авторът ѝ Борис Митов се оказа проверяван за изнасяне на държавна тайна.

 

В публикацията се говори за нарушения, извършени от заместник-градския прокурор Роман Василев, които са установени от Софийския градски съд (СГС) по делото за подкуп срещу ексвоенния министър Николай Цонев, бившия главен секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров.

 

Авторът на публикацията бе привикан в Софийската градска прокуратура (СГП) да даде обяснение по повод публикуването на факсимилета на документи по делото. Става дума за искане и разрешение за прилагане на СРС срещу Попов, разписани през март 2010 г. от настоящия главен прокурор и тогавашен председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

 

Причината за интереса на държавното обвинение бе самоличността на източника на Mediapool, който е предоставил копия от въпросните документи. Според водещия проверката Драгомир Янчев документите все още са класифицирани и представляват държавна тайна.

 

Той явно не взима предвид определението на съдията по делото в СГС Иван Коев, с което всички писмени доказателства в процеса са разсекретени. Документите бяха и преместени от секретното в явното деловодство на съда. Прокуратурата на този етап не признава съдебното решение и излиза с тезата, че само този, който е засекретил нещо, може да го разсекрети.

 

В крайна сметка авторът бе предупреден, че носи наказателна отговорност по чл. 290 и по чл. 294 от Наказателния кодекс (НК), ако "затаи истина" или "спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, или да остане ненаказано". По тези текстове е предвиден затвор до 5 години.

 

След като самоличността на източника така или иначе остана неразкрита, последва предупреждение от обвинителя, че може да се стигне до дело за разгласяване на държавна тайна, което в случая ще бъде от компетентността на Софийската районна прокуратура (СРП).

 

По време на 20-минутния разпит в СГП авторът на публикацията бе помолен да напише в обяснението си, че е запознат с наказателната отговорност, която носи, както и че действително той е написал статията. Подписана бе и декларацията, че той отказва да разкрие източника си.

 

Правото на журналистите да запазват в тайна своите източници е гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, която е ратифицирана от България още в началото на 90-те години. В тази връзка има и решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

 

"Всяко искане от страна на разследващите органи към журналисти да огласяват самоличността на свой източник е пряко нарушение на конвенцията", коментира пред Mediapool адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма "Достъп до информация" (ПДИ).

 

Според него е немислимо да се води наказателно производство за публикуването на документ, който вече е бил декласифициран от съда. "В дадения случай е извършено декласифициране от компетентен орган – съд, и не може да бъде вменена отговорност на когото и да е било", добави юристът.

 

Кашъмов коментира още, че е налице проблем, отдавна констатиран от бившия председател на Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова и от ПДИ – "разширително прилагане на списъка за държавна тайна по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация".

 

По думите на адвокат Кашъмов разпоредбите на закона визират забраната за разкриване на самата технология на подслушване и техническите средства, които се използват, а не "прикриване на ключови доказателства по обществено-значимо дело". Второто би довело до корупционни практики и нарушаване на принципите за прозрачност и публичност в наказателния процес, смята юристът.

 

Кашъмов каза още, че тълкуването от страна на прокуратурата, че съдът не е орган, който може да разсекретява дадени документи, на практика необосновано разширява рамките на понятието "държавна тайна" и е в противоречие на указанията на ДКСИ, когато става въпрос за дело в съдебна фаза, съдът да преценява кои данни да са публични и кои секретни.

 

"23 години след края на тоталитаризма, да се прави такъв завой назад е потресаващо", обобщи Александър Кашъмов.

 

Любопитното в случая е, че преди повече от година Mediapool публикува факсимиле от бланка, с която се разпорежда използването на СРС по делото срещу Цонев, Сантиров и Попов, която бе подписана единствено от зам.-градския прокурор Роман Василев. Тя също бе с гриф "Поверително", но тогава държавното обвинение не предприе действия по образуването на проверка за разгласяване на държавна тайна.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

151 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #151

    Матрицократ: Напълно в реда на нещата. Нека! Така им се пада на тези, които имат дебелоочието да критикуват демокрацията по същество. В Англия уволниха полицай за къде-къде по-малко провинение.

  2. Анонимен
    #150

    между тн МУТРИ и тн ЖУРНАЛИСТИ разлика няма.

  3. Анонимен
    #149

    Милиционерщината,за съжаление,е проникнала и в прокуратурата.Всъщност , май Симеоново, им осигурява кадрите и те затова , чрез засекретяване, прикриват тъпотиите си. И понеже това полюционерско заведение бълва звездочели/чело малко като звездичка/юнаци ,се създадоха разни структури за "опазване" на тъпизмите им.Тези малоумници не разбраха, че който си има тайни трябва да си ги пази.Защо не започват разследване срещу мутри, които знаят къде са пикали накриво ?

  4. Анонимен
    #148

    Нямаше начин да не посегнете на най-честните,доблестни,отговорни и всеотдайни към професията си журналисти.Пример за поведение е журналистът Борис Митов.Свалете мръсните си ръце от него.Попитайте Роман Василев защо телефонният му номер се развява за заплашване от разни мутри и съмнителни бизнесмени.Мисля,че сте сбъркали-обект на разследване трябва да е прокурор Роман Василев.

  5. Анонимен
    #147

    На 135 на запад от Калотина е сръбската граница говедо и като виждаме как пишеш сигурно в Швеция миеш замръзнали задници,ама иначе даваш акъл!!!!!!!!!

  6. Анонимен
    #146

    Пишещият, когато и да го провеляват все ще е малко, нещастник.

  7. Анонимен
    #145

    Брей какви правоохранители сме си имали , а ний да не знаем!?

  8. Анонимен
    #144

    Повече от очевадно е, че определени кръгове се опитват да използват властта си за сплашване на разкриващите ги, което нямаше да е нещо необичайно за целокупната продажна каста на несменяемите, ако в това не беше се намесила и оная власт, която трябва да отговаря за законността, а не както е в случая за беззаконието. На мен ще ми бъде интересно да проследя едно дело чак до съда в Страсбург, както и да видя кой ще плати за осъждането на държавата. Много се надявам този път това да са неграмотните и

  9. Анонимен
    #143

    Медиапоол да да назначи един адвокат да представя това момче.Защо го оставяте сам срещу цялата държавна машинария....

  10. Анонимен
    #142

    Смях,плач и пълен цирк = ГЕРБ

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.