Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Производството и износът на вино растат

3 коментара
Производител предлага за дегустация продукцията си. Сн. БГНЕС

Производството, вътрешната консумация и износът на българско вино бележат ръст през 2012 г., съобщи в четвъртък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който заряза лозе край Сопот в деня на Трифон Зарезан.  

През миналата година са изнесени над 59.39 млн. литра български вина, което е увеличение с 2 процента спрямо предходната година.  Основният експорт  е насочен към Русия, Полша, Румъния, Чехия и Германия.

На вътрешния пазар пък са били реализирани над 102.56млн. литра, което е с 10на сто повече в сравнение с 2011 г

През миналата година са били произведени над 130.57 млн. литра вино, което е с 25.6 млн. литра или около една пета  повече спрямо годин апо-рано

Найденов пожела на лозарите и винорите берекетна година. На зарязването присъства и министърът на образованието, младежта и науката акад. Стефан Воденичаров. Двамата обявиха, че гимназията в Сопот ще получи статут на професионална по лозарство и винарство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #3

    59.39 изнесени 102.56 изпити тука = 161.94 общо. А пък произведеното било 130.57. Нещо не се вързва, както и растежа.

  2. Анонимен
    #2

    1, румънците купуват младо вино в цистерни, и го използват за купаж.

  3. Анонимен
    #1

    Това е доста интересна и не съвсем вярна информация- За останалите четири страни не знам, но прекарвам всяка година достатъчно време, за да се закълна, че НИКОГА не съм виждал там - от Гюргево през Букурещ до Яш, Брашов, Търгу Муреш и Турну Магуреле - НИТО ЕДНА бутилка българско вино!!! А и как бих могъл, след като румънците пият главно полусухи вина - 90%? Някой послъгва малко, или просто обичайното безхаберие. Красимир Симеонов

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.