Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата и МВР тотално провалиха делото срещу "абсолютния престъпник"

Съдът напълно оправда подсъдимите за даване на подкуп Цонев, Сантиров и Попов

93 коментара
Тенчо Попов и Николай Цонев. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) призна за невинни в понеделник бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, обвинени за даването на подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров.

Тримата бяха зрелищно задържани от ГДБОП на 1 април 2010 г., като по време на ареста на Цонев заместник-градският прокурор Роман Василев бе заснет от камерата на МВР да се обръща към ексминистъра с думите: "Ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник... колеги, както за всеки един престъпник, както трябва - долу на земята, на колене!"

Така обвинителят се превърна в основна фигура по казуса и след като бе "порицан" за поведението си от Висшия съдебен съвет, си направи самоотвод и предаде делото на колегата си Божидар Джамбазов. Вторият също обаче не присъстваше на прочитането на присъдите от СГС в понеделник, тъй като бил в планиран отпуск.

По време на целия процес прокуратурата твърдеше, че тримата в съучастие са предали на следователя, който е и основен свидетел по делото, 20 000 евро, за да саботира досъдебно производство за закупуването на военната комуникационна система "Странджа 2". Позоваваше на направените със специални разузнавателни средства (СРС) видео и аудиозаписи на разговори между Сантиров, Попов и Петров, в които се уговаря схемата.

Множество нарушения по прилагането на СРС-та

"Съдът е констатирал множество нарушения на процедурата по искане и даване на разрешения за СРС. Тези нарушения, наред с множество други обстоятелства, са дали основания на съда да постанови оправдателни присъди", коментира мотивите си накратко пред медиите в понеделник съдия Иван Коев.

В края на делото на първа инстанция прокурор Джамбазов по 7 години затвор за Цонев и Попов и 6 години за Сантиров, който е обвинен като помагач на първите двама. Странното в неговия случай е, че той бе привлечен към наказателна отговорност за това, че от 12 до 26 март 2010 г. е подпомогнал предлагането на подкуп на Петров, като е осъществил контакт между него и Попов, смятан от обвинението за посредник на Цонев.

Още през 2010 г. обаче прокуратурата сама се отказа да доказва предлагането на подкуп и прекрати производството по това обвинение. Така Сантиров стана подсъдим за даването на парите на 1 април 2010 г., като двамата си съпроцесници, въпреки че в обвинителния акт не се съдържат никакви твърдения за него в тази връзка.

По отношение на Цонев самата прокуратура призна, че разполага само с косвени доказателства, тъй като въпреки тотално подслушване и следене, разпоредено преди ареста му, разследващите не разполагат с нито един аудио или видеозапис, както и с показанията на нито един свидетел, които да свързват ексминистъра по някакъв начин с даването на подкупа на Петров.

Съмнения за манипулиране на основни доказателства

Освен тези обстоятелства стана ясно и, че върху плика, даден от Попов на следователя минути преди ареста му на 1 април преди две години и половина, няма отпечатъци от финансиста. Въпреки че той е заснет как го държи с голи ръце.

Освен това върху сгънатия плик, в който се твърди, че е имало 20 000 евро, Петьо Петров е оставил свой отпечатък в сгънатата му част, където няма как да е пипал, ако не го е отварял, което отрича. Самият Попов пък заяви миналата седмица, че сложил в пакета неденоминирани левове, за да покаже на Петров, че корупционната схема няма да се случи.

Така защитата допусна, че е възможно разследващите да са манипулирали основното доказателство, отбелязвайки, че в продължение на час и половина след взимането на плика Петров е ходил до ДАНС, носейки парите в себе си, след което те са протоколирани чак в следствието в присъствието на другия човек, оставил следа по повърхността му – следовятелят Красимир Кръстев.

Адвокатите оспориха и законността на използваните по случая СРС-та, тъй като те са одобрявани в Бургаския апелативен съд (БАС) и от Пловдивския окръжен съд в нарушение на принципите за местната подсъдност, разписани в Наказателно-процесуалния кодекс.

Освен това, както Mediapool неведнъж писа, по делото има документи, от които е видно, че прокурор Роман Василев си е позволявал да разпорежда с подписа си СРС-та в условията на неотложност вместо вътрешния министър Цветан Цветанов. Както и да пише мотивите към одобренията на БАС, които председателят на съда Емилия Нашева формално е разписвала след това.

Прокуратурата отрече декларативно всички тези твърдения, определяйки всички доказателства като годни и съобразени със закона. Прокурорите коментираха, че защитата просто се опитвала да прави неверни внушения на Градския съд. Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Разследващите доказвали "измисляне", а не "извършване" на престъпление

"Поръчката за това дело е от изпълнителната власт и е осъществена от прокуратурата. Изпълнителната власт имаше желание да осъди министър от бившето правителство, с цел да покаже, че те се борят... Всичко ще се изясни в бъдеще, ако адвокатът ми посъветва ще заведа дело срещу свидетеля Петьо Петров", коментира извън залата Николай Цонев.

"Излизам от съдебната зала с надежда и увереност, че лъжата и демагогията, които бяха превърнати в репресия последните 3 години и половина, ще бъдат победени. Има нова алтернатива, която ще победи некомпетентното управление на България. Призовавам всички, които са поставени по същия начин като мен, които са обвинявани несправедливо, които търпят данъчната и полицейска репресия в нашата страна, да ни подкрепят", отдели време и за предизборно послание ексминистърът, който междувременно оглави партията "Нова алтернатива".

"Проблемът е, че това, което ние говорим в залата за нарушения на министри, прокурори, съдии и полицаи не става достояние на обществото. Затова ще се случват такива неща, които станаха и по това дело. Защото се води борба не за доказване на извършване на престъпление, а за измисляне на престъпление. Сетете се по това дело какво се приказваше в навечерието на задържането на тримата. Единият си беше позволил, говоря за министъра на вътрешните работи, да поставя ултиматуми на Висшия съдебен съвет, че ще отиде там, когато задържи съдия. Другият, прокурор Роман Василев, обясняваше в разрез с всякаква етика, в навечерието на Великден кого ще разпъва. Ето тези неща не водят до нищо", коментира и неговият адвокат Васил Василев.

Прокуратурата е убедена във вината на подсъдимите

Наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов пък обяви по-късно пред БНР, че продължава да смята, че доказателствата, представени по делото са били достатъчни за осъждането и на тримата подсъдими. По тази причина и ще протестира решението на СГС.

"Няма установени никакви незаконни действия или някакво разследване, което да установява, че някой е извършил престъпление, така че абсолютно не мога да приема теза, че липсва доказателство за извършено престъпление "подкуп". За съжаление, работихме в обстановка, в която повече се говореше затова кой какъв е и се даваха квалификации между свидетели и обвиняеми. По делото твърдя, че сигурно 1/3 от материалите са събирани от личността на Петьо Петров. Всяко твърдение за един човек трябва да се базира на доказателства и ако твърдим, че той е извършил нещо нередно, то се доказва с присъда", добави обвинителят.

Това е четвъртото поред дело, по което Цонев чу "невинен". Две от оправдателните му присъди вече бяха потвърдени от Върховния касационен съд и влязоха в сила. Досега бившият военен министър не е бил осъждан на нито една инстанция по някое от множеството обвинения, които му бяха повдигнати след идването на ГЕРБ на власт. Разследването, добило популярност като "Странджа 2" пък все още не може да отбележи особен напредък и се води срещу неизвестни длъжностни лица от военното ведомство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

93 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #93

    ima i dr.prestapnizi koito osche ne sa osadeni koito kraha 23 g.i sabogataha sa tjah koga sche ima sad ili mvr se strahuva ot mutrite novobogatashcite koito sponsorirat vatreschno minister.i zezo sascho na sponsorirat bolnizite starite hora koito sa bolni i jivejat v miseria domovete sa sirazi kata sa 10 miliona na maslarova kade e kradeza stevan sofianski kade e kradlata fandakova kojato samo se pische na mn.dobra kmetiza kade sa sdavnata minsiterka kade e semedels.minister abe vsemete se vrazi

  2. Анонимен
    #92

    Колеги участници във форума,всяко едно ваше писание трябва да бъде - по темата,ако някои не разбират,това какво е,ще обесня,това са онези главни букви преди статията,които са по-големи и по-черни,хайде сега ги вижте...и по темата!Това не е поле за предизборно плюене,още е рано!Съветвам и двете добре заплатени групи!Активисти,оставете ни малко на мира,бе!Нали уж има гражданско общество,ша съ изложим пред чужденците!

  3. Анонимен
    #91

    Спящият полицай е опасен

    Коментар на Петър Николов за в. „Преса”







    Не снимайте полицай, когато спи по време на работа. Опасно е. Той спи, но цялото МВР будно бди за него. За да ви стъжни после живота. Така поне се опитват да направят с Боян Максимов от Варна, осмелил се да снима трима спящи униформени в полицейската кола. (Поне един да беше буден - на пост заради полегналите.) Проверяват го де където го сварят - сякаш снимката му е раздадена на всички варненски патрулки.

    „Уморени са били",

  4. Анонимен
    #90

    Да направят свидетеля Петьо еврото ГЛАВЕН ПРОКУРОР-той сега е май зам.главен -така де човекът си сложи главата в торбата

  5. Анонимен
    #89

    Кой ще прати разноските по съдебното и досъдебно производтво,имат ли цена чувствата на официрите от МНО,има ли отговорност за твърденията на "един винаги дежурен свидетел"-това е третото дело по което е свидетел- в полза на Ангел Александров срещу Булгартабак,срещу Славчо Кърджев-защо все този свидетел е винаги при спор за корупция и защо все ги оправдават корумпираните според него-

  6. Анонимен
    #88

    Trqbva da badat ubiti s Kamani vsichki sadii i pro...ori v BG.

  7. Анонимен
    #87

    OT SLAB GLAVEN PROKUROR I PROTEZETA KATO KOKINOV GZAMBAZOV VASILEV IKOMPANIJA KAKVO MOZE DA OCAKVATE.NISTO.

  8. Анонимен
    #86

    Управляващите се издъниха отвсякъде. Те си знаеха, че нищо не отбират от икономика и в началото заложиха на голямата ченгеджийница. Не знам защо обаче си мислеха, че разбират от право. Цоко е бил МВР-чиновник; Боко - пожарникар. И двамата нямат ни едно оперативно или следствено дело зад гърба си.

  9. Анонимен
    #85

    Абсолютния престъпник беше абсолютно оправдан. Пита се обаче кой ще носи отговорност за загубената обществена енергия по това дело?

  10. Анонимен
    #84

    Тази сутрин гледах вечният кандидат-Кокинов,жалка гледка в стремежа да остане. там кадето явно не му е мястото!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.